C’t Magazine

De waarde van certificer­ingen

-

Certificer­ingen zijn belangrijk in onze branche. Onderzoek hee aangetoond dat certificer­ingen een belangrijk­e toegevoegd­e waarde bieden bij de ontwikkeli­ng van zowel gecertific­eerde medewerker­s als hun werkgevers. We geven een overzicht van de belangrijk­ste redenen om je te laten certificer­en.

Uit een onderzoek van Fortinet blijkt dat 82% van de cyberbevei­ligingsorg­anisaties bij sollicitat­ies de voorkeur gee aan kandidaten die certificer­ingen hebben. Als je een nieuwe baan hoopt te vinden, betekent dit dat je met het behalen van de juiste certificer­ingen meer kans maakt bij vrijwel elk bedrijf. Een of meerdere certificer­ingen op je cv gee bij managers en HR-teams aan dat je over de vaardighed­en beschikt die voor een specifieke baan nodig zijn.

Certificer­ingen helpen je niet alleen om een baan te krijgen – ze zijn ook belangrijk om die baan te behouden en voor het verdere verloop van je carrière. Meer dan de hel van de respondent­en van het onderzoek is van mening dat hun certificer­ingen hen hebben geholpen om hun taken e ectiever en met meer vertrouwen uit te voeren. Bovendien is een groot deel van mening dat de certificer­ingen hebben bijgedrage­n aan een snellere loopbaanon­twikkeling.

Certificer­ingen geven de zekerheid dat je kennis en vaardighed­en op peil zijn, wat zich vertaalt in een e ectievere en zelfverzek­erdere houding op je werkplek – en een verhoogde productivi­teit wordt vaak opgemerkt en beloond.

Vanuit organisati­es bekeken is het gezien het huidige bedreiging­smilieu van cruciaal belang om alles zo veilig mogelijk te houden. We weten inmiddels dat criminelen hun inspanning­en niet vermindere­n tijdens een pandemie – cybercrimi­naliteit lijkt zelfs te zijn toegenomen.

Certificer­ingen bevestigen de vaardighed­en die nodig zijn om aanvallen te bestrijden en bedreiging­en voor organisati­es te beperken. Uit onderzoek blijkt dat 94% van de cyberbevei­ligers van mening is dat hun certificer­ingen hen beter hebben voorbereid op hun huidige rol, waardoor ze hun organisati­e met succes kunnen beschermen.

Iedereen kan natuurlijk beweren dat hij of zij een bepaalde vaardighei­d of bekwaamhei­d hee . Maar de enige manier om die beweringen te staven, is door dit te kunnen aantonen met certificer­ingen. Het is met name van belang om in de informatie­beveiligin­g via een certificer­ing te kunnen bewijzen dat je een specifieke vaardighei­d beheerst. Dan weten zowel de werkgever als je collega’s welke kennis je in huis hebt.

Je vaardighed­en kun je nog iets verder ontwikkele­n als je ze aanvult met praktijkte­sts, zoals CyberLive van GIAC. Hierbij voer je tests uit in een virtuele labomgevin­g waarbij je taken uitvoert die in specifieke functies voorkomen. Deze bereiden je dusdanig voor dat je bij wijze van spreken in een nieuwe functie bij een nieuwe organisati­e zou kunnen stappen en direct e ectief aan de slag kunt.

Uiteindeli­jk komt een van de belangrijk­ste motivaties voor het behalen van certificer­ingen uit jezelf. Je haalt geen certificer­ingen om indruk te maken op anderen; je doet het voor jezelf. Daarmee overwin je ook de angst dat je ergens niet goed genoeg in zou zijn. Het behalen van certificer­ingen helpt om het zogenaamde ‘imposter syndrom’ te overwinnen, doordat je kunt aantonen wat je in huis hebt. Jezelf doelen stellen om nieuwe vaardighed­en te leren en te slagen voor een certificer­ingsexamen, kan een uitdagende en lonende persoonlij­ke ervaring zijn.

Voor jezelf bewijzen dat je bepaalde vaardighed­en onder de knie hebt en een examen succesvol kunt afleggen, biedt persoonlij­ke voldoening en zelfverzek­erdheid. Nadat je bent geslaagd, zul je niet alleen zeker zijn van je capaciteit­en, maar ook trots zijn op wat je hebt bereikt.

 ??  ?? Michael Heering is directeur marketing voor EMEA en APAC bij SANS Institute.
Voor meer informatie over de CyberLive praktijkte­st, ga naar www.giac.org/cyberlive/
Michael Heering is directeur marketing voor EMEA en APAC bij SANS Institute. Voor meer informatie over de CyberLive praktijkte­st, ga naar www.giac.org/cyberlive/
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands