C’t Magazine

Western Digital WD BLACK SN850 NVMe-ssd

De WD Black SN850 kan via PCIe 4.0 snelheden tot meer dan 7 GB/s halen en is daarmee op dit moment een van de snelste ssd’s die er zijn. Vooral gamers kunnen daarvan profiteren – en dat niet eens voor een buitenspor­ige prijs.

- Noud van Kruysberge­n

De eerste NVME-ssd’s voor PCIe 4.0 haalden 5 GB/s bij het lezen en meer dan 5 GB/s bij het schrijven. Dat oversteeg de maximum transfersn­elheden van PCIe 3.0 in ieder geval, maar bij PCIe 4.0 moet er meer uit te halen zijn. Er komen op dit moment steeds meer alternatie­ven op de blijkbaar nog niet verzadigde markt van ssd’s, waarbij de grote ssdfabrika­nten hun nieuwe modellen gaan voorzien van eigen controller­s en flashgeheu­gen. Flashgeheu­gen met een of twee bits per cel is razendsnel, maar ook duur, dus wordt het langzamere Triple Level Cell met drie bits per cel vaak gebruikt. De limiet van PCIe 4.0 ligt op 7,8 GB/s.

De WD SN850 heeft een G2-controller en acht NAND-kanalen. De G2-controller is daarbij geen eigen ontwikkeli­ng maar komt van Sandisk. Bij de 1TBversie die we getest hebben zitten de chips aan één kant. Dit maakt ook een versie mogelijk met een opgeplakt koelelemen­t, die wel 47 euro duurder is. Dat koelelemen­t heeft dan wel RGB-verlichtin­g, die je met het WD Dashboard aan kunt passen. De gewone versie kost 265 euro, wat omgerekend neerkomt op een prijs per gigabyte van 26,5 cent.

Western Digital benut de PCIe 4.0-interface bijna helemaal met zijn Black SN850. Hij haalt daarbij meer dan 7 GB/s bij het lezen en iets meer dan 5 GB/s bij het schrijven. De PCmark 10 Drive Performanc­e Consistenc­y Test kwam uit op bijna 1300 punten, en de Full System Drive Benchmark kwam tot meer dan 3100 punten. Bovendien haalt de SN850 meer dan 1 miljoen IOPS bij het lezen. Voor zover wij weten haalt verder alleen de Samsung 980 Pro vergelijkb­are waarden, afgezien wellicht nog van sommige server-ssd’s.

De SN850 heeft een hoge belastbaar­heid van zo’n 650 GB per dag, en dat maakt hem dan ok ideaal voor situaties waarbij data regelmatig snel gelezen, maar ook geschreven kunnen worden. Denk bijvoorbee­ld aan gamen. Het is echter geen server-ssd, daar zijn dan weer andere kwaliteite­n voor nodig.

Met de te downloaden software WD Dashboard kun je de status van de ssd monitoren en de prestaties in de Gaming Modus verder optimalise­ren. Als je de ssd in of uit de Gaming Modus wilt zetten, moet je de computer wel eerst herstarten voordat de nieuwe instelling actief is.

Met het WD Dashboard kun je ook de firmware van de ssd updaten. Aangezien de testversie was voorzien van de volgens berichten op internet nogal buggy firmwareve­rsie 611100WD, hebben we er meteen maar versie 611110WD op geïnstalle­erd. Installeer overigens niet de Nederlands­talige versie van Dashboard, want dan heet de vrije schijfruim­te Gratis (als letterlijk­e vertaling van het originele Free).

De standaardv­ersie van de SN850 kan bij zware belastinge­n wel redelijk warm worden. Zorg daarom voor een goede koeling en ventilatie binnen je pc – of koop meteen een versie met koelelemen­t. De ssd gaat er op zich niet kapot van als hij (te) warm wordt, maar de prestaties zullen wel merkbaar teruglopen.

Het energiever­bruik is wat hoger dan van andere ssd’s. Een waarde van onder 100 mW idle is gebruikeli­jk, maar de SN850 komt op het bijna tienvoudig­e daarvan.

Als je een ssd nodig hebt die ook onder belasting hoge prestaties moet blijft leveren, is de WD Black SN850 een juiste keuze. Qua snelheid zit hij op dit moment in het topsegment. De gigabyte-prijs van 26,5 cent is aan de forse kant, maar daar krijg je dan ook wel wat voor. Een 500GB- en 2TB-versie zijn verkrijgba­ar voor 150 en 535 euro met een gigabytepr­ijs van respectiev­elijk 30,0 en 26,7 cent. Dat zijn op zich stevige prijzen, maar gezien de performanc­e zeker niet overdreven.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands