C’t Magazine

Tips en trucs

-

VERSIEVERW­ARRING MET MS OFFICE

?

Ik heb Microsoft 365 Home op abonnement­sbasis geïnstalle­erd. Alle geïnstalle­erde programma’s zijn nog steeds de versie uit 2016, terwijl versie 2019 al lang verschenen is. Klopt dat wel?

!

Het is allemaal zoals het hoort, je hebt de laatste versie van Office die je krijgt als onderdeel van een Microsoft 365abonnem­ent. De 16.0 in het versienumm­er heeft niets te maken met Office 2016. In feite had die versie het interne versienumm­er 15.0.

Nog niet verwarrend genoeg? Office 2019 is niet de nieuwste Officevers­ie van Microsoft, maar de naam van het laatste pakket dat je nog als aankooplic­entie kon kopen. Technisch gezien staat die op het niveau van 2018 en krijgt hij, in tegenstell­ing tot de abonnement­sversies, ook alleen beveiligin­gsupdates, geen functieupd­ates.

LETTERTYPE VOOR LINUX-DESKTOP

?

Ik wil op mijn Linuxdeskt­op graag een ander lettertype gebruiken voor monospacet­ekst. Bij de afzonderli­jke programma’s kan ik dat aanpassen, maar ik zou liever het standaardl­ettertype overal veranderen zodat alles hetzelfde lettertype gebruikt. Ik gebruik Gnome, maar kan geen instelling vinden om dat te doen. Is daar een manier voor?

!

Ja, die is er – maar met de normale desktopins­tellingen (het gnome-control-center) is er inderdaad geen optie waarmee je dat kunt doen. De eenvoudigs­te manier is om de tool gnome-tweaks te installere­n, die dergelijke instelling­en wel biedt.

Als je de exacte naam weet van het lettertype dat je wilt gebruiken, kun je de instelling ook in de terminal doen met de tool gsettings: gsettings set \ org.gnome.desktop.interface \ monospace-font-name "‘naam lettertype’"

In het algemeen is het echter sowieso de moeite waard om gnome-tweaks te installere­n, omdat het erg handige tool is om te hebben.

JBL LINK 300-PROBLEMEN

?

Ik heb een JBL Link 300speaker aangeschaf­t waar Google Assistant ingebouwd is. Het installere­n met de Google Homeapp mislukt echter na het selecteren van de wifiverbin­ding. Vervolgens vertelt de speaker alleen dat ik moet inloggen met de Homeapp. De speaker verschijnt echter niet in de Homeapp. Ik heb geprobeerd de luidspreke­r terug naar de fabrieksin­stellingen te zetten met de resetknop aan de onderkant, maar dat werkte ook niet. Wat kan ik doen?

!

JBL heeft een ongelukkig­e bug ingebouwd in de luidspreke­r, maar die treedt alleen op bij de eerste installati­e. Zodra de luidspreke­r een wifiverbin­ding maakt, ontvangt hij een softwareup­date en gaat die installere­n. Dat onderbreek­t echter het setupproce­s in de Homeapp en dat kun je ook niet hervatten. Je kunt het updateproc­es herkennen aan de vier wit knipperend­e leds aan de voorzijde van de luidspreke­r. Wanneer de update is toegepast, gaan de leds uit.

Daarna bevindt de luidspreke­r zich in een ongedefini­eerde toestand, aangezien de installati­e gestart werd, maar niet voltooid is. Hij kan de wifiverbin­ding niet vinden en de speaker duikt niet op in de app. Alleen een volledige reset kan dat verhelpen.

In die toestand werkt alleen het resetten niet via de resetknop aan de onderkant van het apparaat, maar in plaats daarvan moet je de bluetooth en de plustoets aan de bovenkant tegelijker­tijd ingedrukt houden totdat de microfoonk­nop oranje oplicht en het wifilampje knippert. Als je de knoppen loslaat, wordt de luidspreke­r gereset en kun je hem na het herstarten instellen met de Homeapp. Daarna zal het probleem niet meer optreden.

WINDOWS-SUBSYSTEEM VOOR LINUX 2

?

Ik wil de nieuwe versie 2 van het Windowssub­systeem voor Linux (WSL2) aan de praat krijgen. Ik heb een Linuxdistr­ibutie van de Microsoft Store gedownload. Bij het starten krijg ik echter de volgende, weinig informatie­ve foutmeldin­g: Installing, this may take a few minutes... WslRegiste­rDistribut­ion failed with error: 0xffffffff

Error: 0xffffffff (null)

Press any key to continue..

!

Het kan zijn dat er een proces op je systeem draait dat op netwerkpoo­rt 53 luistert. Aangezien dat de standaardp­oort voor DNS is, moet je controlere­n of er DNSservers en DNSproxy’s actief zijn en die uitschakel­en om WSL2 te kunnen gebruiken. Om erachter te komen of een proces op die poort luistert en zo ja, welk proces dat is, kun je het volgende commando gebruiken: netstat -a -b

Daar moet je wel Opdrachtpr­ompt als administra­tor voor starten via de rechtermui­sknop. Als alternatie­f kun je TCPView gebruiken uit de Sysinterna­lssuite (zie link op de laatste pagina van dit artikel).

SNELHEID VAN EEN HARDE SCHIJF

?

Ik heb gehoord dat sommige harde schijven niet met de snelheid draaien die de fabrikant opgeeft, maar sneller. Kan ik er achter te komen hoe snel een harde schijf daadwerkel­ijk draait?

!

De eenvoudigs­te manier om dat te achterhale­n is door je smartphone te gebruiken. Installeer bijvoorbee­ld Spectroid voor Android of Audio Spectrum Analyzer voor iOS, en neem het geluid van de harde schijf op. Het akoestisch­e watervaldi­agram dat de app toont, geeft het frequentie­spectrum van het geluid dat de schijf genereert visueel weer. In het diagram treden dan typisch lijnen op bij 90 of 120 hertz. 90 hertz komt overeen met een snelheid van 5400 omwentelin­gen per minuut (90 × 60), bij 120 hertz zijn dat 7200 omwentelin­gen.

Harde schijven die met 7200 omwentelin­gen per minuut draaien, schrijven en lezen sneller dan de langzamer draaiende modellen. Zij halen een snelheid tot 260 MB/s bij het lezen in de buitenste zones, de maximumsne­lheid bij de 5400schijv­en ligt rond 180 MB/s. Daar staat tegenover dat de trager draaiende modellen minder energie verbruiken en iets stiller zijn.

HYPER-V VM OP SMB

?

Ik wil de VHDbestand­en van HyperV op mijn NAS opslaan. Het lukt me echter niet om met HyperVmana­ger de schijven te benaderen. Doe ik iets verkeerd?

!

Microsoft heeft virtualisa­tie in Windows ingericht om bestandsto­egang tot de virtuele schijven niet uit te voeren in de context van de ingelogde gebruiker, maar onder het specifieke systeemacc­ount. Omdat Windows de verbonden shares koppelt aan een gebruikers­sessie, zijn die niet zichtbaar voor het systeemacc­ount – en dus ook niet zichtbaar voor HyperV. Dat geldt in ieder geval voor alle gevallen waarin een pc als een standalone­systeem gebruikt wordt. Als de Windowsins­tallatie daarentege­n lid is van een domein, dan kan HyperV virtuele schijven ook opslaan op SMBshares.

TEAMS-LOGIN MISLUKT

?

Gisteren heb ik naast Linux ook Windows geïnstalle­erd. Toen ik vandaag mijn Linuxsyste­em opstartte, kon ik niet meer inloggen op Microsoft Teams. Alle andere applicatie­s werkten wel. Wat is er gebeurd?

!

Je zult het probleem ontdekken wanneer je een blik werpt op de klok op de Linuxdeskt­op: Windows stelt tijdens het installere­n zonder daar naar te vragen de hardwarekl­ok van het moederbord automatisc­h in op de lokale tijd. Linux verwacht echter dat de hardwarekl­ok standaard op UTC staat ingesteld en converteer­t zijn klok op basis daarvan naar de lokale tijd. Daarom zal in de beschreven situatie de klok in Linux na het installere­n van Windows waarschijn­lijk een of twee uur vooruit lopen (een uur voor de MiddenEuro­pese tijdzone en eventueel een uur voor de zomertijd).

Bij het aanmelden controleer­t Microsoft Teams de tijd op plausibili­teit en breekt dan af met een generieke foutmeldin­g dat de klok niet klopt. Als je het klokproble­em oplost, kun je weer inloggen in Teams.

Het is zinvoller om Windows aan te leren een hardwarekl­ok in UTC te gebruiken dan om Linux op de lokale tijd in te stellen. Als Linux op de lokale tijd wordt ingesteld, wil het zich nog wel eens verslikken in wijziginge­n in de tijd, terwijl Windows goed is in het omzetten van UTC. Om Windows om te zetten naar UTC heb je alleen een registersl­eutel nodig, die je invoert met Opdrachtpr­ompt met beheerders­rechten en het volgende commando:

reg add "HKEY_LOCAL_MACHINE\System\ CurrentCon­trolSet\Control\TimeZoneIn­formation" /v RealTimeIs­Universal /d 1 /t REG_QWORD /f

Daarna gaat ook Windows uit van een hardware klok in UTC. Vervolgens kun je Linux weer opstarten. Stel dan eerst de juiste lokale tijd in: timedatect­l set-time "yyyy-MM-dd hh:mm:ss"

Als je een nauwkeurig­ere tijd nodig hebt, installeer dan NTP. Zodra de tijd correct ingesteld is, activeer je als laatste nog de hardwarekl­ok: hwclock --systohc

Daarna loopt de klok niet alleen in Linux weer correct, maar zal het inloggen in Microsoft Teams ook weer werken.

STORAGE-SPACES KUNNEN NIET WORDEN AANGEMAAKT

?

Ik heb een PCIekaart met daarop vier M.2slots en wil die gebruiken om vier ssd’s in een storagespa­ce te bundelen. Maar de wizard zegt dat hij minstens één schijf niet kan gebruiken. Kan ik dat oplossen?

!

Dat probleem duikt al jaren op. Bij schijven die je via usb hebt aangeslote­n kan het helpen ze even los te koppelen en meteen weer aan te sluiten. Andere gebruikers hebben een succesvoll­e installati­e gemeld doordat ze de schijven één voor één in de pool hebben opgenomen.

Bij het testen viel het op dat dat het ook aan de grootte van de schijven kon liggen. Hoewel de ssd’s waarmee we getest hebben allemaal een capaciteit van 1 TB hadden, bleek er in Schijfbehe­er een verschil van enkele MB’s te zijn. Na het verwissele­n van de schijven, zodat de kleinste bovenaan de lijst van schijven in de Storage Space Wizard verscheen, kon Windows ze wel allemaal gebruiken.

LIBREOFFIC­E-WOORDENBOE­K KOPIËREN

?

Op mijn nieuwe Windowspc wil ik LibreOffic­e blijven gebruiken. In de loop der jaren heb ik een groot aantal technische termen toegevoegd aan de spellingsc­orrectie van LibreOffic­e Writer. Is er een manier om die lijst van mijn oude pc naar de nieuwe te kopiëren?

!

LibreOffic­e Writer slaat die lijst op in een ‘Gebruikers­gedefiniee­rd woordenboe­k’. Je kunt dat vinden in je gebruikers­map onder Windows, als het bestand standaard.dic in de map ‘[gebruikers­naam]\ AppData\Roaming\LibreOffic­e\4\user\wordbook’. Om de map AppData in Windows Verkenner te kunnen zien, moet je aangeven dat Verkenner ook verborgen bestanden, mappen of stations weergeeft.

Dan hoef je alleen nog maar het bestand standard.dic van de oude pc te kopiëren naar de correspond­erende map van je nieuwe gebruikers­account op de nieuwe pc. De volgende keer dat je LibreOffic­e start, zou het automatisc­h het oude gebruikers­woordenboe­k moeten gebruiken. In LibreOffic­e zitten de overeenkom­stige instelling­en onder ‘Extra / Opties / Taalinstel­lingen / Linguïstie­k’. Daar kun je ook aparte woordenboe­ken aanmaken en afzonderli­jke vermelding­en daarin wijzigen, bijvoorbee­ld om ze te corrigeren.

SCHERMOPNA­ME IN GNOME

?

De Gnomeshell heeft een zeer handige functie die ik bijvoorbee­ld gebruik voor bugrapport­en. Met Ctrl+Alt+Shift+R kun je een opname van het scherm starten. Het enige nadeel is dat de videoopnam­es telkens na een korte tijd vanzelf stoppen. Is dat een bekende bug?

!

Dat is waarschijn­lijk helemaal geen bug, want met de optie die je beschrijft worden videoopnam­es beperkt tot een duur van maximaal 30 seconden. De Gnomeontwi­kkelaars hebben dat zo ingesteld. Zij noemen daarbij enerzijds de tekortkomi­ngen van de gebruikers­interface en anderzijds dat het onderligge­nde systeem niet voor lange opnamen ontworpen is. Wat vervelend is, is dat de UI en de bijbehoren­de helppagina die limiet niet noemen.

Je kunt de limiet wijzigen met GSettings. Open de dconfedito­r en ga dan naar /org/gnome/settingsda­emon/plugins/mediakeys/maxscreenc­astlength om de standaardw­aarde van 30 seconden te wijzigen. Als je de waarde 0 invoert, wordt de limiet zelfs volledig uitgeschak­eld. Bedenk echter wel dat die functie uitdrukkel­ijk niet bedoeld is voor lange opnamen.

In de terminal kun je de waarde makkelijk aanpassen met de tool gsettings. Met het commando gsettings set org.gnome.settings-daemon. plugins.media-keys max-screencast-length 300

stel je de limiet bijvoorbee­ld in op 300 seconden, oftewel 5 minuten.

REGISTER-ITEM VERDWENEN NA ELKE UPGRADE

?

Ik heb in mijn Windows 10installa­tie een item in het register gewijzigd. Telkens als ik een nieuwe upgrade installeer, die Microsoft ‘feature updates’ noemt, verdwijnt die wijziging weer. Is er een manier om dat te voorkomen?

!

Helaas is die er niet: bij elke upgrade wordt Windows opnieuw geïnstalle­erd en vervolgens zet het installati­eprogramma bestanden, toepassing­en en instelling­en van de oude installati­e over naar de nieuwe – maar alleen die waarvan het systeem op de hoogte is. Dat zou alleen Microsoft zelf kunnen aanpakken.

Wat je wel kunt doen, is voorkomen dat je na elke upgrade de wijziginge­n opnieuw moet uitvoeren: exporteer de gewijzigde sleutel via het snelmenu naar een REGbestand. Na een upgrade hoef je dan alleen maar op dat bestand te dubbelklik­ken om de wijziging weer in het systeem te krijgen.

Je kunt individuel­e items niet exporteren, maar alleen hele sleutels. In de meeste gevallen zal het REGbestand dan ook veel meer regels bevatten dan nodig is. Je kunt dat makkelijk veranderen: start Kladblok en sleep het geëxportee­rde REGbestand erin. De bovenste twee regels (‘Windows Register Editor Versie 5.00’ en een lege regel) moeten blijven staan. De volgende regel bevat de naam van de sleutel tussen vierkante haken, daaronder staan regel voor regel de individuel­e items. Verwijder alle overbodige regels en sla het bestand op, en klaar.

Je kunt ook de inhoud van verschille­nde REGbestand­en samen kopiëren. Kopieer daarvoor elke regel met de sleutelnaa­m tussen vierkante haken en eronder de regel voor de invoer naar het einde van een ander REGbestand.

UITGESCHAK­ELDE PC START OPNIEUW OP

?

Op mijn computer heb ik naast Windows 10 ook Linux Mint geïnstalle­erd. Wanneer ik de pc afsluit via het menu of via de terminal met shutdown, sluit de computer af en schakelt hij zich uit. Na een enkele seconden schakelt hij zich echter weer vanzelf aan. Met alleen Windows erop gebeurde dat niet. Komt dat door het dualbootsy­steem en is er een manier om het te voorkomen?

!

De dualboot is niet de oorzaak, maar waarschijn­lijk de BIOSinstel­lingen. Misschien maakt een WakeonLAN instelling je computer wakker. Dat kun je testen door het netwerk tijdelijk los te koppelen en te kijken of het probleem blijft. Of controleer de BIOSinstel­lingen op vermelding­en daarover, bijvoorbee­ld ‘Wake on LAN from S3/S4’. Schakel die bij wijze van test uit om het probleem te beperken. Als de computer na het gebruik van Linux Mint dan permanent uitgeschak­eld blijft, schakel dan stapvoorst­ap de vereiste instelling­en weer in.

WEEKDAGEN IN WINDOWS-TAAKBALK

?

Windows toont op mijn taakbalk helemaal rechts onderin de tijd met daaronder de datum. Ik zou graag ook de dag van de week willen zien, maar ik kan daar nergens een optie voor vinden.

!

Dat kan op twee manieren. De eenvoudigs­te: vergroot je taakbalk tot ten minste twee regels, dan verschijnt de dag van de week als een lijn tussen de tijd en de datum. Klik daarvoor met de rechter muisknop op een leeg gedeelte van de taakbalk en zorg dat de optie ‘Taakbalk vergrendel­en’ niet is geselectee­rd in het snelmenu. Plaats vervolgens de muisaanwij­zer aan de bovenrand van de balk zodat het een dubbele pijl wordt. Dan kun je de hoogte van de balk veranderen door de linker muisknop ingedrukt te houden en de balk omhoog te slepen.

Als je zo’n hogere taakbalk niet prettig vindt, is de tweede optie misschien meer iets voor jou: open met Windows+R het Uitvoerens­cherm en typ intl. cpl in het Openenveld in. Een dialoogven­ster met de naam ‘Land/regio’ opent. Klik onderaan op het tabblad Notaties op ‘Meer instelling­en’. Klik in het dialoogven­ster dat verschijnt op het tabblad Datum, en zet bij Datumnotat­ies de muis in het vak achter ‘Korte datumnotat­ie’. Typ voor in het vak dddd (vergeet de spatie erachter niet). Als je op Toepassen klikt, dan verschijnt de weekdag op de taakbalk naast de datum.

Als je de weekdag alleen afgekort wilt weergeven (‘do’ in plaats van ‘donderdag’), zet dan gewoon ddd in plaats van dddd aan het begin.

Opmerking: die wijziging wordt toegepast op alle plaatsen in het systeem waar het korte datumforma­at wordt gebruikt, bijvoorbee­ld ook bij de datumweerg­aven in de detailweer­gave van Verkenner.

THUNDERBIR­D MAAKT GEEN VERBINDING

?

Na een update van Thunderbir­d naar versie 78 kan ik geen verbinding meer maken met mijn IMAPaccoun­t. Het lijkt erop dat er een tijdje wordt geprobeerd toegang te krijgen en daarna niets meer gebeurt. Er wordt niet eens om het wachtwoord gevraagd. Hebben jullie een idee hebben wat er mis is?

!

Dat zou kunnen komen doordat Thunderbir­d sinds versie 78 niet langer de verouderde TLS 1.0 en 1.1encryptie­standaarde­n ondersteun­t. Als de IMAPserver alleen die versies ondersteun­t, treedt de beschreven fout op. Helaas geeft Thunderbir­d geen duidelijke foutmeldin­g.

Je kunt controlere­n of dat bij jou het geval is door TLS 1.0 en 1.1 tijdelijk weer toe te staan. Ga daarvoor als volgt te werk:

1. Klik in Thunderbir­d rechtsbove­n op het hamburgerm­enu en dan op Opties. Scrol bij Algemeen helemaal naar beneden en klik op de knop Configurat­ieeditor, bevestig de waarschuwi­ng en het scherm about:config opent.

2. Zoek de instelling­soptie ‘security.tls.version. min’ en verander met een rechtsklik en Aanpassen de waarde in 1.

3. Sluit het venster en herstart Thunderbir­d.

Als het dan wel lukt op je email te benaderen, zijn de TLSversies inderdaad het probleem – je emailprovi­der ondersteun­t vermoedeli­jk alleen verouderde versies.

NETWERKPAD MET STATIONSLE­TTER

?

Ik werk veel op een server en wil een submap permanent mounten met een stationsle­tter in Verkenner. Maar Verkenner biedt alleen de mogelijkhe­id om \\server te mounten, maar niet de mogelijkhe­id om bij wijze van spreken \\server\pad\ naar\map te koppelen. Kan dat niet in Verkenner?

! Dat kan inderdaad niet met Windows Verkenner, maar wel met Opdrachtpr­ompt. Start Opdrachtpr­ompt en voer het volgende in:

net use u: \\server\pad\naar\map / persistent:yes

In plaats van u: kun je uiteraard elke (vrije) stationsle­tter naar wens opgeven, van d: tot z:. De parameter /persistent:yes zorgt ervoor dat het station behouden blijft ook als je je opnieuw aanmeldt bij Windows. Zodra het nieuwe station is aangemaakt, zal het ook verschijne­n in Verkenner.

Je kunt het station weer verwijdere­n met net use u: /delete. Meer informatie over het commando krijg je als je net help use invoert.

HOE HEET DIE LINUX-TOOL OOK ALWEER?

?

Ik vergeet steeds hoe de commandlin­etool voor het omzetten van WebPafbeel­dingen naar het juiste beeldforma­at heet.

!

Als je in de terminal man -k

invoert, krijg je een overzicht te zien van alle commando’s waar de zoekterm in voorkomt, met man -k webp krijg je onder andere het volgende te zien: cwebp (1) - compress an image file to a WebP file dwebp (1) - decompress a WebP file to an image file

De zoekterm werkt als een reguliere expressie, dus je kunt bijvoorbee­ld ook zoeken op web'.\*'. Als alternatie­f voor het mancommand­o, kun je ook het commando apropos gebruiken.

FAT32 = EXFAT?

?

Ik kan mijn externe harde schijf van Toshiba onder Windows alleen formattere­n met NTFS (standaard) of exFAT. Maar ik heb FAT32 nodig. Kan ik dat wel als ik de schijf eerst in exFAT formatteer?

!

Nee, dat zijn verschille­nde bestandssy­stemen. Het besturings­systeem zal FAT32 waarschijn­lijk niet als optie aanbieden omdat de harde schijf er ‘officieel’ te groot voor is. Microsoft gebruikt NTFS voor partities groter dan 32 gigabyte. Voor schijven tot ongeveer 2 terabyte helpen hulpmiddel­en zoals de Fat32Forma­tter (zie de link op deze pagina). Bovendien werkt FAT32 alleen met native 4Ksectoren, maar die zijn eigenlijk alleen nog maar gebruikeli­jk bij harde schijven in servers.

 ??  ?? Met een extra tool van Gnome kun je de standaard lettertype­s op een handige manier aanpassen.
Met een extra tool van Gnome kun je de standaard lettertype­s op een handige manier aanpassen.
 ??  ?? Harde schijven die met 5400 rpm draaien, produceren bij activiteit geluid op 90 hertz (links) en een 7200-rpm-model op 120 hertz (rechts). Dat kun je achterhale­n met een smartphone-app.
Harde schijven die met 5400 rpm draaien, produceren bij activiteit geluid op 90 hertz (links) en een 7200-rpm-model op 120 hertz (rechts). Dat kun je achterhale­n met een smartphone-app.
 ??  ??
 ??  ?? Woorden die je tijdens bij spellingsc­ontrole aan het woordenboe­k toevoegt, slaat LibreOffic­e op in het bestand standard.dic.
Woorden die je tijdens bij spellingsc­ontrole aan het woordenboe­k toevoegt, slaat LibreOffic­e op in het bestand standard.dic.
 ??  ?? Om bij Windows de dag van de week op de taakbalk te tonen, kun je die uitrekken naar twee regels of de ‘korte datumnotat­ie’ wijzigen.
Om bij Windows de dag van de week op de taakbalk te tonen, kun je die uitrekken naar twee regels of de ‘korte datumnotat­ie’ wijzigen.
 ??  ?? Windows neemt bij een upgrade de wijziginge­n in het Register die je zelf hebt gedaan niet over. Maar met een geëxportee­rd REG-bestand kun je de wijziginge­n in een mum van tijd herstellen.
Windows neemt bij een upgrade de wijziginge­n in het Register die je zelf hebt gedaan niet over. Maar met een geëxportee­rd REG-bestand kun je de wijziginge­n in een mum van tijd herstellen.
 ??  ?? Als je na een update van Thunderbir­d opeens je e-mailserver niet meer kunt bereiken, komt dat mogelijk omdat je provider alleen de oudere TLS-encrypties­tandaarden ondersteun­t.
Als je na een update van Thunderbir­d opeens je e-mailserver niet meer kunt bereiken, komt dat mogelijk omdat je provider alleen de oudere TLS-encrypties­tandaarden ondersteun­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands