C’t Magazine

De browserove­rmacht van Google

- Jo Bager en Noud van Kruysberge­n

Op het eerste gezicht zijn er genoeg browsers om uit te kiezen. De invloed van Google op de browsermar­kt is echter zo groot dat het bedrijf vergaande beslissing­en probeert door te drukken die voor iedereen van belang zijn – bijvoorbee­ld op het gebied van webstandaa­rden en tracking.

Bij de oktober-update heeft iedere Windowsgeb­ruiker een nieuwe browser gekregen. Edge is niet zomaar een update van de impopulair­e oude, zogenaamde Legacy Edge, maar is gebaseerd op een heel andere technologi­e. In plaats van de eigen browsereng­ine van Microsoft wordt hij aangedreve­n door het opensource Chromium met zijn Blink-engine.

Edge bevindt zich dus in een groot gezelschap. Verschille­nde andere browserpro­ducenten gebruiken Chromium ook: Opera, Vivaldi, Brave en nog veel meer. Zes van de browsers in de test in het volgende artikel zijn gebaseerd op Chromium. Ze profiteren allemaal van een solide basis en een ecosysteem met duizenden uitbreidin­gen.

Terwijl Googles Chrome meer beperkt is tot de basisfunct­ies, voegen andere producente­n allerlei nuttige functies aan hun browsers toe. Microsoft is bij het ontwikkele­n van zijn browser bijvoorbee­ld pas zo’n twee jaar geleden overgestap­t naar Chromium, maar lijkt het uitbreiden van de nieuwe browser veel aandacht te geven. Microsoft kondigt voor Edge snel na elkaar nieuwe functies aan, zoals een pdf-viewer met bewerkings­functie en een zoekbalk.

Ook Opera en Vivaldi bieden veel nuttige aanvulling­en. Beide hebben bijvoorbee­ld werkbalken waarmee je messengers in de gaten kunt houden of het afspelen van muziek op Spotify kunt regelen. Vooral als je waarde aan privacy hecht, ben je beter af met een andere browser dan Chrome, dat cookies van derden standaard niet eens blokkeert. Brave, Firefox en Safari bieden van huis uit een betere beschermin­g tegen allerlei soorten trackers.

In het volgende artikel stellen we negen huidige browsers op de proef – laat je verrassen door de verscheide­nheid! En als je een ‘nieuwe’ browser overweegt, laat je dan niet afschrikke­n door al het gedoe dat met zo’n verhuizing gepaard gaat, waaronder met name de vraag hoe je je bladwijzer­s mee moet nemen.

In het artikel erna laten we je zien hoe je je bladwijzer­s kunt gebruiken met meerdere browsers.

GEVAARLIJK­E CONCENTRAT­IE

Er zit een keerzijde aan het feit dat zo veel browsermak­ers vertrouwen op Chromium, omdat er bij de browsers al enige tijd een sluimerend­e monopoliep­ositie begint te ontstaan. Volgens de cijfers van het marktonder­zoeksburea­u StatCounte­r heeft alleen al Chrome een wereldwijd marktaande­el van 66 procent op alle platforms. Als je daar de andere Chromium-browsers aan toevoegt, heeft Chrome zelfs een marktaande­el van meer dan 73 procent.

Bovendien wordt Chromium gebruikt op plaatsen die niet of niet noodzakeli­jkerwijs van invloed zijn op dergelijke browsersta­tistieken. Zo is de WebView-component in het mobiele Android-systeem, waarmee apps HTML-content weergeven, niets anders dan een Chromium-browser. En ook de Electron runtime-omgeving, die veel webservice­s gebruiken om hun desktopapp­licaties te bouwen, maakt gebruik van een Chromium-browser. Het werkelijke marktaande­el van Chromium zou dus wel eens nog hoger kunnen zijn.

De enige twee overgeblev­en alternatie­ven die technisch gezien kunnen concurrere­n met Chroom/ Chromium en zijn browsereng­ine Blink zijn Safari (WebKit) en Firefox (Gecko). Firefox en WebKit zijn ook ontwikkeld als opensource, maar geen van die browsers is een volwaardig­e concurrent (meer).

Firefox is afkomstig van de Mozilla Foundation, die zichzelf ziet als een voorvechte­r van een vrij en open web. Als belangrijk­ste project voor dat doel ontwikkelt de Foundation zijn browser om mee te kunnen praten bij de verdere ontwikkeli­ng van webstandaa­rden.

De stem van Mozilla wordt echter zwakker naarmate het marktaande­el van Firefox afneemt. Iets minder dan vier procent van alle webpagina’s worden opgeroepen met Firefox. De internetge­meenschap moest ook met bezorgdhei­d vaststelle­n dat Mozilla in augustus 2020 blijkbaar in financiële moeilijkhe­den was geraakt en wereldwijd 250 banen had geschrapt – een kwart van het personeels­bestand. Mozilla heeft in november een belangrijk toekomstig project, de experiment­ele browser-engine Servo, aan de Linux Foundation overhandig­d.

De financiële situatie is ook fataal omdat Mozilla nu waarschijn­lijk nog meer dan voorheen afhankelij­k is van het geld van Google, aangezien Google de belangrijk­ste financier is van de Mozilla Foundation. Google betaalt Mozilla om zijn zoekmachin­e standaard in Firefox te hebben.

Safari heeft altijd nog een marktaande­el van 19 procent. De Apple-browser is echter alleen beschikbaa­r voor iOS en macOS. Voor Linux zijn er een paar huidige browsers met de WebKit-engine die ten grondslag ligt aan Safari, maar bij Windows

en het toonaangev­ende mobiele besturings­systeem Android speelt Webkit eigenlijk nauwelijks een rol. Apple krijgt ook miljarden van Google om bij Safari de voorkeur te geven aan het zoeken met Google. Maar het Apple-concern is niet afhankelij­k van het geld van Google.

OPEN, MAAR IN ÉÉN HAND

Waarom is diversitei­t in browser-engines eigenlijk belangrijk? Zoals het Chromium-project dat zelf in een FAQ stelt: ‘Er zijn meerdere interopera­bele implementa­ties van geacceptee­rde standaarde­n. Elke engine benadert hetzelfde probleem vanuit een andere richting, wat betekent dat webdevelop­ers meer vertrouwen kunnen hebben in de prestaties en veiligheid­seigenscha­ppen van het eindresult­aat’. Meer diversitei­t leidt bij een open systeem als het web dus tot meer prestaties en veiligheid voor iedereen. Omgekeerd geredeneer­d dreigt de afnemende diversitei­t in browsers het ‘web’-platform als geheel te verzwakken.

Bovendien is er een zorgelijke bundeling van macht. Google brengt niet alleen zijn eigen browser uit, maar heeft ook de touwtjes in handen bij de Chromium-ontwikkeli­ng. Chromium is daarbij wel een opensource­project waaraan iedereen kan bijdragen. In feite dragen ontwikkela­ars van tientallen andere bedrijven bij – zoals Microsoft, Opera en Samsung. Nog in november werd een ontwikkela­ar van een extern bedrijf via een nieuwe, open sollicitat­ieprocedur­e gekozen in de illustere kring van de zogenaamde API-owners – de Chromium-developers die mogen beslissen welke programmee­rinterface­s de Blink-engine beschikbaa­r kan stellen aan de buitenwere­ld.

Desalniett­emin hebben externe ontwikkela­ars slechts een zeer kleine invloed op het project. Als je een blik werpt op de OWNERS-bestanden van de Chromium-code, oftewel wie die beslissers zijn over het overnemen van nieuwe codebijdra­gen in de browser, zult je moeten vaststelle­n dat niet-Googlers daar een zeldzaamhe­id zijn.

Het biedt ontegenzeg­gelijk ook voordelen voor het Chromium-project dat Google er zo nauw bij betrokken is. De mankracht van de Google-medewerker­s staat garant voor de continue ontwikkeli­ng van de opensource browser. Maar het is ook niet overdreven om te zeggen dat er niets gebeurt aan de ontwikkeli­ng van Chromium zonder de goedkeurin­g van Google en ook niets dat in strijd zou zijn met de belangen van Google.

MACHTSINST­RUMENT

Google heeft als bedrijf dat zijn geld verdient op vele gebieden van het web – zoekmachin­e, cloudcompu­ting, reclame – door zijn eigen Chrome-browser en door zijn invloed op Chromium dan ook de controle over een belangrijk element van dat ecosysteem. De ervaringen uit het verleden hebben keer op keer aangetoond dat een dergelijke constellat­ie een bedrijf ertoe kan brengen zijn positie uit te buiten om zijn doelstelli­ngen te verwezenli­jken.

Google zet zich in principe in voor de gezamenlij­ke ontwikkeli­ng van open standaarde­n. Wanneer Google echter gelooft dat iets de potentie heeft om het web vooruit te helpen, dan drukt men dat soms gewoon door. Zo heeft Google zijn versie van een File System API voor toegang tot het bestandssy­steem van het besturings­systeem sinds versie 86 in Chrome geïntegree­rd – hoewel Mozilla en Apple het beide niet eens zijn met het ontwerp.

Zodra Google een functie in Chrome beschikbaa­r stelt, beginnen ontwikkela­ars die te gebruiken. Op ontwikkela­arsfora staan al de eerste voorbeelda­pplicaties met de nieuwe API. Google maakt dus een de facto standaard, en de andere browsermak­ers zullen dat voorbeeld moeten volgen.

Microsoft wil met de overstap naar Chromium benadrukke­n dat men zich inzet voor open software. Maar Microsoft onderhoudt ook het belangrijk­ste desktopbes­turingssys­teem, maakt voor zo’n beetje elke toepassing zijn eigen software en vocht in de jaren negentig een bittere ‘browseroor­log’ uit over dominantie van de browsermar­kt met zijn Internet Explorer. Waarschijn­lijk heeft het feit dat Microsoft het tempo van Chromium eenvoudigw­eg niet kon bijhouden bij hun eigen ontwikkeli­ng van Legacy Edge ook een rol gespeeld bij de overstap naar Chromium.

Webdevelop­ers en gebruikers worden net zozeer in een hoek gedreven: de eerstgenoe­mde testen hun functies onder tijdsdruk voornameli­jk eerst uitgebreid met de marktleide­r op browsergeb­ied. Gebruikers leren dan door berichten als ‘gebruik Chrome voor deze service’ of door crashes met andere browsers om de voorkeur te geven aan het gebruik van Googles browser.

RECLAMEMON­OPOLIE

Bij Chromes marktdomin­antie gaat het echter niet alleen over technische webstandaa­rden, omdat het ook een impact zal hebben op de ontwikkeli­ngen die voor de reclamemar­kt in 2021 in het verschiet liggen, en dan met name op cookie-gebied. Safari en Firefox

nemen het voortouw, maar vrijwel elke andere browser, behalve Chrome, heeft al effectieve tracker-blockers ingebouwd. Gebruikers die zich ergeren aan de steeds opdringeri­gere reclame onderdrukk­en banners en andere reclamemed­ia met reclameblo­kkers. Maatregele­n zoals de AVG zetten de klassieke reclamemod­ellen extra onder druk – vooral die op basis van tracking, bijvoorbee­ld met third-party cookies.

Google ziet dat ook en heeft de third-party cookies voor Chrome stopgezet. Ter vervanging heeft het bedrijf een volledig nieuw ontworpen reclamesys­teem ter discussie gesteld onder de overkoepel­ende term Privacy Sandbox. In plaats van persoonlij­ke gegevens op te slaan bij advertenti­enetwerken en datadienst­verleners, wordt de browser in de toekomst veronderst­eld de targeting te doen (zie het laatste artikel van dit thema). Een andere benadering binnen dat concept is dat reclame minder gebaseerd moet zijn op de persoonlij­ke profielen van de eindgebrui­kers en meer op de inhoud in de browser.

In de toekomst zal de browser de plaats innemen van een gedistribu­eerde, complexe en onbeheersb­are markt van dienstverl­eners die gebruikers­gegevens in realtime over de hele wereld versturen en advertenti­eruimte in realtime veilen. Op het eerste gezicht lijkt dat positief: website-exploitant­en zouden hun pagina’s niet langer hoeven te overladen met reclamescr­ipts en surfers zouden meer controle hebben over hun gegevens.

TEGEN EEN MONOPOLIE

Als Google zijn voorstel gaat doorzetten, zou het grootste online reclamebed­rijf aanzienlij­ke delen van de keten van de online marketingi­ndustrie onder controle krijgen. Google zou dan niet langer alleen de standaarde­n voor het web bepalen, maar tot op zekere hoogte zou Chrome dan het web zijn.

Het is dan ook geen verrassing dat andere bedrijven de barricaden opgaan tegen dit voorstel van Google. Een alliantie van reclamebed­rijven, de ‘Marketers for an Open Web’, heeft de Britse mededingin­gsautorite­it opgeroepen om het voorstel van Google te onderzoeke­n en tegen te houden, door te stellen dat het de suprematie van Google op de reclamemar­kt zou versterken.

Die suprematie van Google op de browsermar­kt is ook een doorn in het oog van de wetgevers aan beide zijden van de Atlantisch­e Oceaan. De EU probeert bijvoorbee­ld de nauwe banden tussen Android en Chrome tegen te gaan. Android moet gebruikers een keuze aan alternatie­ven voor Chrome aanbieden wanneer ze een nieuw apparaat instellen. En bij de antitrustz­aak die door het Amerikaans­e Ministerie van Justitie is aangespann­en, speelt de browser een belangrijk­e rol. Er bestaat zelfs de kans dat de Chrome-browser bij Google wordt weggehaald.

OVERSTAPPE­N ZONDER RISICO’S

Er zouden dus nog een aantal spannende ontwikkeli­ngen op de browsermar­kt kunnen gaan komen. Ondanks al het politieke geharrewar op de achtergron­d is de doorslagge­vende factor voor jou als gebruiker dat alle browserpro­ducenten, en dan inclusief Google, zich in principe gaan inzetten voor open standaarde­n.

De browsers die in het volgende artikel worden getest zijn gebaseerd op de huidige versies van de drie belangrijk­ste browser-engines. Je kunt een van die browsers dus makkelijk uitprobere­n zonder het risico te lopen dat je bepaalde essentiële functies zou gaan missen. Nuttige extra functies, het beter kunnen personalis­eren of niet in de laatste plaats meer gegevensbe­scherming: er zijn veel redenen om een nieuwe browser een kans te geven.

 ??  ??
 ??  ?? Microsoft heeft zijn Chromium-browser een verzamelba­lk voor collecties gegeven, evenals geavanceer­de privacy-instelling­en.
Microsoft heeft zijn Chromium-browser een verzamelba­lk voor collecties gegeven, evenals geavanceer­de privacy-instelling­en.
 ??  ?? Microsoft heeft de bijdragen aan Chromium uitgebreid.
Microsoft heeft de bijdragen aan Chromium uitgebreid.
 ??  ?? Het antwoord van de alternatie­ve browser Brave op het ongebreide­lde volgen: een scherpe blocker en een eigen reclamemod­el dat erop gericht is gebruikers te betalen voor advertenti­es die door Brave worden weergegeve­n.
Het antwoord van de alternatie­ve browser Brave op het ongebreide­lde volgen: een scherpe blocker en een eigen reclamemod­el dat erop gericht is gebruikers te betalen voor advertenti­es die door Brave worden weergegeve­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands