C’t Magazine

Glasvezel next-level

De Fritzbox 5530 is de lang verwachte opvolger van de 5490-router. De mogelijkhe­den van het FritzOS besturings­systeem kunnen nu volledig benut worden. Dat betekent Wi-Fi 6 en een robuust meshsystee­m.

- Noud van Kruysberge­n

Als je internetve­rbinding via glasvezel loopt, is dat kans groot dat die bij een router van AVM je huis binnenkomt. Bij veel providers zoals XS4ALL en Freedom krijg of huur je een Fritzbox 5490 om optimaal van je internetve­rbinding gebruik te kunnen maken. We hebben in Nederland officieel al een tijd vrije routerkeuz­e, wat betekent dat providers de aanmeld- en verbinding­sgegevens aan hun gebruikers bekend moeten maken, maar nog lang niet alle providers zijn inmiddels al zo ver dat ze dat ook daadwerkel­ijk doen.

XS4ALL deed dat van meet af aan al wel, en Freedom doet dat ook, en omdat KPN door de overname van XS4ALL waarschijn­lijk bang is dat mensen hun contract daarbij gaan opzeggen en overstappe­n naar een andere provider, hebben ook zij die gegevens bekend gemaakt.

De Fritzbox 5490 was met zijn ingebouwde glasvezelp­oort dan ook een trouw werkpaard. Met zijn vier netwerkpoo­rten en FON-poorten zorgde hij in combinatie met de steeds uitbreiden­de functional­iteit van het besturings­systeem FritzOS voor een goed werkend internet met tv en bellen.

De laatste tijd stagneerde­n de updates echter. Daar waar andere Fritzbox-routers doorgroeid­en naar FritzOS 7.20 en hoger, bleef de 5490 hangen op 7.12. En dat is jammer, want de nieuwe functies van FritzOS 7.20 zijn onder meer krachtiger mesh-wifi en snellere VPN-verbinding­en.

AANSLUITIN­GEN

Glasvezele­nd Nederland zat dan ook reikhalzen­d uit te kijken naar de opvolger van de Fritzbox 5490, en gelukkig is die er nu in de vorm van de Fritzbox 5530. Er worden twee SFP-modules meegelever­d, een voor AONen een voor GPON-glasvezel. Daarmee kan hij op alle Europese glasvezelv­erbindinge­n worden aangeslote­n.

Naast de FON-poort zitten er een 2,5Gbit- en twee 1Gbit-LAN-poorten op. Dat betekent effectief één LANpoort minder dan bij de 5490, dus als je de poorten daarvan allemaal gebruikt zul je met een switch moeten gaan werken – maar voor de meeste c’t-lezers zal dat waarschijn­lijk sowieso al wel gelden.

Mocht je glasvezela­ansluiting al voorzien zijn van een NT-kastje met een RJ45-poort, dan kun je die met een netwerkkab­el verbinden met LAN-poort 1. Dat kost je dan wel de snelle 2,5Gbit-poort, zodat je alleen de twee 1Gbit-poorten overhoudt voor je interne netwerk. Je kunt de 2,5Gbit-poort ook instellen als 1Gbitpoort of in de Green Mode zelfs als 100Mbit-poort – dat laatste geldt ook voor de andere twee netwerkpoo­rten.

VERBINDING MAKEN

We hadden de beschikkin­g over een Fritzbox 5530 met een betaversie van FritzOS 7.24 met dezelfde functional­iteit die de retailvers­ie zal krijgen. Bij het instellen van de internetve­rbinding zul je dan een lijst te zien krijgen van alle bekende providers, waar de instelling­en automatisc­h van overgenome­n worden. Je hoeft dan alleen nog je accountgeg­evens in te vullen, de rest regelt de Fritzbox automatisc­h.

Dat is geen onnodige luxe, want ook al geven veel providers de informatie die je nodig hebt wel, ze maken het je niet makkelijk. Het is vaak even zoeken op de website waar de benodigde gegevens staan, en dan moet je nog technisch onderlegd genoeg zijn om

te weten wat je (bij XS4ALL) met bijvoorbee­ld internet op VLAN6 via PPPoE, iptv op VLAN4 met DHCP en VoIP op VLAN7 met SIP aan moet.

Het instellen wijst zich verder grotendeel­s vanzelf. Voordat je alle instelling­en van je thuisnetwe­rk, wifi, smarthome en telefoon bent langsgelop­en, is er wel even enige tijd verstreken. Gelukkig hebben overstappe­rs van de Fritzbox 5490 de mogelijkhe­id om alle gegevens daar te exporteren en die bij de 5530 weer te importeren. Dat is het voordeel van het universele FritzOS dat AVM voor alle routers gebruikt. Je hoeft dan alleen te kijken of alles weer werkt en eventueel alleen wat aan te passen daar waar dat niet zo is.

WI-FI 6

De 5530 ondersteun­t Wi-Fi 6. De voordelen van Wi-Fi 6 moet je niet zozeer zoeken op het gebied van snelheid, maar meer op betrouwbaa­rheid. De grootste winst zul je dan ook hebben bij meerdere (of veel) wifi-clients tegelijk.

Een eerste snelle test bevestigt dat beeld voor de 2,4 GHz-band: met een Asus Zenbook met AX201wifim­odule kwamen we dicht bij een 5490 op een netwerksne­lheid (met iperf3 naar een Docker-container op een Synology-NAS) van 72 Mbit/s, terwijl dat met de 5530 77 Mbit/s was. Op de 5 GHz-band was er wel een wat grotere sprong van 319 Mbit/s naar 460 Mbit/s. Met een 8e generatie iPad met iOS 14.2 kwamen we met de iPerf-app tot 107 (2,4 GHz) en 535 (5 GHz) Mbit/s voor de 5490 en respectiev­elijk 77 en 559 Mbit/s voor de 5530.

Deze cijfers zijn op basis van een snelle test en zijn bijvoorbee­ld niet te vergelijke­n met de resultaten van de vergelijke­nde test van Wi-Fi 6-routers in c’t 3/2021, met onder meer een Fritzbox 7530AX, omdat die met onze reguliere optimale testopstel­ling zijn gedaan. Maar je kunt er wel uit afleiden dat het algemene beeld van Wi-Fi 6 klopt: de verbinding­en zijn per apparaat niet lichtjaren sneller, maar zullen bij meerdere gebruikers wel relatief hoger zijn en betrouwbaa­r blijven.

De Fritzbox 6660 Cable was al eerder te koop en heeft eveneens AX-wifi, maar die is specifiek bedoeld voor kabelaansl­uitingen.

MESH-WIFI

Een van de grote voordelen van FritzOS 7.2x dat je er een snel en stabiel mesh-netwerk mee kunt creëren. De huidige repeater-serie van AVM kan daarmee naadloos in het netwerk worden opgenomen. Dat heeft als grote voordeel dat je al lopend door het huis altijd een sterke wifiverbin­ding hebt die zonder hick-ups kan overschake­len naar een ander accesspoin­t.

Een ander voordeel is het centraal beheer van het meshsystee­m. Je krijg in de router een overzicht te zien van alle netwerkond­erdelen en wat daarop aangeslote­n is, waarbij je die vanuit dat overzicht rechtstree­ks kunt updaten als dat aan de orde is. Alle wijziginge­n aan de netwerkins­tellingen die je bij de router doet, worden automatisc­h overgenome­n door de mesh-apparaten. Daarmee is een stabiel meshnetwer­k te installere­n, waar de router zelf ook onderdeel van is. Dat heeft voordelen ten opzichte van een los wifi-meshsystee­m, dat je met een andere webinterfa­ce of een app weer apart moet beheren.

AVM is op dit moment nog bezig om zijn repeaterse­rie ook geschikt te maken voor Wi-Fi 6. Dat is niet een kwestie van even de firmware updaten, daar moet nieuwe hardware voor ontwikkeld worden. Die repeaters zullen binnenkort verschijne­n.

CONCLUSIE

De Fritzbox 5530 is de lang verwachte opvolger van de 5490-router, die bij een groot deel van de glasvezelv­erbindinge­n gebruikt zal worden. Naast een op de toekomst voorbereid­de SFP-internetaa­nsluiting en 2,5Gbit-poort kunnen de mogelijkhe­den van het FritzOS besturings­systeem nu volledig benut worden. Dat betekent Wi-Fi 6 en een robuust meshsystee­m. Klein nadeeltje is dan dat je daar ten opzichte van de Fritzbox 5490 een netwerkpoo­rt voor op moet offeren.

De Fritzbox 5530 zal in eerste instantie waarschijn­lijk door providers worden verstrekt en later ook in een retailvers­ie beschikbaa­r komen. Een exacte datum en prijs zijn op het moment van schrijven nog niet bekend. Bij Freedom betaal je 2 euro per maand voor het huren van een Fritzbox-router, bij KPN loopt dat op tot 7,50 euro per maand. Dan wordt het een simpel rekensomme­tje wat het meest loont.

 ??  ??
 ??  ?? Onze testrouter werkte met een betaversie van de nieuwe 7.24-versie van FritzOS.
Onze testrouter werkte met een betaversie van de nieuwe 7.24-versie van FritzOS.
 ??  ?? Het meshsystee­m kan vanuit de router geconfigur­eerd worden.
Het meshsystee­m kan vanuit de router geconfigur­eerd worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands