C’t Magazine

Nieuwe supercompu­ter voor SURF

-

SURF, de ICT-coöperatie van onderwijs en onderzoek, hee na een aanbestedi­ng gekozen voor Lenovo om de nieuwste nationale supercompu­ter te leveren. Binnen SURF werken universite­iten, hogeschole­n, mbo-scholen, onderzoeks­instelling­en en de universita­ire medische centra samen aan ICT-voorzienin­gen en ICT-vernieuwin­gen.

Het nieuwe systeem krijgt een peak-performanc­e van 14 petaflop/s en wordt daarmee het meest krachtige high-performanc­e computings­ysteem van Nederland. Het krijgt bijna 10 keer zo veel rekenkrach­t als de huidige supercompu­ter Cartesius. Die hee 130 TB aan geheugen (cpu, gpgpu, hbm), 47.776 cores en 132 gpu’s met 1,834 petaflop/s aan peak-performanc­e. Het oudste deel van Cartesius is al ruim 7 jaar oud en daarmee is de economisch­e levensduur al gepasseerd.

Bovenaan de eisenlijst stond bruikbaarh­eid voor wetenschap­pelijk onderzoek, niet zo zeer het zo hoog mogelijk eindigen in de top 500 van snelste supercompu­ters ter wereld. Het systeem moet geschikt zijn voor alle gebieden van de wetenschap, van astronomie tot sociale wetenschap­pen. Het is belangrijk dat de supercompu­ter flexibel kan worden uitgebreid.

De nieuwe supercompu­ter wordt gebouwd op basis van Lenovo ThinkSyste­m-servers met de nieuwste generatie AMD Epyc-cpu’s (Rome en Genoa) en de nieuwste generatie Nvidia gpu’s. Energiezui­nig zijn was een andere belangrijk­e eis. Met waterkoeli­ng kan het systeem zo’n 90 procent worden afgekoeld, waardoor er veel minder luchtkoeli­ng nodig is. Dat zorgt voor minder energiever­bruik en een verbeterde performanc­e. Halverwege dit jaar moet de nieuwe supercompu­ter operatione­el zijn.

 ??  ??
 ??  ?? De huidige supercompu­ter van SURF: Cartesius.
De huidige supercompu­ter van SURF: Cartesius.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands