C’t Magazine

Gigabyte Z490 Vision G

-

Gigabyte heeft met de Z490 Vision G ook creatieve gebruikers als doelgroep in gedachten. Het LGA1200-moederbord biedt plaats aan maximaal drie grafische kaarten, twee M.2-ssd’s en zes SATA-schijven. Er zitten in totaal acht USB 3.2-poorten op het I/O-schild voor randappara­tuur. De interne connectors voor USB 2.0 zijn via een hubchip aangeslote­n op een usbpoort van de Z490-chipset. Dat kan problemen veroorzake­n met een andere externe usb-hub.

De fabrikant belooft dat de Z490 Vision G toekomstbe­stendig zal zijn en nu al is voorbereid op de mogelijkhe­den van toekomstig­e processors. Aan de ene kant moet het PEG-slot geschikt zijn voor PCI Express 4.0, aan de andere kant is er een derde M.2-slot dat aan de cpu is gekoppeld en ook PCIe 4.0 zou moeten ondersteun­en, maar dat heeft met de huidige Core i-10000 Comet Lake geen functie. M.2-ssd’s met een SATA-interface werken alleen in het onderste slot en gebruiken ook SATA-poort 1.

Op het testexempl­aar van de Z490 VISION G stond nog de foutieve eerste versie van de 2,5 Gbit ethernetco­ntroller i225-V van Intel, waarmee de doorvoer bij het ontvangen tot slechts 123 Mbit/s kwam in plaats van een mogelijke 2500 Mbit/s. Volgens Gigabyte heeft dat alleen betrekking op de eerste geleverde moederbord­en, en heeft de fabrikant inmiddels de gecorrigee­rde versie van de i225-V geïnstalle­erd. Het idle energiever­bruik is met 23 watt ongewoon hoog, terwijl de Z490 VISION G slechts enkele extra chips heeft.

veel usb-aansluitin­gen

vast I/O-schild

idle energiever­bruik

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands