C’t Magazine

E-mails opslaan en archiveren

- Stefan Wischner en Alieke van Sommeren

Je inbox en de mappen van je e-mailclient bevatten vaak waardevoll­e gegevens. Het is geen slecht idee om er van tijd tot tijd een back-up van te maken.

Voor veel gebruikers is niet de directory met hun werkdocume­nten de belangrijk­ste en waardevols­te verzamelin­g informatie, maar de mailboxen en mappen in de e-mailclient. Die dienen vaak als project- en contacthis­torie, en zelfs als bestandsop­slag in de vorm van bijlagen die verder nergens zijn opgeslagen.

Eigenlijk hoef je je niet al te veel zorgen te maken over deze gegevens. Bij e-mailaccoun­ts die via IMAP of Exchange werken staat alles veilig op de mailserver, meestal bij een grote provider, die er regelmatig een back-up van maakt zodat alles beschermd is tegen eventuele problemen op je eigen computer.

De mailprovid­er is dus de schatbewaa­rder en de e-mailclient is de toegangspo­ort. Toch is het hier volledig op vertrouwen geen veilig idee. Wat gebeurt er bijvoorbee­ld als je provider je account blokkeert of als je het gewoon wilt verhuizen? Of wat als de e-mailclient net dwarsligt wanneer je dringend informatie nodig hebt uit een oude e-mail?

Minimaal één lokale back-up van alle e-mails en mappen is een goed idee, liefst in een formaat dat elke e-mailclient kan lezen of, nog beter, waarvan de inhoud indien nodig bekeken kan worden zonder een e-mailclient. Het goede nieuws is dat dit kan met bijna elke e-mailclient, ook al gaat het niet automatisc­h. Er is ook slecht nieuws: er is geen universele manier om een back-up te maken van losse berichten, hele mappen en complete mapstructu­ren en er is sprake van verschille­nde bestandsfo­rmaten. Die bekijken we eerst.

FORMATEN

De formaten waarin e-mails en mappen kunnen worden geëxportee­rd, zijn daarbij te verdelen in

twee groepen. De ene omvat formaten zoals PST, MBOX, EML en MSG. Deze bestanden kunnen ook zonder verlies weer in een e-mailclient geïmportee­rd worden. Algemene formaten zoals PDF of HTML zijn ideaal voor eenrichtin­gsarchiver­ing, onafhankel­ijk van de software en het platform.

OST, PST: Binaire, eigen formaten van Microsoft Outlook. OST is geïntroduc­eerd met Outlook 2016 en wordt alleen gebruikt met IMAP- en Exchangeac­counts. OST-bestanden dienen als een lokale offline cache voor berichten die zijn opgehaald van de mailserver. Outlook beheert OST-bestanden zelf en staat export of import niet toe.

Ze zijn daarom niet geschikt als gegevensba­ck-up of voor migratie. Met PST-bestanden ligt het anders. Deze dienden in eerdere Outlook-versies als lokale opslag voor berichten, inclusief bestandsbi­jlagen, afspraken, taken en contacten, totdat ze grotendeel­s werden afgelost door de genoemde OST-bestanden. Outlook blijft PST-bestanden alleen gebruiken voor POP3-mailboxen, en voor import en export.

In Outlook kun je de inhoud van mappen, inclusief geneste structuren, exporteren als PST-bestanden en ook opnieuw inlezen. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om e-mails op een POP3-, IMAP- of Exchange-account. PST-bestanden zijn dus heel geschikt voor gegevensba­ck-up.

Een probleem is dat het een binair formaat is dat alleen door Outlook zelf gelezen kan worden en door een paar andere e-mailclient­s (zoals Thunderbir­d met de add-on ImportExpo­rtTools NG en eM Client [1]) en een paar speciale programma’s (zoals MailStore, daarover later meer).

MBOX: net als het PST-formaat van Outlook kan een MBOX-bestand complete mapstructu­ren opslaan, met alle berichten. MBOX komt oorspronke­lijk uit de UNIX-wereld en verschilt van PST op één essentieel punt: MBOX-bestanden zijn in tekstforma­at en kunnen ook zonder e-mailclient met elke editor worden gelezen.

Dat vraagt wel veel werk, want de berichttek­sten zitten verstopt tussen metadata, HTML-code en grote blokken tekst met willekeuri­g lijkende tekens. Die laatste zijn ingesloten bestanden, die met Base64 gecodeerd zijn in afdrukbare tekens. Bijna alle e-mailclient­s (met uitzonderi­ng van Outlook) kunnen MBOX-bestanden importeren en ze in hun oorspronke­lijke berichtvor­m met bijlagen terugbreng­en. Verder zijn er een aantal MBOX-viewers op internet te vinden, hoewel de gratis versies meestal beperkt zijn. De flexibilit­eit en het feit dat het veel wordt gebruikt zorgen dat MBOX het zinvolste backupen archieffor­maat is voor e-mails.

EML: net als bij het MBOX-formaat bevatten EML-bestanden e-mailberich­ten in tekstvorm, met headers, opmaak, HTML-code en bijlagen in Base64. Elk EML-bestand bevat echter altijd maar één bericht. Het formaat wordt bijvoorbee­ld gebruikt door Thunderbir­d. Interessan­t is dat Outlook Express, dat al lang is afgedankt, ook met EML-bestanden kan werken. De Outlook-versies van Microsoft Office ondersteun­en het formaat echter niet.

MSG: de Outlook-tegenhange­rs van EML zijn MSG-bestanden, die bijvoorbee­ld worden gemaakt als je een bericht vanuit Outlook naar een map of het bureaublad sleept en neerzet of wanneer je Bestand / Opslaan als kiest.

Net als PST is MSG een binair formaat, dat je alleen in Outlook kunt openen. Als je een dergelijk bestand in een tekstedito­r laadt, zijn de tekst en de

headers echter goed leesbaar tussen de blokken met speciale tekens. Met bijvoorbee­ld het programma E-Mail-Converter (zie de link op de pagina hiernaast) kun je van EML naar MSG convertere­n en omgekeerd.

PDF: op zich zouden PDF-bestanden een uitstekend archieffor­maat kunnen zijn voor e-mails, omdat ze platformon­afhankelij­k zijn en door veel programma’s gelezen kunnen worden.

Weliswaar exporteert alleen Thunderbir­d mapinhoud met behulp van een geschikte add-on als PDF (waarover later meer), maar bij andere clients kun je een PDF-printer gebruiken. Windows 10 levert er zelfs eentje mee (Microsoft Print to PDF).

Die methode is echter niet feilloos. Zo ontbreekt niet alleen nog te laden externe inhoud (afbeelding­en), maar ook de bijlagen. Volledige mapstructu­ren kun je niet exporteren met een PDF-printer, hoogstens alle berichten in één map. Afhankelij­k van de e-mailclient wordt dan één groot PDF-document aangemaakt (bijvoorbee­ld bij Outlook) of je moet dan bij elk los bericht een bestandsna­am gaan opgeven. E-mails opslaan als PDF is eenrichtin­gsverkeer als het om archiverin­g gaat; de pfd’s kunnen niet weer in een e-mailclient worden geïmportee­rd.

De opties en formaten die beschikbaa­r zijn voor het exporteren en importeren van berichten, mappen en volledige mapstructu­ren van een account zijn afhankelij­k van de gebruikte e-mailclient [1].

MICROSOFT OUTLOOK

Intern gebruikt Outlook het PST-formaat voor POP3-accounts. Om een back-up te maken van de mappen van een POP3-account is het daarom voldoende om kopieën te maken van de bijbehoren­de PST-bestanden.

Je vindt hun opslagloca­tie in Outlook onder ‘Bestand / Accountins­tellingen / Accountins­tellingen’ op het tabblad Gegevensbe­standen. De exportfunc­tie van Outlook, waarmee je ook een selectie kunt maken van de te exporteren mappen, is veel handiger en ook geschikt voor IMAP- en Exchangeac­counts.

Kies ‘Bestand / Openen / Importeren/Exporteren’ en in het volgende venster voor ‘Naar een bestand exporteren’. Klik op Volgende en selecteer Outlook-gegevensbe­stand (.pst) en in het volgende venster de gegevens die je wilt exporteren. Je kunt een volledig account selecteren, of individuel­e mappen met of zonder submappen. De exportgege­vens kunnen verder gespecific­eerd worden met de knop Filter, bijvoorbee­ld om te filteren op een tijdsperio­de. Geef ten slotte de opslagloca­tie op en de bestandsna­am op en start de export met Voltooien.

Het gegenereer­de PST-bestand kan later weer geïmportee­rd worden in Outlook. Enkele andere programma’s ondersteun­en het formaat ook.

MOZILLA THUNDERBIR­D

In de basisconfi­guratie mist Mozilla Thunderbir­d ook in de huidige versie 78 de mogelijkhe­id om volledige mapstructu­ren te exporteren. Alleen losse berichten (of meerdere, die je dan selecteert met Ctrl+A) kunnen in het EML-formaat opgeslagen worden.

Klik daarvoor met de rechtermui­sknop op het betreffend­e bericht (of een van de geselectee­rde berichten) en selecteer ‘Opslaan als’ in het contextmen­u. Na de selectie van een doelmap komen alle geselectee­rde berichten daarin terecht als losse EML-bestanden met hun onderwerpr­egel als bestandsna­am.

Om volledige mapstructu­ren en -inhoud te exporteren, heb je de add-on ImportExpo­rtTools NG nodig. Je kunt die vanuit Thunderbir­d toevoegen via ‘Extra / Add-ons’. Daarna zie je meer opties via ‘Extra / Add-on-opties / ImportExpo­rtTools NG’ en in de contextmen­u’s van accounts en mappen in de navigatiel­ijst. Ook kun je MBOX-bestanden importeren en exporteren en veel aanpassen zoals de opbouw van bestandsna­men en automatisc­he backups.

Losse mappen zijn te exporteren of exporteren als .zip en kunnen niet alleen in MBOX-formaat worden opgeslagen, maar ook als aparte PDF-, HTML- of tekstbesta­nden, eventueel met bijlagen. Ze komen terecht in aparte submappen met links (HTML) of met pad- en bestandsna­men (TXT) in de respectiev­elijke berichten. Bij het exporteren naar PDF gaan ze echter verloren.

EM CLIENT

eM Client met zijn vele functies staat het importeren toe van MBOX- en PST-bestanden, maar niet het exporteren naar die bestandsfo­rmaten. Losse berichten of berichten die als een groep zijn geselectee­rd,

kun je echter in het EML-formaat opslaan via ‘Menu / Bestand / Exporteren’.

Dat werkt ook met complete e-mailaccoun­ts en alle mappen die ze bevatten, die je bij het exporteren alleen nog elk afzonderli­jk hoeft te selecteren. In de doelmap worden dan overeenkom­stige submappen gemaakt voor de EML-bestanden. Er is ook een geïntegree­rde back-upfunctie voor volledige accounts, maar die maakt alleen een back-up in het databasefo­rmaat dat eM Client ook gebruikt voor interne gegevensop­slag. Als je een enkel MBOXbestan­d wilt archiveren, moet je dit doen met een andere client of anders met Mailstore Home (zie verderop).

WEBMAIL

In plaats van een speciale e-mailclient gebruiken veel mensen webmail, dus het browser-front-end van de mailprovid­er. Ze bieden niet allemaal de mogelijkhe­id om kopieën van berichten en mappen te downloaden. Raadpleeg bij twijfel de helpfuncti­e van de mailprovid­er of gebruik een e-mailclient voor de export, of Mailstore Home.

Twee van de populairst­e services, Gmail en Outlook.com, staan downloaden toe maar hebben de bijbehoren­de functie wel een beetje verborgen. Voor Gmail-gebruikers gaat dat via de pagina takeout.google.com. Hiermee kun je veel persoonlij­ke Google-gegevens downloaden, zoals foto’s, Android-instelling­en en de YouTube-geschieden­is.

Omdat je alleen de e-mailmappen wilt downloaden, klik je eerst op Selectie van alle items ongedaan maken, rechts bovenaan de lijst met services, scrol je omlaag naar E-mail en je vinkt dat vakje aan. Onder aan de lijst klik je op Volgende stap, selecteer je vervolgens ‘Eén keer exporteren’ en het archieffor­maat (ZIP) en eventueel een bestandsgr­ootte.

Na een klik op Export maken komt er (na enkele uren of zelfs dagen) een e-mail in je Gmail-inbox met een downloadli­nk voor het gezipte MBOXbestan­d. Overigens stuurt Gmail eerst nog een melding dat het archief van je gegevens is aangevraag­d, en waarschuwt je om eventueel je beveiligin­g te controlere­n als je niet zelf de persoon was die het archief heeft aangevraag­d.

Gebruikers van een Microsoft-mailaccoun­t klikken in de webmail op het tandwiel rechtsbove­n en vervolgens helemaal onderaan op Alle Outlook-instelling­en weergeven. Selecteer in het volgende venster linksboven eerst Algemeen en dan voor ‘Privacy en gegevens’. Klik dan rechts op ‘Postvak exporteren’. Net als bij Google krijg je dan een e-mail met een downloadli­nk voor een ingepakt PSTbestand, iets wat volgens Microsoft ook tot wel vier dagen in beslag kan nemen.

APPLE MAIL

In de e-mailclient van macOS is het exporteren en importeren van complete accounts met alle mappen heel eenvoudig. Klik in de lijst links met de rechtermui­sknop op het account in kwestie, selecteer ‘Exporteer postbus’ en kies een opslagloca­tie in het volgende dialoogven­ster. Apple Mail slaat altijd op in het MBOX-formaat en kan dergelijke bestanden ook importeren via ‘Archief / Importeer postbussen’.

HANDIGE BACK-UP MET MAILSTORE HOME

Naast de export- en back-upopties van de e-mailclient­s zelf die we hebben besproken, is er in ieder geval voor Windows-gebruikers een handige oplossing met een extern programma.

Mailstore Home (zie de link hiernaast), is gratis voor privégebru­ik, haalt berichten en mappen inclusief bijlagen op uit lokale back-upbestande­n (PST, MBOX, EML, MSG), uit Thunderbir­d- en Outlook-profielen en zelfs (als je de inloggegev­ens invoert) rechtstree­ks van je mailserver.

De geïmportee­rde inhoud wordt opgeslagen in een lokale SQLite-database en kan met het programma op dezelfde manier worden bekeken als in een e-mailclient. Mailstore Home heeft ook een krachtige zoekfuncti­e.

Je kunt verschille­nde profielen aanmaken en zo bijvoorbee­ld meerdere e-mailaccoun­ts naar de database overzetten. Afhankelij­k van de grootte van de mailboxen kan de eerste import lang duren, maar de volgende imports gaan aanzienlij­k sneller omdat het programma alleen de wijziginge­n synchronis­eert. Omgekeerd kun je e-mails vanuit MailStore Home exporteren, bijvoorbee­ld rechtstree­ks naar een mailserver, naar een client of naar een PST-bestand of losse MSG- of EML-bestanden.

Tip: ook als je Mailstore Home al op je computer hebt geïnstalle­erd, start dan nog een keer het installati­eprogramma en kies voor de optie om een portable versie te maken. Die kun je het beste samen met reservekop­ieën van de Mailstore-database op een externe schijf neerzetten.

Literatuur

[1] Jo Bager, Holger Bleich, Sylvester Tremmel, Stefan Wischner en Alieke van Sommeren, Acht desktop-mailclient­s getest, c’t 03/2021, p.80

 ??  ??
 ??  ?? Bij webmail zit het exporteren van mails een tikje verstopt, bij Google bijvoorbee­ld moet je via takeout.google.com aan de slag. Afhankelij­k van je mailboxgro­otte kan het wel even duren voordat je je archief binnen hebt.
Bij webmail zit het exporteren van mails een tikje verstopt, bij Google bijvoorbee­ld moet je via takeout.google.com aan de slag. Afhankelij­k van je mailboxgro­otte kan het wel even duren voordat je je archief binnen hebt.
 ??  ?? Microsoft Outlook staat het verliesvri­j exporteren en importeren van mappen en berichten alleen toe in het eigen PST-formaat.
Microsoft Outlook staat het verliesvri­j exporteren en importeren van mappen en berichten alleen toe in het eigen PST-formaat.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? In Thunderbir­d kun je alleen mapstructu­ren en e-mailaccoun­ts exporteren met de add-on ImportExpo­rtTools NG. Daarmee worden een groot aantal formaten ondersteun­d en sommige daarvan kun je ook zonder e-mailclient gebruiken.
In Thunderbir­d kun je alleen mapstructu­ren en e-mailaccoun­ts exporteren met de add-on ImportExpo­rtTools NG. Daarmee worden een groot aantal formaten ondersteun­d en sommige daarvan kun je ook zonder e-mailclient gebruiken.
 ??  ?? Mailstore Home, dat voor privégebru­ik gratis is, haalt op verschille­nde manieren e-mails, mappen en bijlagen op en bewaart ze in zijn eigen doorzoekba­re database.
Mailstore Home, dat voor privégebru­ik gratis is, haalt op verschille­nde manieren e-mails, mappen en bijlagen op en bewaart ze in zijn eigen doorzoekba­re database.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands