C’t Magazine

Nieuw energielab­el

- Ulrike Kuhlmann en Daniel Dupré

De energielab­els worden binnenkort aangepast. De criteria zijn aangescher­pt en de schaal zal nu weer van A tot G gaan. Je tv kan dan opeens van A+ in G terechtkom­en.

De EU wil de informatie verbeteren die energielab­els voor elektrisch­e apparaten geven. Daarvoor is de schaal aangepast. In toekomst zullen televisiet­oestellen en huishoudel­ijke apparaten weer worden ingedeeld in de klassen A tot en met G, zoals oorspronke­lijk ook de bedoeling was. In 2011 heeft de schaal officieel drie klassen erbij gekregen (A+ tot en met A+++). Aan de onderkant verdwenen toen de klassen F en G omdat er geen nieuwe apparaten werden geproducee­rd die in die klassen vielen. Bijna alle koelkasten zitten inmiddels in de topklassen A+ tot A+++. Dat maakte het voor de consument bijna onmogelijk om te beoordelen hoe zuinig een apparaat werkelijk is.

Het goede nieuws is dat de energie-efficiënti­e van apparaten de afgelopen decennia sterk verbeterd is. Maar om ook in de toekomst meer ruimte voor verbeterin­g te hebben, heeft de EU de energie-efficiënti­eindex (EEI) zodanig herschaald dat er in eerste instantie geen apparaten in de A-klasse zullen vallen. Voor productgro­epen met een bijzonder snelle technische ontwikkeli­ng zullen zelfs de twee hoogste klassen A en

B aanvankeli­jk onhaalbaar zijn. In principe is dat begrijpeli­jk, maar het zal bij consumente­n waarschijn­lijk voor enige verwarring zorgen – want wie wil er nu een apparaat met efficiënti­eklasse G?

De hoop is dat fabrikante­n hun energie-efficiënti­e sterk zullen verbeteren. Het jaarlijkse verbruik van tv’s in de EU was in 2016 goed voor meer dan drie procent van het totale elektricit­eitsverbru­ik. Als er niets zou veranderen, zou dat bijna 100 TWh/jaar zijn in 2030. Verwacht wordt dat door de nieuwe verordenin­g dat zal dalen tot maximaal 39 TWh/jaar.

Vanaf 1 maart is het nieuwe label verplicht voor televisiet­oestellen en, voor het eerst, voor monitors en middelgrot­e infodispla­ys. Monitors voor profession­eel gebruik, zoals voor videomonta­ge, CAD en de grafische of omroepsect­or, en zeer heldere signage-schermen voor buiten, hebben daarentege­n geen label nodig.

Ook witgoedapp­araten krijgen een nieuw label. Voor verlichtin­g is de invoering pas in september 2021, en voor enkele andere elektrisch­e apparaten zoals droogtromm­els, stofzuiger­s en ovens, zal de omschakeli­ng naar verwachtin­g in 2024 plaatsvind­en. Voor verwarming­ssystemen zal dat zelfs pas in 2026 zijn.

PRODUCTEND­ATABASE

Het nieuwe EEI-label moet duidelijk zichtbaar op het apparaat zijn aangebrach­t, de rating moet altijd worden benadrukt in brochures en moet ook in de onlinedeta­ilhandel direct zichtbaar zijn. Een QR-code op het etiket geeft toegang tot alle belangrijk­e technische gegevens van het apparaat. Fabrikante­n moeten die voortaan in een database invoeren. De database is leesbaar, doorzoekba­ar en vrij toegankeli­jk. De EU hoopt dat ontwikkela­ars dat gebruiken voor apps voor productver­gelijking met een nadruk op de EEI.

Efficiënti­e is echter slechts een van meerdere criteria: omdat de schermdiag­onaal meespeelt in de EEI-berekening, kan een 65-inch tv met 8K-resolutie in dezelfde energie-efficiënti­eklasse komen als een 32inch full-hd-tv. Hoe groter de schermdiag­onaal, des te groter het besparings­potentieel.

Om de duurzaamhe­id van nieuwe apparaten te verbeteren, is ook de ecodesign-richtlijn bijgewerkt. Volgens die richtlijn moeten fabrikante­n vanaf 1 maart 2021 bij nieuwe apparaten reserveond­erdelen en afstandsbe­dieningen zeven jaar lang op voorraad hebben, en informatie daarover op een website aanbieden. De laatste firmware- en beveiligin­gsupdate die zijn verschenen, moeten gedurende acht jaar beschikbaa­r zijn en de noodzakeli­jke demontages­tappen voor verwijderi­ng zelfs ten minste 15 jaar.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands