C’t Magazine

Rock Pi X Model B mini-pc in Pi-formaat

-

De Radxa Rock PI X singleboar­d-pc is een x86-basis voor je hobbyproje­cten, voorzien van een Intel Atom x5-Z8350. Je kunt er zowel Windows 10 als Linux op draaien, maar bij het gebruik in combinatie met Windows 10 moet je wel goed opletten. En hij hee nog wat meer eigenaardi­gheden.

De Rock Pi X is uitgerust met de Atom x5Z8350 met vier cores. Deze SoC is bekend van goedkope laptops en Windows-tablets. Hij is verkrijgba­ar met 1, 2 of 4 GB LPDDR3 SDRAM, zonder of met wifi (Model A, B) en 16 tot 128 GB eMMC als storage.

Radxa raadt voor de Rock Pi X een USB-Cvoeding aan met Quick Charge (QC) of Power Delivery (PD). Indien nodig kan de Rock Pi X ook werken op een 3 ampère USB-C-voeding zoals voor de Raspberry Pi 4, maar daarmee kom je wel in de problemen als je usbapparat­en aansluit die veel energie nodig hebben. Terwijl de Raspberry Pi 4 twee 4K-schermen tegelijk kan aansturen met 60 Hz, haalt de Rock Pi X maximaal 60 Hz full-hd via HDMI.

Sommige aansluitin­gen die je kent van de Raspberry Pi zoals CSI (camera) en DSI (beeldscher­m), ontbreken. PCI Express en SATA zijn ook niet beschikbaa­r, en er is slechts één USB 3.0-poort. De GPIO-pinheader is in principe dezelfde als die van de Raspberry Pi, maar biedt minder functies en hee last van een gebrek aan documentat­ie.

De Rock Pi X Model B haalde via wifi maximaal maar 40 Mbit/s. Intel vermeldt een Scenario Design Power (SDP) van 2 watt voor de Atom, maar de chip verbruikt in werkelijkh­eid gedurende korte tijd aanzienlij­k meer energie. Daarom werkt hij beter met een koeler, die los te koop is.

De Windows 10 set-up is te starten vanaf een usb-stick. Maar bij Windows hadden we driverprob­lemen. Ondanks herhaaldel­ijk updaten zagen we nog steeds veel onbekende apparaten. De meeste stuurprogr­amma’s staan in een ziparchief op de Radxa-server. Die installeer je via trial and error. Daarna ontbrak nog een grafische driver, maar Windows vond die alsnog. Het belangrijk­ste is dat het wifi niet werkte, zelfs na het uitprobere­n van allerlei drivers. Radxa levert een speciale image voor Windows 10, waarmee wifi wel werkte, maar dan heb je een Chinese Windows zonder licentie. Wil je wifi gebruiken in Windows, dan is het dus beter om de Model A te kopen en er een goedkope usb-wifi-adapter op aan te sluiten.

Cpu-benchmarks laten zien dat de Atom x5-Z8350 de Raspberry Pi 4 nog net bijhoudt in singlethre­ading, maar dat alle cores samen tot 40 procent langzamer zijn. Alleen bij encryptie via AES blinkt de Atom uit. Full-hd video’s van YouTube onder Windows waren schokkerig. De eMMC-storage is matig snel, de USB 3.0-poort en de netwerkchi­p halen de gebruikeli­jke snelheden. The Rock Pi X is een goed idee, dat helaas maar middelmati­g is uitgevoerd.

Windows en Linux driverprob­lemen prijzig

 ??  ?? cpu, gpu Intel Atom x5-Z8350 , Intel HD geheugen 4 GB LPDDR3 (gesoldeerd) opslag 32 GB eMMC, microSDkaa­rtlezer
aansluitin­gen HDMI, USB-A 3.0, 3 × USB-A 2.0, gigabit ethernet, audiojack, 1 × wifi-antenne, USB-C (voeding), microSD-lezer, 40-polige GPIO-pinheader netwerk bedraad/draadloos gigabit ethernet, Wi-Fi 5 (dualband), Bluetooth 5.0 radxa.com €95
cpu, gpu Intel Atom x5-Z8350 , Intel HD geheugen 4 GB LPDDR3 (gesoldeerd) opslag 32 GB eMMC, microSDkaa­rtlezer aansluitin­gen HDMI, USB-A 3.0, 3 × USB-A 2.0, gigabit ethernet, audiojack, 1 × wifi-antenne, USB-C (voeding), microSD-lezer, 40-polige GPIO-pinheader netwerk bedraad/draadloos gigabit ethernet, Wi-Fi 5 (dualband), Bluetooth 5.0 radxa.com €95

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands