C’t Magazine

MSI GE66 Raider gaming-laptop met RTX 3070

-

De GE66 Raider (10UG) is een laptop uit het assortimen­t van MSI met behoorlijk wat power, maar toch vrij ingetogen qua uiterlijk en gewicht. Dat ingetogene verdwijnt als sneeuw voor de zon als je hem aanzet en flink aan laat werken met een veeleisend­e game.

We hebben in c't 9/2020 op pagina 141 een eerdere versie van de GE66 Raider getest. Dit nieuwere 10UG-model biedt voor vrijwel dezelfde prijs als het model van toen weer een mooie combinatie van krachtige hardware. De performanc­e wordt bij deze nieuwe versie geleverd door een Intel Core i7-10870 en een Nvidia RTX 3070, bijgestaan door 16 GB aan DDR4-3200 geheugen en een 2 TB NVMessd. De beelden worden weergegeve­n op een full-hd scherm met een refreshrat­e van 240 Hz.

Het toetsenbor­d met per stuk verlichte toetsen en lichte aanslag en de overige specificat­ies zoals de prima audio van Dynaudio en de instelbare RGB-ledbalk aan de voorkant van de behuizing zijn hetzelfde.

Je kunt bij de GE66 Raider 10UG kiezen uit een 15,6"-4K-scherm (3840×2160), de in het testmodel aanwezige full-hd 240Hzversi­e of zelfs een 300Hz-variant in full-hd. Er kan maximaal 64 GB DDR4-3200 in worden gestopt, en je kunt twee NVMe-ssd's kwijt in de M.2-slots.

Helaas gaat de koeling al bij het rustig niets doen van het bureaublad al snel irritant jengelen, wat toeneemt tot een zeer luidruchti­g irritant niveau bij het spelen van een veeleisend­e game. Bij alles wat we de laptop aan zwaar werk lieten doen haalde hij echter zijn schouders op. We draaiden zelfs Cyberpunk 2077 met de raytracing-presets medium en high zonder dat we de fps-meter ver onder de 60 zagen dalen. De 3DMarkbenc­hmark Time Spy liet er uiteindeli­jk 10215 punten uit rollen als zeer net resultaat. Tijdens de zeer intensieve benchmark tikte de cpu maximaal 96 graden aan, de gpu hield zichzelf aanmerkeli­jk koeler met maximaal 69 graden.

Die temperatur­en zul je tijdens een potje gamen niet snel terugzien, maar mocht het toch zover komen, dan weet je in ieder geval dat de koeling (wel met de nodige herrie) voldoende capaciteit hee om de hardware niet te laten throttlen.

Als je toch liever wat meer externe randappart­uur aansluit om er een min-ofmeer permantent­e desktop van te maken, is de GE66 voorzien van voldoende opties. Naast een HDMI-poort (4K, max. 60Hz) en een mini-Displaypor­t zijn er twee USB 3.2 Gen1 type-A-poorten, een Gen 3.2 Gen2 type-A-poort, een USB 3.2/Displaypor­t type-A en nog een type-C USB 3.2-poort naast een netwerkpoo­rt en kaartlezer.

Alles bij elkaar genomen biedt de GE66 voor zijn flinke prijskaart­je een uitstekend­e performanc­e met wel wat koelingshe­rrie, maar vooral nog vele jaren gameplezie­r.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands