C’t Magazine

Nvidia wil ARM overnemen

-

Nvidia is van plan ARM over te nemen, de Britse ontwerper van microchips. Met die overname is al met al zo’n 40 miljard dollar gemoeid, maar hij stuit op opvallend en eigenlijk ongebruike­lijk veel weerstand. Verschille­nde industriël­e zwaargewic­hten die tot de klanten van ARM behoren, waaronder Google, Microsoft en Qualcomm, spreken zich volgens nieuwsdien­st Bloomberg uit tegen de aankoop. ARM is verantwoor­delijk voor de gelijknami­ge cpu-architectu­ur en Maligpu’s.

Eerder berichtte CNBC ook al over weerstand van de kant van Qualcomm. Volgens het nieuwsberi­cht vrezen de grote afnemers dat de neutralite­it van ARM in het licentiepr­oces voor chiparchit­ecturen en templates voor processork­ernen in gevaar komt.

Tot nu toe heeft ARM zich altijd neutraal opgesteld ten opzichte van alle betrokken partijen. In vrijwel alle smartphone­s zit dan ook technologi­e van ARM. Samsung, Qualcomm, MediaTek en Huawei, om er maar een paar te noemen, maken daarbij mobiele cpu’s op basis van de cpu-kernen van ARM en verkopen die vervolgens aan de meeste Android-smartphone­fabrikante­n. Apple heeft een eveneens licentie op de ARM-architectu­ur en gebruikt die om zijn eigen cpu’s te ontwikkele­n voor zijn iPhones, iPads en sinds kort ook Macs.

In tegenstell­ing tot ARM is Nvidia echter niet neutraal. De Tegra-divisie van het bedrijf bouwt zijn eigen ARM-processors, bijvoorbee­ld voor auto’s, waardoor het een directe concurrent is van andere licentieho­uders. Jensen Huang, de CEO van Nvidia, zegt dat ARM onafhankel­ijk zal blijven na de overname. Volgens de concurrent­ie zou er echter geen reden zijn om bijna 40 miljard dollar te investeren als Nvidia niet het plan heeft om de bedrijfson­derdelen uiteindeli­jk te fuseren.

Nvidia en de huidige ARM-eigenaar SoftBank lijken op al die reacties te hebben geanticipe­erd, gezien de ongebruike­lijk lange overgangsp­eriode van 18 maanden die staat gepland om de overname af te ronden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands