C’t Magazine

Hoe zit het met Linux?

-

Sommige mensen willen naast de verschille­nde Windows-versies misschien ook nog Linux-tools op de stick zetten. Dat is in principe mogelijk – maar we konden bij uitgebreid­e tests geen oplossing vinden die even goed werkt op verschille­nde systemen en die ook nog betrouwbaa­r en zonder allerlei complicati­es functionee­rt.

De bootmanage­r van Windows, die het keuzemenu toont, is daar niet voor geschikt. Tegenwoord­ig weigert die om andere besturings­systemen op te starten bij het booten via UEFI. In plaats daarvan kun je een andere bootmanage­r gebruiken, maar de meeste van de bekendere ondersteun­en alleen wat ook wel bekend staat als ‘BIOS mode’ klassiek booten. Van de weinige die beide opstartmet­hoden aankunnen, heeft bijna geen enkele een signature om ze te laten werken op pc’s met Secure Boot. Een uitzonderi­ng is de combinatie van Shim en Grub, zoals gebruikt door grotere Linux-distributi­es. Het configurer­en van dat duo is echter een beetje lastig en foutgevoel­ig – vooral als je ook de Windows-varianten direct vanuit het menu van Grub wilt opstarten.

Grub kan ook overweg met het klassieke booten, maar als dat wordt gebruikt met usb-sticks en chain-loading van de bootcode van Windows, blijf Grub soms hangen. Bovendien kun je daarbij het tonen van twee opeenvolge­nde menu’s alleen vermijden met complexe en kwetsbare trucs. Voor het klassieke booten zou het daarom beter zijn om niet Grub te gebruiken als de primaire bootmanage­r, maar die van Windows, en dan via die weg Linux te starten.

We hebben dat niet geprobeerd, omdat dit de inrichting en onderhoud van een toch al complexe setup nog ingewikkel­der zou maken. Het geheel zou nog foutgevoel­iger worden, omdat het nesten van twee bootmanage­rs vol met valkuilen zit. Dat zou kunnen resulteren in opstartpro­blemen, net wanneer je een pc weer op de been wilt krijgen in een vreemde omgeving en niets anders bij de hand hebt dan de usbstick.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands