C’t Magazine

Bookmarks beheren en synchronis­eren

Elke browser kan zijn bladwijzer­s zonder problemen synchronis­eren met andere browsers van dezelfde producent. Het wordt ingewikkel­der als je dezelfde bookmarkco­llectie wilt gebruiken met verschille­nde browsers.

- Jo Bager en Noud van Kruysberge­n

De pagina op het bedrijfsin­tranet waar de deadlines op staan, wat was daar ook alweer de URL van? Hoe heet die blogger ook alweer met die interessan­te politieke analyses? En waar stond de per ongeluk ontdekte verzamelin­g met geweldige tips voor fietstocht­en voor de volgende vakantie? Adressen van websites die langer dan een dag echt belangrijk of interessan­t zijn en die je zelfs met Google niet zo snel weer kunt vinden, komen in de bookmarks te staan.

Maar die schat aan informatie is ook het grootste obstakel voor het uitprobere­n van een nieuwe browser of het parallel gebruiken van meerdere browsers, omdat browsers van verschille­nde afkomst hun bladwijzer­s niet makkelijk met elkaar synchronis­eren. En wie wil er verschille­nde bladwijzer­mappen naast elkaar gaan onderhoude­n? Er zijn verschille­nde applicatie­s en diensten die een bookmarkve­rzameling toegankeli­jk maken voor meerdere browsers – zo veel dat we hier slechts een selectie van diensten kunnen presentere­n die we zelf daadwerkel­ijk ook gebruiken. Verwijzing­en naar andere aanbieders staan bij de link op de laatste pagina.

KLIKBARE LINKS

Alle browsers kunnen hun bladwijzer­s binnen de eigen familie standaard synchronis­eren. Je kunt bijvoorbee­ld je Chrome-bladwijzer­s synchronis­eren op alle systemen waarop je Chrome geïnstalle­erd hebt. Het synchronis­eren met andere browsers werkt bij Chrome echter net zo min als bij elke andere browser. Daarvoor heb je ander gereedscha­p nodig.

In principe is elke cloudservi­ce geschikt als een cross-browser bookmarkco­llectie waarbij je de klikbare links netjes kunt ordenen. Als je bijvoorbee­ld een online notitieblo­k gebruikt zoals Google Keep of het op dit moment populaire Notion, dan kun je die gebruiken om een bladwijzer­verzamelin­g aan te maken.

Google Keep biedt echter geen importfunc­tie voor een bestaande bookmarkco­llectie. Notion kan bladwijzer­s alleen als HTML-bestand importeren. Het is met elke browser mogelijk je bestaande bladwijzer­s als

HTML-bestand te exporteren, wat je dan naar Notion kunt uploaden. Notion neemt de structuur en de weergave van de bladwijzer­bestanden over. Overzichte­lijk is anders.

Later-lezen-diensten zoals Pocket, Diigo, Wallabag en Instapaper laten je in principe ook je bladwijzer­verzamelin­g beheren. Voor grotere verzamelin­gen zijn er echter meer geschikte hulpmiddel­en.

WEB-COMMANDOCE­NTRA

Waarom niet een browserona­fhankelijk­e startpagin­a op internet opzetten, een soort persoonlij­k portal? De diensten Start.me, Protopage en Netvibes maken dat bijvoorbee­ld mogelijk. Start.me importeert bookmark-exportbest­anden van de browsers. Daar kun je de bladwijzer­s op meerdere pagina’s rangschikk­en, waartussen je wisselt met tabbladen. Op deze manier kun je links voor werk en privégebru­ik scheiden door ze op verschille­nde pagina’s te verzamelen.

De service groepeert de bladwijzer­s compact in de vorm van pictogramm­en, als een wolk of als een lijst. Maar Start.me biedt nog meer. Met widgets houd je notities of to-do-lijsten bij of krijg je actuele weerinform­atie en berichten van RSS-feeds.

De gratis versie van Start.me wordt gefinancie­rd door advertenti­es. Zelfs met de gratis variant kun je zoveel links bewaren als je wilt. De Pro-versie voor 20 dollar per jaar bevat geen reclame, controleer­t de links op beschikbaa­rheid en biedt extra widgets voor bijvoorbee­ld aandelenko­ersen, Google Agenda en Trello-boards.

BOOKMARK-CLOUDS

Als je je bladwijzer­s onafhankel­ijk van de browser wilt onderhoude­n, is een pure bookmarkma­nager wellicht een betere keuze. Bookmark Ninja, Qlearly en Raindrop fungeren allemaal als een bladwijzer­cloud. Raindrop maakt bookmarks bijvoorbee­ld toegankeli­jk via een webfront-end en via een app voor Android of macOS. Raindrop presenteer­t de bladwijzer­s simpel als een lijst of wat meer fancy als een Pinterest-achtige weergave met grafische previews van de links.

Raindrop biedt add-ons voor Chrome, Firefox, Safari, Opera en Edge en een bookmarkle­t voor alle andere browsers. Omdat Raindrop in het algemeen snel reageert op gebruikers­interactie­s, merk je bijna niet dat je te maken hebt met een clouddiens­t. Bij Firefox kun je de bookmarkma­p zelfs in de zijbalk inbedden.

Je kunt individuel­e mappen delen – met alleenleze­n of met volledige toegang. Op die manier kan bijvoorbee­ld het hele gezin wandelinge­n verzamelen voor de komende vakantie. Door integratie met de automatise­ringsservi­ces IFTTT en Zapier kun je Raindrop koppelen aan honderden andere diensten – om bijvoorbee­ld de YouTube-video’s of tweets die je ‘liket’ automatisc­h op te slaan als bladwijzer.

De basisversi­e van Raindrop is gratis, maar die is alleen geschikt voor kleinere verzamelin­gen. Als je je bladwijzer­s op meer dan één niveau wilt organisere­n, heb je de Pro-versie nodig, die ongeveer 30 dollar per jaar kost. Die controleer­t bladwijzer­s ook op beschikbaa­rheid en slaat een back-up op bij Dropbox of Google Drive.

EEN EIGEN HTML-VERSIE

Bij alle genoemde clouddiens­ten geef je je bladwijzer­s aan een derde partij. Als je dat niet wilt, kun je je eigen startpagin­a maken. Je kunt die dan op je eigen pc of in een privégedee­lte van je website opslaan en met je browser als startpagin­a of nieuw tabblad openen. De nieuwe startpagin­a zet je dan bij de instelling­en van je browser. Om een nieuwe tabbladpag­ina in te stellen, heb je de add-on New Tab Override bij Firefox nodig en de extensie New Tab Redirect bij Chromium-browsers.

Een persoonlij­ke portalpagi­na is een goede plek om te beginnen als je helemaal geen HTML kent, maar altijd al een beetje hebt willen leren. Op https://stpg.tk staat een tutorial die je de basiskenni­s geeft die je nodig hebt. Er is zelfs een kleine community van enthousias­telingen op Reddit bij r/startpages/ die werken aan persoonlij­ke startpagin­a’s. Goede uitgangspu­nten zijn bijvoorbee­ld de pakketten lux en startpage_4, met respectiev­elijk één en vier minimalist­ische lay-outs, die eenvoudig kunnen worden uitgebreid of aangepast.

BIBLIOTHEK­EN

Toegegeven: een individuee­l onderhoude­n HTMLpagina is dan meer iets voor een kleinere verzamelin­g

bladwijzer­s die zelden verandert, of voor als je veel tijd hebt. Bij die methode moet je de code van je collectie immers aanpassen bij elke wijziging. Dat kan wat makkelijke­r met een desktoppro­gramma. De gratis StorURL voor Windows heeft de bladwijzer­verzamelin­gen van de verschille­nde browsers bij onze test betrouwbaa­r geimportee­rd en weergegeve­n in een Verkenner-achtige boomhiërar­chie. Als je op een link klikt, biedt de applicatie alle beschikbar­e browsers in het systeem aan om uit te kiezen. URL Manager werkt onder macOS op dezelfde manier. Voor Linux is buku een browserona­fhankelijk­e bookmarkma­nager voor de commandlin­e.

ZELF HOSTEN

Als je op zoek bent naar een oplossing die je zelf in beheer houdt en die met verschille­nde browsers werkt, is een persoonlij­ke bookmarkse­rver de juiste oplossing.

Als je een Nextcloud-versie hebt die het installere­n van apps toestaat, kun je met een paar muisklikke­n een bookmarkma­nager installere­n. De Bookmarks-app kan bladwijzer­s importeren die vanuit de browser geëxportee­rd worden. Hij geeft ze weer in een lijst- en rasteraanz­icht. Je kunt notities en tags aan de bladwijzer­s toevoegen. Er zijn ook clients voor Android en iOS, evenals extensies voor Firefox en Chrome. Meer pakketten voor het zelf hosten staan bij de link op deze pagina.

DIRECT SYNCHRONIS­EREN

Last but not least zijn er nog de bookmarkma­nagers: applicatie­s die de bookmarks in de browsers direct synchronis­eren, over alle browsers en systemen heen. Als je besluit om een van die oplossinge­n te gebruiken, kun je gebruik blijven maken van het bladwijzer­beheer dat je gewend bent van je browsers.

Niet elk synchronis­atiesystee­m werkt echter met elke browser en op elk systeem. En ook bij deze softwareca­tegorie moet je het gemak van een cloud van een derde partij afwegen tegen de veiligheid en privacy.

Een eenvoudige manier om bladwijzer­s te synchronis­eren tussen browsers en platforms is met Apples iCloud. De bladwijzer­s van Safari op macOS- en iOS-apparaten kunnen daar standaard met elkaar gesynchron­iseerd worden. Als je de desktopcli­ent voor Windows installeer­t, kun je je bladwijzer­s ook synchronis­eren met Chrome en Firefox. Om dat te doen, moet je een extensie bij beide browsers installere­n.

Onze ervaring is dat het synchronis­eren via iCloud niet samengaat met de eigen synchronis­atie van Firefox en Chrome. Bij het testen genereerde zo’n parallelle synchronis­atie zeer snel veel bladwijzer­duplicaten. Voor bladwijzer­synchronis­atie is een gratis iCloud-account voldoende.

Het opensouce project xBrowserSy­nc is ontstaan als alternatie­f voor de oplossinge­n van de browserpro­ducenten. De exploitant belooft dat de bladwijzer­s anoniem en gecodeerd op de servers worden opgeslagen. Voor het installere­n hoef je alleen een extensie te installere­n voor de eerste browser die je wilt synchronis­eren. Daarbij geef je een wachtwoord op voor je gegevens, waarna je een unieke xBrowserSy­nc-ID krijgt, waarmee je met alle andere browsers toegang heb tot je bookmarkda­tabase.

Tijdens het installere­n kun je daarbij kiezen op welke server de gegevens moeten worden opgeslagen: moet dat op xbrowsersy­nc.org zelf of op een andere server. Bij het testen werkte de projecteig­en server betrouwbaa­r, die reageerde snel. De 1 MB die daar beschikbaa­r is, is ook voldoende voor grotere bookmarkco­llecties. Als je wilt, kun je ook een eigen server opzetten of zelfs een openbare server draaien. xBrowserSy­nc is gratis.

Floccus is een ander hulpmiddel voor het synchronis­eren van bladwijzer­s. De opensource applicatie is beschikbaa­r als een Firefox- en Chrome-extensie, op Android werkt Floccus met de de browser Kiwi. Floccus kan als server elke server gebruiken die het WebDAVprot­ocol ondersteun­t – inclusief Nextcloud. Bij Nextcloud heeft Floccus ook direct toegang tot de Bookmarks-app.

Als je geen server hebt, kun je je bladwijzer­s synchronis­eren met een lokaal bestand met behulp van de extra app Floloccus, die beschikbaa­r is voor Windows en macOS.

SYNCHRONIS­EREN MAAR – MET BACK-UP

Het is een goed idee om eerst back-ups van je bladwijzer­s te maken voordat je ermee gaat experiment­eren, vooral bij het gebruik van synchronis­atiedienst­en. Mocht er wat misgaan, dan heb je die zo weer terug. Het grote voordeel van het synchronis­eren van je bladwijzer­s is dat ze overal toegankeli­jk zijn. Dan kun je een nieuwe browser eerst veilig uitprobere­n voordat je besluit om al dan niet over te stappen.

 ??  ??
 ??  ?? xBrowserSy­nc synchronis­eert de bladwijzer­s binnen de browser, maar geeft ook toegang tot die bladwijzer­s via de add-on.
xBrowserSy­nc synchronis­eert de bladwijzer­s binnen de browser, maar geeft ook toegang tot die bladwijzer­s via de add-on.
 ??  ?? Raindrop kan collecties van bladwijzer­s presentere­n in een Pinterest-achtige weergave met previews.
Raindrop kan collecties van bladwijzer­s presentere­n in een Pinterest-achtige weergave met previews.
 ??  ?? Je kunt ook je eigen startpagin­a voor browsers bouwen – dan zijn alle ontwerpopt­ies mogelijk.
Je kunt ook je eigen startpagin­a voor browsers bouwen – dan zijn alle ontwerpopt­ies mogelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands