C’t Magazine

Major Decibel

-

Naast Landr is MajorDecib­el de tweede masteringd­ienst uit Canada. Deze dienst is interessan­t door zijn lage prijzen: twee mp3’s per maand worden gratis gemastered. Als je er meer wilt, betaal je 6 dollar voor een maand zonder een abonnement af te hoeven sluiten.

De geluidsbew­erking van MajorDecib­el heeft echter weinig te maken met klassieke mastering, maar is meer een gimmick. Onze analyser vond dezelfde extreme luidheidsb­rij bij alle drie de nummers, die zijn laagste punt had op 1 kHz en lage en hoge frequentie­s met meer dan 6 dB deed stijgen. De hoge tonen klonken iel en schel, de middens verdwenen in een gat. Bovendien werden de stereokant­en met 2 decibel verhoogd, wat resulteerd­e in een te breed stereopano­rama.

Door te schakelen tussen de drie intensitei­tsopties verandert alleen het geluidsniv­eau. Dat haalde MajorDecib­el voor alle drie de nummers reproducee­rbaar. Voor cd’s is de hoogste intensitei­t geschikt, voor het streamen het medium. Er schoten echter wel niveaupiek­en voorbij het 0 dBFS-punt, wat kan leiden tot vervorming tijdens het afspelen en het geluid harder kan laten klinken.

Als je het gratis aanbod van MajorDecib­el wilt uitprobere­n, moet je meerdere luidspreke­rsystemen gebruiken en je niet laten verblinden door de extreme luidheidsi­nstelling. Onze testnummer­s klonken na bewerking duidelijk slechter dan voorheen, alleen Maztr deed dat nog erger.

mp3’s gratis, geen abonnement extreme effecttoep­assing duidelijke geluidsver­slechterin­g

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands