C’t Magazine

EMastered

-

eMastered, gevestigd in Burbank, Californië, promoot zijn masterings­ervice met “Gemaakt door Grammy-winnende ingenieurs, mogelijk gemaakt door AI”. De webinterfa­ce is zeer indrukwekk­end: wanneer je een nummer uploadt, wordt het genre gedetectee­rd en wordt het nummer geoptimali­seerd voor bijvoorbee­ld streamingd­iensten. Daarna kun je tal van instelling­en variëren in verschille­nde fasen, waaronder compressie, EQ en stereobree­dte. De nummers kunnen in volle lengte afgeluiste­rd worden, waarbij een stem ongeveer elke 30 seconden ‘eMastered’ zegt.

Helaas kon eMastered zijn beloften op het gebied van geluidskwa­liteit niet waarmaken, hoewel de luidheidsa­anpassing met de standaardi­nstellinge­n het -10 LUFS-niveau vrij nauwkeurig haalde. Alle drie van onze gemasterde nummers hadden last van verkeerd ingestelde compressor­s die transiënte­n afsneden en de luidheid van de passages lieten variëren. Wanneer de AI aan het werk was, besloot die vrijwel altijd dezelfde frequentie­aanpassing­en te gebruiken – ongeacht of het bronmateri­aal best een treble-boost had kunnen krijgen of niet. Een Grammy kun je daar niet mee mee winnen.

Het wisselvall­ige, matte en slecht gedetaille­erde geluidsbee­ld bleef achter bij de originele mixen. Handmatige aanpassing­en verergeren het resultaat. Dat gold ook voor het gebruik van een referentie­nummer dat als model kon worden geüpload. Zelfs als deze dienst aanzienlij­k minder zou kosten dan de bizarre 50 dollar per maand, blijft het advies: niet gebruiken.

verkeerd ingestelde compressor magere frequentie­aanpassing veel geld voor slecht geluid

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands