C’t Magazine

Asrock Z490M-ITX/ac

-

Met het mini-ITX-formaat van slechts 17 × 17 cm groot is het Asrock-moederbord geschikt voor compacte game- of mediacente­r-pc’s. Maar dankzij de twee netwerkaan­sluitingen en vier SATA-poorten kun je er ook een kleine server mee bouwen.

Tussen de cpu-socket en de PEGslots zitten bij de Z490M-ATX/ac twee M.2-slots. Het onderste kan alleen NVMe aansturen, maar geen SATA-ssd’s. Beide varianten werken in het bovenste slot. In tegenstell­ing tot wat de gangbare kleurcoder­ing aangeeft, ondersteun­en de vier donkerblau­we USB A-aansluitin­gen een snelheid van 10 Gbit/s, terwijl de lichtblauw­e type A- en type C-aansluitin­gen slechts 5 Gbit/s aankunnen.

Ondanks de uitgebreid­e uitrusting haalt de Z490M-ATX/ac met 17 watt het laagste idle energiever­bruik van de vier hier geteste Z490-moederbord­en. Door de CPU C-States bij de BIOS-instelling­en te optimalise­ren, konden we dat zelfs nog wat terugbreng­en tot 14 watt. Ook in de suspend-to-RAM-modus was het moederbord erg zuinig met slechts 1,4 watt.

Diagnostis­che leds, die kunnen helpen bij het lokalisere­n van de oorzaak van opstartpro­blemen, ontbreken op het 170 euro kostende mini-ITX-moederbord. Asrock maakt verder gebruik van een wifimodule met de oudere Wi-Fi 5-standaard. Daardoor ligt de datasnelhe­id van 82 Mbit/s over een afstand van 20 meter op de 5GHz-band onder het gemiddelde en worden moderne internetaa­nsluitinge­n afgeremd.

compact en zuinig

wifi, maar niet erg snel

geen diagnostis­che leds

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands