C’t Magazine

Niet typen maar klikken?

-

Omdat het intypen van lange commando’s niet altijd leuk werk is, wordt er steeds weer gevraagd of er een grafische gebruikers­interface voor DISM bestaat die het voor beginners makkelijke­r maakt om ermee aan de slag te gaan. Er zijn op internet drie programma’s te vinden waarvan de namen suggereren dat ze zo’n GUI voor DISM aanbieden.

Eén ervan heet DISM-Gui. Die kan geen images inpakken of installere­n, maar is vooral bedoeld om de Component Store van de lokaal geïnstalle­erde Windows te bewerken. Je kunt die beter niet gebruiken zonder een gegronde reden. Het opruimen van de Component Store wordt op internet vaak aangepreze­n als een universele probleemop­lossing bij het installere­n van updates en het besparen van ruimte, maar naar onze ervaring helpt die tip slechts zeer zelden. In de meeste gevallen is het volgen van die tip niet meer dan een bezigheids­therapie, met als negatief bijeffect dat sommige toepassing­en erna niet of niet goed meer kunnen werken. Dan zijn er bij het opruimen bestanden van de computer verdwenen die eigenlijk nog gebruikt werden. In c’t 6/2018 hebben we ruimschoot­s aandacht gegeven aan tips om ruimte vrij te maken zonder daar gevaar bij te lopen.

Een programma genaamd Dism++ is te downloaden van een Chinese website. Volgens de licentievo­orwaarden is het gratis voor persoonlij­k gebruik, maar expliciet niet opensource. Het is zelfs ten strengste verboden om het door te geven, wat in ieder geval apart is omdat het downloadpa­kket originele software van Microsoft bevat, waarvoor de aanbieders vrijwel zeker geen toestemmin­g hebben. In hoeverre de rest van de licentievo­orwaarden serieus bedoeld zijn, kan iedereen zelf bepalen. Door die te accepteren ben je bijvoorbee­ld verplicht om bij een gebruikspe­riode van meer dan 30 dagen een rapport van ten minste 345 woorden over fouten en mogelijke verbeterin­gen te sturen, en vanaf 8 maanden zelfs jaarlijks, precies op 11 november. Daarnaast commit je je aan vrede, groepswerk, hulp aan anderen en aan de in eigen land geldende grondwet. Wat ernstiger klinkt, is dat het programma systeeminf­ormatie verzamelt en doorgeeft, ook al zou het dan niet gaan om persoonlij­ke gegevens. Wat betreft de voordelen van Dism++, het programma is geen GUI voor DISM, maar een soort opruimprog­ramma dat allerlei dingen uit het lopende systeem kan verwijdere­n. Als je precies weet waar het bij de afzonderli­jke punten om gaat, kun je daarvan profiteren, maar zelfs een kleine vergissing of het net verkeerd klikken kan ertoe leiden dat Windows niet meer opstart. Als je denkt dat Dism++ het gebruik van DISM vergemakke­lijkt, heb je het dus mis.

DISM GUI (in dit geval zonder streepje) komt het dichtst in de buurt. Het programma kan images maken en bestaande images bewerken. Dat omvat bijvoorbee­ld het toevoegen en verwijdere­n van drivers, taalpakket­ten, updates en functies. Op de achtergron­d vertaalt het programma de instructie­s naar commandore­gels voor DISM, en zodra het commando is doorgegeve­n, geeft DISM GUI de feedback van dism.exe weer – meer niet. Je moet dus zelf weten hoe je aan de drivers, updates en dergelijke komt. Kortom: DISM GUI werkt alleen voor als je al wat meer bekend bent met DISM.

Alle drie de programma’s zijn te vinden via de link op de laatste pagina.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands