C’t Magazine

Raspberry Pi Pico: een Arduino-Pi voor 4 euro

De Raspberry Pi Foundation heeft een printplaat­je voor op een breadboard uitgebrach­t met daarop een zelf ontwikkeld­e microcontr­oller voor onder meer MicroPytho­n.

- Christof Windeck, Jan Mulder en Noud van Kruysberge­n

Voor eenvoudige hobbyproje­cten en veel besturings­taken is een Raspberry Pi te duur of te groot – en verbruikt hij te veel energie. Daarom is er nu de Raspberry Pi Pico die tot de klasse van de Arduino Nano behoort. Met zijn afmetingen van 5,1 × 2,1 centimeter is hij iets groter dan de Nano, die 4,5 × 1,8 centimeter groot is, maar hij heeft ook 40 in plaats van 30 contactpin­nen en 26 in plaats van 22 GPIO’s. De laatste werken met 3,3 volt.

Je kunt de Pico bijvoorbee­ld op een breadboard gebruiken. Net als een Arduino Nano heeft hij een microUSBaa­nsluiting voor de voeding en het programmer­en. Dat laatste gebeurt in eerste instantie via MicroPytho­n of Microsoft Visual Studio Code, en er is ook een GCCtoolcha­in met geoptimali­seerde bibliothek­en voor bijvoorbee­ld floatingpo­intbereken­ingen – de CortexM0+ heeft immers geen FPU.

(Z)ONDER DE KAP

De gebruikte microcontr­oller is de 40 nm RP2040chip, ontwikkeld door de Raspberry Pi Foundation zelf en gefabricee­rd door TSMC. Zijn twee 32bit ARM CortexM0+kernen halen tot 133 MHz. Op de chip zelf zit 264 kB SRAM (Static RAM). Extern kan QuadSPIfla­sh worden aangeslote­n, op het Pi Picoboard zit 2 MB Winbondfla­shgeheugen. De gebruikeli­jke GPIOfuncti­es zoals I2C, SPI, UART, PWM en ADC zijn aanwezig, alsmede timers. Bijzonder zijn de acht programmee­rbare I/Ostatusmac­hines. De goedkope Raspberry Pi Pico, die maar 4 euro kost, werkt op spanningen van 1,8V tot 5,5V en moet bij een voeding van 5 volt op een verbruik van 0,005 tot 0,5 watt uitkomen.

MICROPYTHO­N

De Raspberry Pi Pico is te programmer­en in C/C++ en MicroPytho­n. Voor de Pi Pico is een speciale port gemaakt van MicroPytho­n. Dat is een volledige implementa­tie van Python 3 voor microcontr­ollers. MicroPytho­n probeert zo compatibel mogelijk met het normale Python te zijn. Aangezien gebruikers van een Raspberry Pi toch al gewend zijn aan Python 2 of 3, is

MicroPytho­n een logische keuze. Je beschikt over een interactie­ve prompt (REPL) waarmee je commando’s rechtstree­ks kunt uitvoeren via USB Serial en een ingebouwd bestandssy­steem. De Picoport bevat modules voor het adresseren van lowlevel chipspecif­ieke hardware.

INSTALLATI­E

De eerste stap voor het installere­n van MicroPytho­n is om de Pi Pico via de knop BOOTSEL als externe schijf aan je Raspberry Pi te koppelen en via het bestand index.htm dat op de Pico staat het bestand pico_micropytho­n_xxx.uf2 te downloaden, dat je vervolgens op de Pico kunt droppen. Na een paar seconden zet de Pico zichzelf weer terug in zijn normale modus, verlaat het Pibestands­systeem, flasht de MicroPytho­nfirmware en start die op.

Bij de Thonny Python IDE klik je rechtsonde­r op het Pythonvers­ienummer om de interprete­r te wisselen naar die voor MicroPytho­n.

Net als Python werkt MicroPytho­n met inspringin­gen, onmisbaar bij eindige en oneindige loops, voorwaarde­lijke if/elseinstru­cties etc. Je kunt ook gewoon bibliothek­en importeren, maar dan wel die van MicroPytho­n, zoals met import utime (µtime), wat in normaal Python import time is.

ACCESSOIRE­S

De laatste maanden is door de externe partners van de Raspberry Pi Foundation, waaronder Adafruit, Arduino, Pimoroni en Sparkfun, hard gewerkt om accessoire­s voor de Raspberry Pi Pico te ontwikkele­n en bovendien ook een aantal eigen controller­boards op basis van de RP2040chip.

Arduino heeft bijvoorbee­ld een nieuw board op basis van de RP2040 aangekondi­gd, maar dan met een onboard wifi/bluetoothm­odule, een bewegingsm­eter en een microfoon, plus maar liefst 16 MB flashgeheu­gen.

Pimoroni heeft naast diverse uitbreidin­gen voor de Pico ook een minuscule handheld gameconsol­e ontwikkeld op basis van de RP2040: PicoSystem. Die moet binnenkort verschijne­n voor een prijs van circa 65 euro. Er zijn maar een paar details bekend: IPSschermp­je, joypad, 4 knoppen, lipoaccu, usbCvoedin­g.

Alle datasheets van de Pi Pico en RP2040 zijn in pdfformaat te downloaden via de link links op deze pagina. De Raspberry Pi Foundation heeft ook een beginnersh­andleiding beschikbaa­r gesteld.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands