C’t Magazine

Recordomze­t Intel zonder nieuwe producten

-

Als je denkt dat Intel door de chronische technologi­sche achterstan­d die het de afgelopen jaren heeft opgelopen aan de rand van de financiële afgrond staat, dan heb je het verkeerd: Intel eindigde het jaar 2020 met de vijfde opeenvolge­nde recordomze­t. De processorf­abrikant maakte bijna 21 miljard dollar winst op zo’n 78 miljard dollar aan inkomsten.

De omzet van 20 miljard dollar in het vierde kwartaal was daarbij iets lager dan een jaar eerder, maar lag al met al toch meer dan 10 procent boven de verwachtin­gen. Als je kunt leveren, kun je geld verdienen – aan betere producten verdien je niets zolang klanten ze niet kunnen kopen.

AMD deed het ook goed en behaalde een omzetstijg­ing van maar liefst 53 procent in het vierde kwartaal op jaarbasis. AMD harkte over heel 2020 9,8 miljard dollar binnen, een stijging van 45 procent ten opzichte van 2019. De winst groeide tot meer dan het dubbele, net iets onder dan 1,4 miljard dollar. De kers op de taart was een belastinga­anpassing van meer dan 1 miljard dollar.

Pat Gelsinger, aankomend CEO van Intel, stelde sommige beleggers ondanks de winst toch teleur, waarschijn­lijk omdat hij geen nieuwe producten aankondigd­e. Bovendien is de 7-nanometerp­roductie weer uitgesteld tot 2023. Dan moeten de eerste processors, volgens de geruchten Meteor Lake genaamd, verschijne­n. Intel wil het ‘grootste deel’ van de 7-nanometerp­roducten in zijn eigen fabrieken vervaardig­en en de rest uitbestede­n.

Begin februari verscheen een eerste benchmarkr­esultaat van een mobiele processor uit de twaalfde Core i-generatie Alder Lake, die in september verwacht wordt. Het Geekbench-5-resultaat toonde helaas alleen een OpenCL-waarde voor de geïntegree­rde gpu. Een cpu-benchmark zou interessan­ter zijn omdat Alder Lake de eerste echte hybride x86-processor zou moeten worden na de trage Lakefield. Hij combineert tot acht krachtige Golden Cove-kernen met acht efficiënte­re Gracemont-kernen, waarbij de eerstgenoe­mde uit Intels 10nm-productie met Enhanced SuperFin-transistor­s vervaardig­d is.

 ??  ?? Intel noemt zijn eigen chipstapel­ingstechni­ek Foveros en gebruikt die al bij de Lakefieldp­rocessor.
Intel noemt zijn eigen chipstapel­ingstechni­ek Foveros en gebruikt die al bij de Lakefieldp­rocessor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands