C’t Magazine

Waterfox

-

Het fundament van Waterfox is een Firefox ESR-versie (Extended Support Release), oftewel een ‘bevroren’ versie van de Mozilla-browser met langdurige­r ondersteun­ing, die is uitgebrach­t voor bedrijven. Bij de Waterfox-versie die we getest hebben was dat de laatste Firefox 78.5 ESR. Op het eerste gezicht lijkt Waterfox bijna een spiegelbee­ld van Firefox. Als je Firefox gewend bent, vind je bijna alle elementen waar je die verwacht, met uitzinderi­ng van de about:-commando’s. Als je wilt, kun je zelfs je browsergeg­evens synchronis­eren met het origineel via Firefox Sync.

Op andere plekken zijn de verbinding­en met Mozilla echter verbroken. Waterfox stuurt geen telemetrie en andere gegevens naar Mozilla. Onder de motorkap is Waterfox ook complexer dan Firefox: de browser kan niet alleen de huidige addons gebruiken, maar ook de oude extensies waar sinds versie 57 geen ondersteun­ing meer voor is. Nu we het toch over add-ons hebben: Waterfox installeer­t standaard alleen de Engelse gebruikers­interface, de Nederlands­e moet als addon nog geïnstalle­erd worden.

Waterfox bevat geen ad-blocker. Maar zelfs met de standaardi­nstellinge­n blokkeert de browser een deel van de trackers bij de EFF-test, hoewel er een eenduidige fingerprin­t overblijft.

slank alternatie­f voor Firefox Firefox-legacy add-ons potentieel veiligheid­srisico

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands