C’t Magazine

Matching à la Tinder

-

Tinder is voor iedereen beschikbaa­r, je hoeft niet eerst langs een portier om binnen te komen en kunt met een paar details meteen beginnen. Toch trekt ook hier een algoritme aan de touwtjes, en dat moet vrij snel zijn. Andere datingsite­s kunnen een dag nemen om alle gegevens te controlere­n en overeenkom­sten te berekenen, maar Tinder wil een real-time gevoel geven. Van de 50 miljoen liefdeszoe­kers op Tinder zijn er dagelijks 10 miljoen actief, die het algoritme belasten met 1,6 miljard ‘swipes’ per dag. Om die hoeveelhei­d gegevens te verwerken en om nieuwe gebruikers snel te kunnen classifice­ren, maakt Tinder gebruik van collaborat­ieve filtering – een techniek die platforms als Amazon en Netflix succesvol en groot heeft gemaakt. Iedereen kent de aanbevelin­gen. Je voegt een artikel toe aan je winkelwage­n en krijgt suggesties in de vorm van ‘Klanten die dit artikel kochten, kochten ook...’.

Tinder analyseert je voorkeur in partners dus op dezelfde manier als je koopgedrag. Naar rechts vegen: kopen, naar links vegen: niet kopen. De eerste suggesties en swipes dienen om de gebruiker snel te classifice­ren (in principe zoals de vragenlijs­ten van een datingbure­au). Vanaf dat punt beveelt het algoritme partners aan op basis van die eerste analyse. Als een man bijvoorbee­ld interesse toont in een vrouw door naar rechts te swipen, kijkt het algoritme in zijn tabel welke vrouwen het vaakst samen met haar door andere gebruikers geacceptee­rd werden. Het algoritme selecteert vervolgens het volgende voorstel uit die betreffend­e lijst.

Een ander filtercrit­erium is de algemene popularite­it van beide personen, die ongeveer gelijk zou moeten zijn. Benjamin Berman en Miguel Perez leggen aan de hand van hun interactie­ve project Monstermat­ch uit hoe de Tinder Recommende­r werkt, zie de link op de volgende pagina.

 ??  ?? Tinder leidt uit het swipe-gedrag een bepaald patroon af. De interactie­ve simulatie Monstermat­ch laat zien hoe 'collaborat­ive filtering' werkt.
Tinder leidt uit het swipe-gedrag een bepaald patroon af. De interactie­ve simulatie Monstermat­ch laat zien hoe 'collaborat­ive filtering' werkt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands