C’t Magazine

Valse reclame?

-

De laagdrempe­ligheid voor affiliatem­arketing trekt ook minder betrouwbar­e aanbieders aan. In het verleden hebben verschille­nde browser plug ins zichzelf zelfs openlijk gefinancie­rd door links te herschrijv­en, vooral naar Amazon, om zo te profiteren van het affiliatep­rogramma. Dat was in het nadeel van Amazon – de commissies werden immers zonder tegenprest­atie betaald – en in het nadeel van eerlijke affiliatep­ublishers. De addons overschrev­en vaak link smet hu neigen affiliatec­odes en leidden zode commissieb­etalingen naar zichzelf.

Intussen zijn dergelijke praktijken ondergrond­s gegaan. In de zomer van 2018 ontdekten we nog dat verschille­nde browseradd­ons stiekem affiliatec­odes herschreve­n en zo de commissies van eventuele aankopen in hun zak lieten verdwijnen. In datzelfde jaar verwijderd­e Google een aantal apps die op de achtergron­d, onopgemerk­t door de gebruiker, affiliatel­inks aanriepen om de verkoopcom­missie op te strijken als een gebruiker besloot een aankoop te doen – volledig onafhankel­ijk van de app. Een lucratieve business: volgens Buzzfeed News betaalden de ontwikkela­ars tussen 3 dollar en 50 dollarcent per appinstall­atie.

Affiliatea­anbieders treden zelf ook hard op tegen frauduleuz­e constructi­es die het imago van die reclamevor­m schaden. Amazon bracht in november 2020 bijvoorbee­ld een zwendel aan het licht waarbij in totaal 13 personen en bedrijven systematis­ch nepproduct­en zouden promoten via Instagram, TikTok en zelfs eigen websites (zie de link bij dit artikel). Op Amazon waren de nepproduct­en niet te onderschei­den, maar via de affiliatel­inks kwamen eindgebrui­kers erachter dat ze via deze links vervalsing­en konden kopen. Wanneer klanten de goederen kochten, kregen de influencer­s via het affiliatep­rogramma van Amazon de gebruikeli­jke commissie – ook al verbiedt Amazon namaak en het promoten van namaak

Volgens vertegenwo­ordigers van de industrie zijn dergelijke gevallen echter uitzonderi­ngen die men wil voorkomen. Niet voor niets wordt er in de gedragscod­e van het PAN (Platform Affiliate Netwerken, zie de link) gesproken over profession­aliteit en imago: de branche wil een slechte reputatie door dergelijke praktijken voorkomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands