C’t Magazine

PXE: booten via het netwerk

-

PXE (Preboot Execution Environmen­t) is een techniek die oorspronke­lijk door Intel is uitgevonde­n om via het netwerk te booten. Het is gebaseerd op DHCP en het TFTP-protocol. De PXE-client zendt een uitgebreid DHCPpakket via broadcast uit in het netwerk. Een server zoals de WDS-server antwoordt daar met zijn eigen adres op, andere DHCP-servers kunnen niets met die verzoeken en negeren ze.

Hardware die gewoonlijk in bedrijven wordt gebruikt, oftewel alle zakelijke desktops en laptops, leveren in het algemeen nauwelijks problemen op bij het opstarten via het netwerk. Alleen in oudere consumente­n-pc's zitten soms chips ingebouwd die niet via PXE kunnen booten.

De hardwarefa­brikanten maken het echter vaak moeilijk om vanaf het netwerk op te starten. Als er in het bootmenu of in de bootvolgor­de geen vermelding zoals Network of PXE staat, wil dit nog niet meteen zeggen dat de hardware PXE-booting niet ondersteun­t.

Meestal moet je elders in het BIOS zoeken naar een menu-item als Devices, Advanced of Network Stack, en daar een optie zoals Enable PXE of iets dergelijks selecteren. Dan zal de betreffend­e optie pas bij de opstartvol­gorde verschijne­n.

De PXE-omgeving ontvangt eerst via DHCP een eigen ip-adres en vervolgens het adres van de WDS-server. Dan krijgt de gebruiker de vraag om op F12 te drukken om verder te gaan. In een bedrijfsom­geving kan het een goed idee zijn om PXE-boot standaard als eerste optie in de bootvolgor­de in te stellen, vooral als je als systeembeh­eerder niet altijd ter plaatse bent.

Als de gebruiker niet op F12 drukt, wordt de opstartpog­ing via PXE beëindigd en wordt de machine vanaf het volgende opstartmed­ium opgestart. Dat geeft je de kans om gebruikers bijvoorbee­ld telefonisc­h te instrueren hun apparaat opnieuw te installere­n als Windows onherstelb­aar kapot is. De gebruiker hoeft dan niet het BIOS in te gaan en heeft geen wachtwoord nodig. Het enige nadeel is dat alle gebruikers dan telkens wanneer hun machine boot, ongeveer 15 seconden moeten wachten totdat de PXE-omgeving is verdwenen en de pc vanaf de harde schijf opstart.

 ??  ?? Voordat een computer via PXE kan opstarten en de optie in de opstartvol­gorde verschijnt, moet de functie soms op een heel andere plaats in het BIOS worden geactiveer­d.
Voordat een computer via PXE kan opstarten en de optie in de opstartvol­gorde verschijnt, moet de functie soms op een heel andere plaats in het BIOS worden geactiveer­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands