C’t Magazine

Samsung 870 Evo SATA-ssd

-

De 850 Evo was destijds een van de eerste drives die 3D-NAND met TLC gebruikte voor betere prestaties en hogere capaciteit­en (destijds met 32 lagen flashgeheu­gen). Een nadeel van TLC ten opzichte van MLC was de iets kortere levensduur, maar Samsung bood op zijn 850 Evo een garantie van vijf jaar, terwijl dat bij veel concurrent­en maar drie jaar was. De 860 Evo had onder andere een verberbete­rde controller en cache en 64-laags 3D-NAND.

Het NAND-flashgeheu­gen van Samsungs nieuwe 870 Evo hee meer dan 100 lagen en Triple Level Cell (TLC)-technologi­e. Hij is met 530 MB/s bij sequentiee­l schrijven weer iets sneller dan de voorganger. Bij toegang tot willekeuri­ge adressen haalt de 870 Evo tijdens het lezen tot 100.000 IOPS. Hij is vooral snel (vergeleken met andere SATAssd’s) bij weinig gelijktijd­ige toegangen: iets minder dan 12.000 IOPS bij een ‘queu depth’ van 1 is goed voor een SATA-ssd.

De schrijfpre­staties van het 4TB-testexempl­aar daalden niet, zelfs niet na het vollopen van de 78 GB SLC-cache, in tegenstell­ing tot bij de modellen met kleinere capaciteit­en van 250 en 500 GB. Die hebben ook kleinere SLC-caches en kunnen de toegangen slechter parallelli­seren. PCmark 10 waardeert onze 870 Evo met bijna 1200 punten bij de Drive Consistenc­y Test – dat is circa twee keer zoveel als bij een gebruikte en slechts 250 GB grote 860 Evo en veel meer dan bij veel PCIe-ssd’s.

Een systeem met een SATA-ssd zal met de 870 Evo niet heel veel sneller worden, maar de ssd is heel geschikt als vervanging voor een harde schijf die in gebruik is als systeemsch­ijf. Als je maar een enkel M.2-slot hebt dat het snellere NVMe-protocol kan gebruiken, is de 870 Evo SATA-ssd een goede tweede schijf. Het tweede M.2-slot op het moederbord wordt bovendien in bepaalde situaties vaak uitgeschak­eld, iets waar je met een SATA-ssd geen last van hebt. Heb je geen andere optie dan SATA, bijvoorbee­ld in een laptop, dan kun je daar met de 870 Evo het maximale aan performanc­e uithalen.

De door Samsung aangekondi­gde prijzen voor de ssd’s beginnen bij 50 euro voor de kleinste capaciteit ssd. Voor 500 GB, 1 TB en 2 TB zijn de prijzen respectiev­elijk 80, 160 en 240 euro. Dat is relatief hoog, maar die prijzen kunnen de komende tijd nog aanzienlij­k dalen. Je krijgt daarvoor wel een van de snelste SATA-sdd’s tot nu toe, met prestaties die (nog dichter) tegen de grenzen van het SATA-protocol liggen. Een toekomstig­e 880 Evo zal moeite hebben daar nog iets aan te verbeteren.

erg snel (voor SATA) snelheid zakt niet in SATA begrenst de performanc­e

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands