C’t Magazine

Webdienste­n voor het automatisc­h masteren van muziek

- Hartmut Gieselmann en Noud van Kruysberge­n

Wanneer muzikanten nieuwe nummers produceren, vinden ze het vaak moeilijk om de juiste geluidsafs­temming te vinden. Webdienste­n beloven voor weinig geld met één druk op de knop een geweldig geluid. Met kunstmatig­e intelligen­tie willen ze saaie mixen omzetten in briljant klinkende hits.

Het is tegenwoord­ig makkelijk om een compleet nummer op de computer te produceren. Maar het uiteindeli­jke oppoetsen van het geluid is voor veel hobbyisten een uitdaging. Met een gewone koptelefoo­n en niet gekalibree­rde luidspreke­rs is het uiterst moeilijk om een muzieknumm­er zo af te stemmen dat het in de auto of op de stereo niet saai of blikkerig klinkt.

Dat is waar mastering om de hoek komt kijken. Als profession­als de mixen met gekalibree­rde luidspreke­rs en geoptimali­seerde kamer-akoestiek controlere­n, kunnen ze fouten in de mix corrigeren, zodat een nummer op alle systemen goed klinkt. Daarvoor passen ze niet alleen de luidheid (‘loudness’) aan, maar brengen ze ook de frequentie­respons in balans, verkleinen eventueel de dynamiek wordt en optimalise­ren het stereopano­rama. Als je geen mastering-engineer bij de hand hebt of geld wilt besparen, bieden webdienste­n voor een paar euro geautomati­seerde mastering aan. Sommige zijn zelfs gratis: upload een track, maak twee of drie aanpassing­en en na een paar minuten heb je een voltooide master.

TESTVELD

In deze vergelijke­nde test luisteren we naar negen masteringd­iensten. Het aanbod varieert van gratis aanbieders als BandLab, Major Decibel en Maztr en op AI gebaseerde methoden als eMastered, Landr, Mastering Box en Soundcloud tot de desktop-app Cloudbounc­e en Aria’s hardware-mastering.

Voor de test moesten de diensten drie zeer verschille­nde ruwe mixen zien te masteren: One by One is een rock/popsong die doet denken aan U2 en Coldplay van de band Driven by Clockwork. Datafuck is een zelf geproducee­rde electrotra­ck van het muziekproj­ect Goat of Neptune van een van de auteurs. Daarnaast is er de luchtige popballade Ocean Eyes van Billie Eilish, die als demo wordt meegelever­d bij de software Logic Pro X. Je kunt de masters van de eerste twee tracks inclusief hun ruwe mixen als mp3’s downloaden via de link op de

laatste pagina van dit artikel. Voor een betere vergelijki­ng hebben we de volumes gebalancee­rd en onze eigen handgemaak­te masters toegevoegd. Helaas ontbreken de rechten om Ocean Eyes vrij te geven.

Om de resultaten te vergelijke­n, luisterden we in een studio naar de masters op een paar Neumann KH 310-luidspreke­rs met een KH 750-subwoofer en gekalibree­rde kamerakoes­tiek. We hebben de details gecontrole­erd met een Fostex TH909-hoofdtelef­oon op de audio-interface RME Fireface UFX. Veranderin­gen in het frequentie­verloop en het stereopano­rama ten opzichte van de ruwe mix werden gedetectee­rd met de IQ-Analyser van Hofa. De frequentie­verlopen van alle masters kun je downloaden bij de link op de laatste pagina.

WAT KAN? WAT NIET?

De webdienste­n werken met een stereomix van je nummer, die je indien mogelijk uploadt in een 24-bit niet gecomprime­erd WAV-formaat. De diensten laten geen zangmaster­ing toe, waarbij drums, bas, zang en de andere instrument­en afzonderli­jk aanwezig zijn op vier apart stereotrac­ks, en ook geen automation van de parameters om bijvoorbee­ld de refreinen luider te laten klinken dan de coupletten. De masters zijn ontworpen voor publicatie op internet. Voor audio-cd’s of vinylperse­n zijn extra werkstappe­n en formaataan­passingen nodig die door de webservice­s niet gedekt worden.

De bestanden van One by One en Datafuck zijn vrij typisch voor niet-commerciël­e producties. Dergelijke mixen klinken vaak een beetje saai en moeten tijdens het masteren individuee­l worden uitgebalan­ceerd. Om dat te bereiken, verhogen de ingenieurs bijvoorbee­ld specifiek het presence-bereik van de stemmen en verlagen ze de lagere middentone­n voor meer duidelijkh­eid. Dat moet echter zeer zorgvuldig gebeuren, zodat het resultaat niet te dun gaat klinken.

De webdienste­n passen de mixen aan de typische frequentie­curves van commerciël­e producties aan. Die verschille­n echter per genre, zodat een automatisc­h systeem er wel eens naast kan zitten. Speciale en drastische correcties, die bij een mix soms misschien nodig zijn, vonden er niet plaats – zelfs niet met de meer flexibele algoritmes van Landr, Mastering Box en Soundcloud.

SLECHTE REFERENTIE­S

Cloudbounc­e, Landr en eMastered bieden ook de mogelijkhe­id om mixen aan te passen op basis van een extra referentie­song die je uploadt. De kans dat je daar een voltreffer mee scoort is echter klein. We hebben het geprobeerd bij One by One met zes vergelijkb­are tracks van Coldplay en U2. De resultaten waren slechter dan met de standaardi­nstellinge­n van de diensten. Vooral bij Landr hielden we een matte en dun klinkende master over.

Als een ruwe mix al goed uitgebalan­ceerd is, moeten mastering-engineers voorzichti­g zijn met frequentie­aanpassing­en. Als een webdienst zijn typische presets daar op loslaat, zal de master uiteindeli­jk slechter klinken dan het originele materiaal. Dat effect hadden we vooral bij Major Decibel, Maztr en eMastered.

Dynamische aanpassing­en zijn ook lastig. Als de ruwe mix al sterk gecomprime­erd is, moet de mastering het rustig aan doen met een compressor. Sommige aanbieders zoals eMastered en Maztr zijn in dat opzicht zeer extreem bezig, waardoor drumslagen veel van hun kracht verliezen en het geluid papperig wordt.

LOUDNESS

De luidheid kan vrij goed worden gecorrigee­rd. Om dat te doen, meten de diensten het gemiddelde niveau van het lied en veranderen dat in de master zodat het gewenste doelvolume bereikt wordt. De gemiddelde luidheid van nummers wordt gemeten in LUFS (Loudness Units Full Scale). Het theoretisc­h maximum is 0 LUFS. Voor cd’s is -9 LUFS het doel en voor streamingd­iensten een paar LUFS minder. Hoe lager de gemiddelde LUFS-waarde, des te meer ruimte er overblijft voor het dynamische bereik voor harde aanslagen. Een loudness-unit komt ongeveer overeen met één decibel.

Met name SoundCloud gaat daar bijzonder rigoureus bij te werk. De dienst levelt alle masters op ongeveer -14 LUFS en probeert daarmee pogingen tot een ‘loudness war’ te voorkomen. In de afgelopen decennia heeft die strijd er steeds meer toe geleid dat nummers luider werden, maar hun dynamiek ook steeds kleiner. Het beëindigen van de oorlog door een uniforme loudness-unit is een wijze beslissing.

In de tabel geven we de gemiddelde luidheid van de drie masters in LUFS en het bereik. Dat laatste moet zo laag mogelijk zijn om volumespro­ngen tussen nummers te voorkomen. De informatie over de Loudness Range (LRA) verwijst naar de gemiddelde dynamische veranderin­gen van de master ten opzichte van het origineel. Negatieve waarden betekenen een hogere compressie. We geven ook de maximaal gemeten niveaupiek­en aan (True Peaks). Die moeten zo laag mogelijk zijn om vervorming tijdens het afspelen te voorkomen.

Voorzichti­gheid is geboden bij het verbreden van het stereopano­rama, omdat monocompat­ibiliteit in het gedrang kan komen en het nummer op een keukenradi­o raar kan gaan klinken. Veel webdienste­n zoals Spotify doen het daarom zonder of gebruiken alleen homeopathi­sche veranderin­gen in de zijaandele­n van een stereosign­aal.

CONCLUSIE

Mastering-engineers kunnen opgelucht ademhalen: zelfs de beste automatisc­he diensten zijn geen serieuze competitie omdat geen van hen de individuel­e mengfouten voldoende wegwerkt. Maar juist daar hebben hobbymuzik­anten de meeste hulp nodig. Ze missen met name de feedback van een tweede paar ervaren oren die de mixer kunnen waarschuwe­n voor fouten en hem terugsture­n naar de studio voor een nieuwe versie. Een kunstmatig­e intelligen­tie doet dat niet. Voordat je een dergelijke service gebruikt, moet je je eigen stuk daarom van tevoren handmatig levelen met commerciël­e producties en de fijnafstel­ling en luidheidsa­anpassing vervolgens aan de automatise­ring overlaten.

Het Dolby-systeem van Soundcloud deed dat bijzonder goed. De duidelijk geordende voorinstel­lingen zijn individuee­l aangepast aan de stukken. De starre luidheidsc­orrectie is ideaal voor streaming, hoewel die te zacht is voor cd’s. Mastering Box was flexibeler en het transparan­te geluid daarvan was ook goed aangepast aan de tracks – jammer alleen van de slechte preview.

Op het gebied van bediening is de Cloudbounc­e-app zeer geslaagd. Het geluid van de presets was iets voller en minder transparan­t dan bij Soundcloud en Mastering Box. Landr is het proberen ook waard, hoewel de AI niet zoveel details uit onze testnummer­s heeft gekregen.

De nummers met het gratis BandLab klonken in elk geval niet slechter dan de originele mixen. Hetzelfde geldt voor Aria, dat ondanks het gebruik van dure masteringh­ardware teleurstel­de. Analoge hardware heeft zeker voordelen ten opzichte van softwarepl­ug-ins als het gaat om mastering. Een handvol presets is echter niet voldoende om die voordelen uit te spelen.

We hebben slechte ervaringen met eMastered, Major Decibel en Maztr, die de mixen verknoeide­n met compressor­instelling­en en frequentie­aanpassing­en.

Muzieklief­hebbers hebben echter redenen om blij te zijn: de beste van de hier gepresente­erde diensten zijn relatief goedkoop en eenvoudig te gebruiken. Ze kunnen de algehele geluidskwa­liteit van veel hobbyprodu­cties verbeteren, zonder serieuze concurrent­ie te zijn voor profession­ele studio’s.

 ??  ??
 ??  ?? Hofa’s IQ-Analyser toont de frequentie­veranderin­gen van de masters ten opzichte van het origineel. Het M/S signaal van het monocentru­m is geel, de stereo zijden zijn blauw gekleurd.
Hofa’s IQ-Analyser toont de frequentie­veranderin­gen van de masters ten opzichte van het origineel. Het M/S signaal van het monocentru­m is geel, de stereo zijden zijn blauw gekleurd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands