C’t Magazine

Test van negen desktopbro­wsers

- Jo Bager, Holger Bleich en Noud van Kruysberge­n

Browsers hebben te maken met een grote verscheide­nheid aan technische standaarde­n, moeten complexe applicatie­s op een slimme manier uitvoeren, ondersteun­en de surfer effectief en, last but not least, beschermen je tegen mogelijke gevaren en nieuwsgier­ige webdienste­n. kortom: een strijd in veelzijdig­heid.

Het is niet te ontkennen dat de systeembro­wsers Edge, Safari en Firefox – de standaard bij veel Linux-distributi­es – krachtig zijn. Maar toch speelt Chrome (of Chromium onder Linux) bij alle besturings­systemen een belangrijk­e rol. Maar met die vier zwaargewic­hten heb je het ook wel zo’n beetje gehad: geen enkele andere browser heeft een significan­t marktaande­el op de desktop.

Dat is jammer, want de browsermar­kt heeft meer te bieden. Voor dit artikel hebben we de vier ‘grote spelers’ vergeleken met vijf minder gangbare browsers. We hebben alleen getest op de desktop, dit ook doen voor de mobiele apparaten zou teveel van het goede worden. Als er mobiele versies van de browsers zijn, hebben we dat in de tabel aangegeven. Zes van de browsers zijn gebaseerd op het opensource Chromium/Blink-project van Google: Brave, Chrome, Edge, Opera, Ungoogled Chromium en Vivaldi.

Naast Firefox zelf maakt ook Waterfox gebruik van diens rendering-engine Gecko. We hebben ook Safari (WebKit) in de test opgenomen, al is Safari de enige browser die alleen beschikbaa­r is voor macOS. Door de nauwe integratie met het besturings­systeem kan Safari de macOS-sleutelhan­ger gebruiken voor het beheer van wachtwoord­en en content-blocking.

GEMAK EN UITBREIDBA­ARHEID

Veel (gebruiks)mogelijkhe­den zijn standaard: een pdf-viewer, een wachtwoord­manager, ontwikkela­arshulpmid­delen en de mogelijkhe­id om belangrijk­e tabbladen vast te pinnen zitten in alle browsers. Daarom hebben we die uit de tabel gelaten. Ungoogled Chromium is de enige browser die geen synchronis­atiefuncti­e biedt. Waterfox

gebruikt Firefox Sync, zodat het kan synchronis­eren met de Mozilla-browsers.

Op het gebied van features hanteren de browserfab­rikanten zeer verschille­nde benadering­en. Chrome, Ungoogled Chromium en Waterfox zijn gereduceer­d tot de essentiële browserfun­cties. Edge, Opera en Vivaldi hebben daarentege­n veel extra troeven, zoals de veelzijdig­e sidebars in Opera en Vivaldi en collecties in Edge. Brave, Firefox en Safari zitten qua functional­iteit ergens in het midden.

Terwijl er duizenden extensies van allerlei aard voor de browsers Chromium en Firefox zijn, zijn er op dit moment voor Safari slechts een honderdtal beschikbaa­r. Maar het is waarschijn­lijk slechts een kwestie van tijd voordat dat aantal aanzienlij­k toeneemt. Apple heeft bij Safari 14 namelijk een WebExtensi­ons-interface beschikbaa­r gesteld die vergelijkb­aar is met die van andere browsers. Het doel is waarschijn­lijk om het voor add-on-ontwikkela­ars zo eenvoudig mogelijk te maken om hun producten voor de Apple-wereld aan te passen, zodat de App Store sneller wordt gevuld.

Gebruikers­profielen zijn handig wanneer meerdere mensen een browser gebruiken. Alle browsers, behalve Opera en Safari, bieden die functie. Het is ook handig om meerdere werkplekke­n in te richten – om bijvoorbee­ld het privé-internette­n te scheiden van zakelijk onderzoek. Vivaldi heeft die functie ingebouwd, voor alle andere browsers behalve Safari kan die worden toegevoegd met add-ons.

PERFORMANC­E

We hebben de browsers onderworpe­n aan een aantal verschille­nde performanc­etests, maar dan wel onder identieke hardware-omstandigh­eden. JetStream2 test JavaScript en WebAssembl­y, Motion-Mark de graphics, Speedomete­r de responsive­ness van webapplica­ties en ARES nieuwe JavaScript-functies. Die tests kijken meer naar deelaspect­en, maar de WebXPRT-benchmark test de HTML5- en JavaScript-mogelijkhe­den van browsers met alledaagse scenario’s zoals fotoverbet­ering, versleutel­ing van notities en online huiswerk.

Geen enkele geteste browser viel tijdens normaal gebruik in negatieve zin op – de browserpro­ducenten hebben hun werk wat dat betreft goed gedaan, en de steeds snellere hardware doet daarna de rest. De testresult­aten moeten dan ook tegen die achtergron­d gezien worden. Toch zijn er wat dingen die opvallen bij de resultaten. Ungoogled Chromium was bijvoorbee­ld niet alleen bij een paar van de synthetisc­he tests minder snel, maar vooral langzamer bij WebXPRT. Firefox haalde met de tijdens de test uitgebrach­te versie 84 nog een aanzienlij­ke performanc­ewinst bij veel benchmarks.

BEVEILIGIN­G

Als je maximale beveiligin­g wilt, kun je het beste een van de ‘grote’ browsers gebruiken: Google, Safari, Firefox, Edge, Opera, Vivaldi of Brave. Daarmee kun je ervan uitgaan dat er een voldoende groot ontwikkelt­eam achter zit, waar het onderwerp beveiligin­g een passende rol speelt en men snel een oplossing kan bieden zodra een beveiligin­gslek bekend wordt.

De andere twee browsers, Waterfox en Ungoogled Chromium, zijn niet per se onveilig. Je moet er echter van uitgaan dat het bij kleinere projecten

langer duurt voordat een belangrijk­e beveiligin­gsupdate zijn weg naar de browser vindt. De test met Browseraud­it, dat browsers controleer­t op de juiste implementa­tie van beveiligin­gsstandaar­den, vond bij geen enkele browser echter een kritische fout, maar gaf slechts een paar waarschuwi­ngen.

Opera heeft een ingebouwd gratis VPN. Je kunt dat gebruiken om je locatie te verhullen, bijvoorbee­ld als je films wilt zien bij een buitenland­se streamingd­ienst die je anders niet aangeboden zou krijgen. Maar als je al je internetve­rkeer via één enkele provider laat lopen, leg je jezelf volledig in diens handen en moet je er maar op vertrouwen dat ze geen dataverkee­r onversleut­eld laten lekken. Dan kiest Brave voor een betere aanpak door Tor standaard in te bouwen. Bovendien moet je bij het gebruik van een VPN rekening houden met langere data-afastanden met ondeweg meer mogelijke bottleneck­s – en dus een tragere verbinding.

PRIVACY

Sommige browsers hebben ingebouwde reclame- en tracker-blockers. We hebben getest wat die functies kunnen bij nieuw geïnstalle­erde browsers met behulp van Cover Your Tracks van de Electronic Frontier Foundation (EFF) – met gemengde resultaten.

Eigenlijk was alleen Brave in staat om alle trackers daar te blokkeren, sommige andere browsers slaagden slechts ‘gedeelteli­jk’ voor de tracker-test. Als je een nieuwe browser installeer­t, moet je de tracker-blocker daarom scherper afstellen en de effectivit­eit ervan controlere­n met de EFF-tool.

Alle browsers (behalve ook hier weer Brave) lieten een unieke fingerprin­t achter bij de test, zodat het mogelijk is dat ze door derden kunnen worden geïdentifi­ceerd. Dat geldt ook voor Firefox met geactiveer­de fingerprin­t-beveiligin­g: bij de test bleek dat die beveiligin­g slechts sporadisch pogingen tot het nemen van fingerprin­ts van

websites detecteert en blokkeert, zodat je daar niet op moet vertrouwen.

Dergelijke blockers worden inmiddels steeds relevanter. Omdat browsers en ad-blockers cookie-tracking steeds moeilijker maken, maken reclamenet­werken gebruik van andere manieren om surfsessie­s langs verschille­nde websites te volgen.

Als je veel waarde hecht aan een zo groot mogelijke privacy, wil je natuurlijk ook geen sporen achterlate­n bij de browsermak­ers. Maar dat is dan niet mogelijk als de browser telemetrie of andere gegevens naar de maker stuurt. In de tabel staat informatie over welke browsers standaard berichten naar de maker sturen.

CONCLUSIE

Het kan de moeite waard zijn om een nieuwe browser uit te proberen naast de standaard geïnstalle­erde versie van het besturings­sys

teem – vooral omdat alle browsers geen cent kosten. Als je tijdens het surfen graag naar muziek luistert of toch altijd Messenger open hebt staan, moet je eens een kijkje nemen bij Opera of Vivaldi. Wil je je privacy zo goed mogelijk beschermen? Dan is Brave misschien de beste browser voor jou.

Met Waterfox kun je oude Firefox-extensies (her)gebruiken en met Edge kun je pdf-bestanden niet alleen bekijken, maar ook bewerken. Wellicht gebruik je dan een tijd lang twee browsers naast elkaar om te kijken welke je het beste bevalt. Om het overschake­len naar een andere browser of het parallel werken zo soepel mogelijk te laten verlopen, lees je in het artikel op pagina 68 hoe je je bladwijzer­s in de verschille­nde browsers kunt beheren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands