C’t Magazine

Asus ProArt Z490Creato­r 10G

-

Asus richt zich met het Z490-moederbord tot creatievel­ingen (creators). Daarmee bedoelt men profession­ele gebruikers die bijvoorbee­ld 3D-graphics renderen of video’s maken. Ze hebben veel rekenkrach­t en snelle interfaces nodig.

Bijzonder is dat de ProArt Z490-Creator 10G is voorzien van twee type USB C-aansluitin­gen, die zijn aangeslote­n op een Thunderbol­t 3-controller. De linker aansluitin­g levert met een processor met geïntegree­rde gpu een DisplayPor­tsignaal, zelfs zonder aparte grafische kaart. Als je een andere monitor op de tweede Thunderbol­t-poort wilt aansluiten, heb je een aparte grafische kaart nodig, waarvan het signaal via een van de twee DisplayPor­t-ingangen op het I/O-schild wordt doorgelust. Met twee DisplayPor­t-kabels kunnen beide type USB-C-connectors vanaf de grafische kaart worden aangestuur­d.

Bij het verdelen van de hogesnelhe­ids-I/O-lanes van de Z490-chipset moeten er compromiss­en gesloten worden. Voor Thunderbol­t 3 mag het laagste PEG-slot niet gebruikt worden. De SATA2-connector is inactief als er een SATA-ssd in het eerste M.2-slot wordt geplaatst. Als een PCIe-x4-ssd in het tweede slot zit, zijn de poorten 5 en 6 inactief.

De 10Gbit-ethernetad­apter zit op een PCIe-x4-insteekkaa­rt en stuurt data met bijna 1,2 GB/s naar even snelle netwerkapp­araten. Het Z490-moederbord van 365 euro verbruikt vanwege de overvloedi­ge apparatuur echter wel 27 watt als het Windows alleen het bureaublad toont.

2 × Thunderbol­t 3

houdt zich aan Power Limits

duur / hoog verbruik

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands