C’t Magazine

De volgende stap in virtualisa­tie

-

Bedrijven met een verspreid personeels­bestand moeten hun zo IT-infrastruc­tuur inrichten dat medewerker­s overal makkelijk kunnen werken, binnen een centraal beheerde omgeving. Een Virtuele Desktop Infrastruc­tuur maakt dit mogelijk. Medewerker­s die aan zware grafische en rekeninten­sieve projecten werken, hebben krachtiger­e oplossinge­n nodig. Hardwaresp­ecialist Gigabyte heeft daar bijvoorbee­ld oplossinge­n voor ontwikkeld met servers die een VDI met een Virtual GPU kunnen combineren.

Mensen werken momenteel veel op afstand en zijn daarbij aangewezen op de apparatuur die ze ter beschikkin­g hebben. Dat brengt veel uitdaginge­n mee voor het IT-beheer wat beveiligin­g en productivi­teit betreft. Voor werknemers die genoeg hebben aan een office-pc is dit nog relatief eenvoudig te regelen, maar er zijn ook discipline­s met complexere hardware-eisen, zoals ingenieurs en ontwerpers die zware 3D-toepassing­en en andere intensieve toepassing­en gebruiken. In zulke gevallen wordt vaak een Virtual Desktop Infrastruc­ture (VDI) gebruikt, waarbij cpu-taken gecentrali­seerd zijn. Virtuele servers zorgen voor een betere beschikbaa­rheid van resources, verbeterde schaalbaar­heid, verhoogde veiligheid en een grotere mobiliteit.

VDI-ARCHITECTU­UR

Het concept van VDI is het maken van desktopsta­tions vanaf een server. Om VDI-instances te kunnen leveren is een server uitgerust met typische serverhard­ware waarop een hypervisor zoals Microsoft Hyper-V, Citrix XenServer of VMWare vSphere draait. De hypervisor creëert een virtualisa­tielaag voor virtuele machines, die tussen de virtualisa­tielaag en de hardware in zit.

Dit alleen is echter niet genoeg voor powerusers, die dedicated workstatio­ns gebruiken voor hun grafisch intensieve taken, zoals CAD-ontwerp of toepassing­en die gebruik maken van CUDA, OpenGL of DirectX. De oplossing hiervoor is de combinatie van een VDI-omgeving met Virtual GPU’s (vGPU).

VDI MET VIRTUELE GPU

De toepassing van een Virtual GPU in een VDI-omgeving stelt gebruikers in staat om een verbeterde ervaring te hebben voor workloads die het gebruik van 3D-graphics of andere visualisat­ietoepassi­ngen vereisen, evenals voor High Performanc­e Computing (HPC) en Artificial Intelligen­ce (AI) toepassing­en. Gebruikers kunnen daarmee ook 4K- of 8K-monitors gebruiken.

Historisch traden latency-problemen op wanneer er high-res-schermen of meerdere monitors werden gebruikt. Het inzetten van een vGPU lost dit probleem op. Om grafisch intensieve beelden weer te geven moet een VDI-instantie een vGPU hebben en over een snel netwerk beschikken om de gebruiker een goede en bruikbare ervaring te bieden.

Voor VDI met Virtual GPU wordt software zoals NVIDIA Virtual GPU Manager in de hypervisor geïnstalle­erd. Met deze software in combinatie met Nvidia vCS, Quadro vDWS, GRID vPC of GRID vApps kan de virtuele machine worden aangepast aan het type gebruiker. Op de vGPU-laag staan virtuele machines, elk met een eigen OS, applicatie­s, binary’s/bibliothek­en en Nvidia-drivers.

SYSTEMEN

Het inzetten van een VDI met een vGPU stelt speciale vereisten aan servers. Gigabyte heeft een aantal servers in zijn portfolio die speciaal ontworpen zijn voor dit doel en die over de vereiste hardware beschikken om een VDI-omgeving met een vGPU te realiseren. Zo is er de Gigabyte G242-Z11 (rev. 100), een high performanc­e computing-rackserver met een AMD Epyc 7002-serie cpu. Hij biedt onder andere ruimte aan maximaal vier Nvidia PCIe Gen4 gpu-kaarten en heeft DDR4 acht-kanaals RDIMM/LRDIMM geheugenpo­orten. Daarnaast heeft Gigabyte met de G291-281 (rev. 100) ook een server in zijn assortimen­t die geschikt is voor twee cpu’s uit de tweede generatie Intel Xeon Scalable-processors. Op het moederbord zitten 24 DDR4-poorten voor 6-kanaals RDIMM/LRDIMM DDR4 en het platform ondersteun­t Intel Optane DC Persistent Memory. Meer informatie hierover vind je via de link rechtsbove­n op deze pagina. Daar kun je ook de whitepaper 'Virtual GPU Technology in VDI' van Gigabyte over dit onderwerp downloaden.

 ??  ?? De afbeelding vergelijkt verschille­nde niveaus van virtualisa­tie. De VDI aan de linkerkant is een server zonder vGPU die zijn hardware in twee virtuele machines verdeelt. Rechts staat een server met een vGPU die kan worden toegewezen aan virtuele machines.
De afbeelding vergelijkt verschille­nde niveaus van virtualisa­tie. De VDI aan de linkerkant is een server zonder vGPU die zijn hardware in twee virtuele machines verdeelt. Rechts staat een server met een vGPU die kan worden toegewezen aan virtuele machines.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands