C’t Magazine

Soundcloud/Dolby

-

Het Berlijnse muzikanten­platform Soundcloud heeft een systeem van Dolby voor mastering geïmplemen­teerd. De mastering kost 5 euro per nummer, gebruikers met een Pro-account kunnen drie nummers per maand gratis masteren.

Na het uploaden van je tracks kies je uit een van de vier verschille­nde presets en pas je de intensitei­t aan terwijl je het nummer beluistert. Voor het instellen kunnen samples van 30 seconden lang naar eigen keuze worden beluisterd.

Voor de nummers One by One en Datafuck hebben we gekozen voor de Sunroof-setting met een intensitei­t van 80 procent. Ondanks de identieke preset paste de mastering de frequentie­curve individuee­l aan het bronmateri­aal aan. Het stereopano­rama bleef onverander­d.

Beide masters overtuigde­n door hun goede transparan­tie en detailweer­gave. Die stond op gelijke voet met MasteringB­OX en een neuslengte vóór Cloudbounc­e en Landr. De luidheidre­geling werkte zeer nauwkeurig en werd geoptimali­seerd met ongeveer -14 LUFS voor het streamen van de weergave op Soundcloud. Voor audio-cd’s zou dat echter te stil zijn. True Peaks werden veilig onderschep­t.

Voor het masteren controleer­t Soundcloud de tracks via een content-ID op eventuele inbreuken op het auteursrec­ht. Bij de test was het algoritme wat overijveri­g en weigerde het de ruwe mix van Ocean Eyes te masteren, hoewel dat zonder publicatie wettelijk gezien gewoon zou mogen.

goed, transparan­t geluid makkelijk te gebruiken overijveri­g contentfil­ter

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands