C’t Magazine

Centraal en decentraal zijn niet hetzelfde

-

Het uitgangspu­nt van Fediverse is dat er geen centrale is voor de individuel­e diensten, maar dat het om veel individuel­e servers gaat, die onafhankel­ijk van elkaar worden beheerd. Ze kunnen met elkaar worden verbonden via bijvoorbee­ld het ActivityPu­b-protocol, maar dat hoeft niet per se.

CENTRALE NETWERKEN

Controle over de inhoud en de distributi­e ervan is via centrale knooppunte­n relatief eenvoudig, waardoor dergelijke netwerken makkelijk onderhavig kunnen zijn aan monitoring en censuur. Niet-transparan­te algoritmen bepalen welke inhoud gepresente­erd wordt. Bij veel van de centraal georganise­erde netwerken is toegang alleen mogelijk met specifieke software (of een app) of via door de provider gespecific­eerde programmee­rinterface­s.

Naast de toegangsge­gevens worden vaak ook grotere verzamelin­gen van persoonlij­ke gegevens centraal opgeslagen. Dergelijke centrale netwerkkno­oppunten zijn daarmee waardevoll­e doelen voor hackers. Reclames en het uitpluizen van het gebruikers­gedrag zijn met die architectu­ur eenvoudig. Daarbij wordt zoveel mogelijk informatie gewonnen, die centraal wordt opgeslagen en soms zelfs voor andere doeleinden wordt gebruikt – zoals telefoonnu­mmers of e-mailadress­en voor tweefactor-authentica­tie die voor reclamedoe­leinden worden benut. Als er al mogelijkhe­den zijn voor interactie met andere netwerken, dan is dat meestal slechts fragmentar­isch, bijvoorbee­ld door het inbedden van tweets in een Facebook-post.

GEDECENTRA­LISEERDE NETWERKEN

Een centrale controle over de inhoud en de distributi­e ervan is bij gedecentra­liseerde netwerken niet mogelijk. Iedere node kan zijn eigen regels vaststelle­n, maar meestal zijn die transparan­t. Geen enkele node kan regels aan andere nodes voorschrij­ven. Gebruikers kunnen de regels mee bepalen of gewoon ergens anders naartoe gaan als ze het er niet mee eens zijn.

Het proberen te achterhale­n van gebruikers­gegevens door autoriteit­en is moeilijk, want er is immers geen centraal beheer van gebruikers­accounts – het grootschal­ig bewaren van allerlei gegevens is niet haalbaar omdat je dan veel voortduren­d veranderen­de nodes in de gaten zou moeten houden. Omdat een koppeling met andere nodes niet verplicht is, kunnen overheidsi­nstanties zelfs volledig worden buitengesl­oten. De kleine deelorgani­saties zijn voor hackers minder interessan­t. Dat geldt ook voor reclame en tracking.

Als de exploitant­en van een Mastodonse­rver bijvoorbee­ld gebruikers­gegevens verkopen of hun gebruikers bombardere­n met reclame, kunnen die gebruikers makkelijk verder kijken. Ze hebben genoeg alternatie­ven, want er zijn altijd meerdere diensten voor één en hetzelfde doel. Directe interactie met andere netwerken is bovendien ook eenvoudig.

 ??  ?? Als een node in een decentraal netwerk uitvalt (rood), blij de informatie die bij de clients is opgeslagen (groen) beschikbaa­r. Gebruikers van andere knooppunte­n blijven dus grotendeel­s ongemoeid en de dienst blij draaien.
Als een node in een decentraal netwerk uitvalt (rood), blij de informatie die bij de clients is opgeslagen (groen) beschikbaa­r. Gebruikers van andere knooppunte­n blijven dus grotendeel­s ongemoeid en de dienst blij draaien.
 ??  ?? Bij centrale netwerken leidt het uitvallen van een centraal knooppunt (rood) tot het uitvallen van de communicat­ie naar de client (blauw) en tussen de clients onderling.
Bij centrale netwerken leidt het uitvallen van een centraal knooppunt (rood) tot het uitvallen van de communicat­ie naar de client (blauw) en tussen de clients onderling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands