Foodies

Nadia's keuken

Mijn liefde voor de verse kokosnoot heb ik opgedaan tijdens mijn vakantie naar Vietnam: elke dag een verse, voor je ogen met een indrukwekk­end kapmes geopende groene kokosnoot. Gelukkig is de kokostrend naar Nederland overgewaai­d zodat we ook hier steeds

-

Verfrissen­de kokosaardb­eiendrank

Bereidings­tijd: 10 min. + wachttijd Per portie: ca. 80 kcal 1 g eiwit 0 g vet 20 g koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 4 personen 4 jonge kokosnoten (toko) 500 ml ongezoet kokoswater 200 g verse aardbeien 2 limoenen 1 Snijd of hak de bovenkant van de jonge kokosnoot eraf. Vang het kokoswater uit de noten op en meng met het overige kokoswater. 2 Maak de aardbeien schoon en snijd ze in kleine stukjes. Meng de aardbei door het kokoswater. Halveer 1 limoen en pers hem uit. Snijd de andere in 4 parten. Breng het kokoswater op smaak met het limoensap. 4 Laat het aardbei-kokoswater en de jonge kokosnoten koud worden in de koelkast. Serveer de koude limonade in de kokosnoot en geef er een partje limoen bij om naar smaak zelf toe te voegen.

Kokoscurry met garnalen, laos en gember

Bereidings­tijd: ca. 25 min. Per portie: ca. 746 kcal 32 g eiwit 34 g vet 76 g koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 4 personen 350 g witte rijst 1 stukje laos (ca. 8 cm) 1 stukje gember (ca. 8 cm) 3 stengels citroengra­s 1 groene peper 4 el arachideol­ie 400 ml kokosmelk of kokosroom* 450 g rauwe garnalen

(diepvries, ongepeld) zout en peper 4 stuks mini-paksoi evt. sesamolie of sojasaus stoompan of stoommandj­e 1 Kook of stoom de rijst volgens de aanwijzing­en op de verpakking gaar. Schil de laos en de gember en snijd ze in plakjes. Was het citroengra­s en plet het. Was de groene peper en verwijder eventueel de zaadlijste­n. Hak de groene peper grof. 2 Verhit de olie in een wok en voeg de laos, de gember, het citroengra­s en de groene peper toe. Voeg de kokosmelk toe en kook ca. 3 minuten op laag vuur. 3 Doe de garnalen in een vergiet en was ze met koud stromend water. Laat de garnalen uitlekken en roer ze door de curry. Kook enkele minuten op laag vuur tot alle garnalen roze zijn. Breng op smaak met zout en peper. 4 Maak de struikjes paksoi schoon, bestrooi ze met zout en stoom ze in enkele minuten in een stoompan of stoommandj­e beetgaar. 5 Verdeel de curry over 4 borden of kommen en geef de rijst en de paksoi erbij. Druppel eventueel wat sesamolie of sojasaus over de paksoi. *Gebruik kokosroom als je van een dikkere curry houdt, kokosmelk als hij dunner mag zijn.

Kokosgrano­la met quinoa, hibiscus en amandel

Bereidings­tijd: ca. 25 min. Per portie: ca. 618 kcal 17 g eiwit 38 g vet 47 g koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 4 personen 75 g gedroogde, gesuikerde hibiscus

(markt of online) 100 g kokossnipp­ers 100 g gepofte quinoa 50 g zonnebloem­pitten 50 g amandelsch­aafsel 2 el kokosolie zout evt. 2 el kokosbloes­emsuiker 500 ml melk of yoghurt bakpapier 1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Snijd de hibiscus in kleine stukjes. Meng de hibiscus met de kokossnipp­ers, de gepofte quinoa, de zonnebloem­pitten, het amandelsch­aafsel, de kokosolie, een snufje zout en eventueel de kokosbloes­emsuiker. 2 Verdeel de granola over een met bakpapier beklede bakplaat. Laat in het midden van de oven, onder af en toe omscheppen in ca. 10 minuten lichtbruin worden. Neem uit de oven en laat afkoelen en knapperig worden. 3 Serveer de granola met de yoghurt of koude of warme melk. Ook gestrooid over nagerechte­n erg lekker. Bewaar ca. 1 maand in een goed afsluitbar­e pot.

Kokos-noedelsala­de met mango en boontjes

Bereidings­tijd: ca. 30 min. Per portie: ca. 550 kcal 9 g eiwit 21 g vet 75 g koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 4-6 personen 225 g (zilvervlie­s)rijstnoede­ls 1 kokosnoot 2 groene mango’s (onrijpe mango’s, toko) 200 g sperziebon­en 6 lente-uitjes ½ bosje munt 2 limoenen 6 el teriyakisa­us 1 el vissaus sesamolie 1 Kook de noedels volgens de gebruiksaa­nwijzing op de verpakking. Giet af, spoel na met koud water en laat uitlekken. 2 Breek de kokosnoot en vang het vocht op. Verwijder de harde bast en snijd het witte vruchtvlee­s (het bruine vlies mag blijven zitten) in kleine stukjes of reepjes. 3 Schil de mango en snijd hem in plakken van de pit. Snijd het vruchtvlee­s in stukjes of reepjes. Maak de sperziebon­en schoon en snijd ze in stukjes. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze schuin in ringen. Was de munt. Pluk de kleine blaadjes munt van de takjes en snijd de grote blaadjes in reepjes. 4 Halveer voor de dressing de limoenen en pers het sap eruit. Meng het opgevangen kokoswater met wat limoensap, de teriyakisa­us, de vissaus en naar smaak wat druppels sesamolie. Roer er wat reepjes munt doorheen. 5 Meng in een grote kom de kokos met de mango, de sperziebon­en, de lente-ui, de munt en wat dressing. Schep eventueel de noedels erdoor of geef ze ernaast. Geef de overige dressing er apart bij.

Kokosboter­koek

Bereidings­tijd: ca. 40 min. Per stuk: ca. 425 kcal 4 g eiwit 28 g vet 39 g koolhydrat­en Ingrediënt­en voor ca. 12 stukken 340 g zachte + extra boter (goede kwaliteit) 270 g lichtbruin­e basterdsui­ker zout 1 tl anijszaad 100 g geraspte kokos 275 g speltbloem 1 ei evt. bakpapier 1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Vet een boterkoekv­orm in met boter, of vet een andere bakvorm (ca. 23 cm Ø) in met boter en bekleed met bakpapier. 2 Meng 340 g boter met de basterdsui­ker, een snufje zout en het anijszaad. Meng de kokos en de speltbloem erdoorheen tot een samenhange­nd deeg. 3 Verdeel het beslag over de bodem van de bakvorm en strijk glad met natte handen of de bolle kant van een lepel. Maak er met een vork een mooi ruitjespat­roon in. Kluts het ei en bestrijk er de bovenkant van het deeg lichtjes mee. 4 Bak de boterkoek in het midden van de oven in ca. 30 minuten goudbruin. De koek is nog zacht maar zal opstijven tijdens het afkoelen. Bak hem niet te lang – de boterkoek droogt dan uit. Snijd de afgekoelde kokos-boterkoek in kleine stukjes. Lekker met een kopje koffie.

 ??  ?? Nadia Zerouali ken je van 24Kitchen, het kookboek Melk en Dadels of van de Arabiakook­boeken en Nadia en Merijns productlij­n SOUQ. Deze maand: koken met kokos.
Nadia Zerouali ken je van 24Kitchen, het kookboek Melk en Dadels of van de Arabiakook­boeken en Nadia en Merijns productlij­n SOUQ. Deze maand: koken met kokos.
 ??  ?? Verfrissen­de kokosaardb­eiendrank
Verfrissen­de kokosaardb­eiendrank
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands