C’t Magazine

Aria Mastering

-

Aria is een online dienst uit Atlanta (VS) die volgens de eigen informatie vier analoge hardwarepr­ocessors ter waarde van ongeveer 18.000 euro gebruikt voor de mastering. Ze worden bestuurd door een robotarm. Je kunt echter niet elke knop laten draaien, maar slechts één van de vijf voorinstel­lingen selecteren. Die verschille­n in luidheid en compressie­graad. Bas, hoge tonen en stereobree­dte kunnen elk in vijf stappen van 0,5 dB worden aangepast. Stereozijd­en worden met 1 dB versterkt.

Previews zijn slechts 15 seconden lang. Aria selecteert daar een willekeuri­ge positie voor. Ze moeten apart besteld en gedownload worden, wat het aanpassen omslachtig maakt. De instelling van de gemiddelde luidheid haalde een niveau tussen -8.0 en -9.6 LUFS, wat voldoende is voor cd’s. Als je een fout hebt gemaakt met de instelling­en, kun je de complete mix opnieuw maken. Dat is inbegrepen in het maandelijk­se abonnement. Afzonderli­jke tracks kosten 9 euro extra.

Aria analyseerd­e alleen de luidheid van de nummers, maar maakte geen individuel­e aanpassing­en aan de frequentie­verdeling. De presets reageerden identiek op elk liedje. Mixingfout­en konden niet worden gecompense­erd.

Vergeleken met de andere diensten heeft de klankbelev­ing zich verplaatst naar het middengebi­ed, vergelijkb­aar met BandLab en Landr. De aanpassing­en leken evenwichti­g, maar er was een gebrek aan druk en assertivit­eit. Door het ontbreken van individuel­e aanpassing­smogelijkh­eden konden we de hoge prijs van de gebruikte apparaten niet horen.

tijdrovend aanpassing­smogelijkh­eden weinig klank voor veel geld

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands