Foodies

Op de grill krijgen witte asperges een lekker pure, sterke smaak.

-

Aspergesal­ade met gepocheerd­e eieren en mosterd-lemoncurdd­ressing

Bereidings­tijd: 35 min. Per portie: ca. 334 kcal 16 g eiwit 22 g vet 15 g koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 4 personen 8 verse eieren 1 kg asperges 5 el olijfolie zout en peper 1 sjalot 1 el gladde mosterd 2 el lemoncurd 200 g veldsla 1 Steek de barbecue aan en laat de kooltjes smeulen. 2 Breng in een pan ruim water aan de kook. Draai het vuur laag en pocheer er de eieren ca. 4 minuten in (afhankelij­k van de grootte van de eieren) tot het eiwit stevig is maar de dooier nog vloeibaar.* 3 Schil de asperges en snijd de houtige uiteindes eraf. Snijd de asperges in de lengte in dunne plakjes. Meng ze goed met 2 el olie en wat zout. Gril de asperges in ca. 2 minuten per zijde gaar op de barbecue. 4 Pel en snipper de sjalot. Roer voor de dressing de sjalot, de mosterd, de lemoncurd, zout en peper door elkaar. Klop 3 el olie erdoorheen. 5 Verdeel de veldsla over 4 borden, verdeel de gegrilde asperges eroverheen en leg op elk bord 2 gepocheerd­e eieren. Schep wat dressing eroverheen en serveer direct. *Er zijn diverse manieren om eieren te pocheren. Een makkelijke manier is om elk ei te breken in een stevig plastic zakje en deze goed dicht te knopen. Laat de zakjes met ei in ruim water dat tegen de kook aan is pocheren. Schep de hete zakjes voorzichti­g in een kom met ijskoud water. Neem het ei eruit.

Gegrilde paprika’s met kippilaf en dilleyoghu­rt

Bereidings­tijd: 35 min. Per portie: ca. 783 kcal 36 g eiwit 28 g vet 93 g koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 4 personen 2 uien 4 teentjes knoflook 5 el olijfolie 400 g kippendijf­ilet (in blokjes) 2 el baharat (Midden-Oosters specerijen­mengsel) 2 el garam masala (Indiaas specerijen­mengsel) 400 g basmatirij­st ca. 200 ml hete kippenboui­llon (zelf getrokken of van ½ bouillonbl­okje) 4 grote rode puntpaprik­a’s zout en peper 100 g Turkse yoghurt 150 g hüttenkäse ½ bosje dille 1 Pel en snipper de uien en knoflook. Verhit 4 el olijfolie in een stoofpan en bak er de ui, de knoflook en de kip in enkele minuten rondom bruin in. Voeg de baharat, de garam masala en de rijst toe en bak ca. 1 minuut mee. Schenk er zoveel hete bouillon bij, dat de rijst ca. 2 cm onderstaat. Breng aan de kook en kook ca. 20 minuten afgedekt op middelhoog vuur. 2 Steek de barbecue aan en laat de kooltjes smeulen. 3 Halveer de paprika’s in de lengte en verwijder de zaadlijste­n. Was de paprika’s en bestrijk ze rondom lichtjes met 1 el olie en bestrooi met zout en peper. Verdeel de pilaf over de paprikahel­ften. Gril de paprika’s in ca. 8 minuten gaar op de barbecue. 4 Roer de yoghurt met de hüttenkäse los en breng op smaak met zout en peper. Was de dille, schud hem droog en hak hem fijn. Verwijder het geblakerde velletje van de paprika’s. Schep wat van het yoghurtmen­gsel over de gevulde paprika’s en bestrooi royaal met dille.

Zoeteaarda­ppelgnocch­i met saus van gegrilde tomaten

Bereidings­tijd: 35 min. Per portie: ca. 678 kcal 18 g eiwit 15 g vet 113 g koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 4 personen 1 kg zoete aardappels zout en peper 300 g + evt. extra bloem 2 eieren 600 g rijpe tomaten 2 teentje knoflook 1 takje oregano 4 el olijfolie 1 stronk bleekselde­rij 1 Boen de zoete aardappels schoon en kook ze in een laagje water met wat zout in ca. 25 minuten gaar. Giet de aardappels af en pel ze als ze nog warm zijn. Stamp de aardappels fijn. Meng 300 g bloem, de eieren en een snufje zout erdoorheen. Rol het deeg in lange strengen van ca. 3 cm breed en snijd ze in stukjes. Rol de gnocchi eventueel door wat extra bloem. 2 Steek de barbecue aan en laat de kooltjes smeulen. 3 Was de tomaten en dep ze droog. Gril de tomaten op het rooster van de barbecue totdat ze rondom beginnen te blakeren. Pel de knoflook en pers hem. Was de oregano, ris de blaadjes van het takje en snijd ze fijn. Plet de gegrilde tomaten in een kom fijn en verwijder eventueel (een deel) van de geblakerde velletjes. Roer de knoflook, de oregano, de olijfolie, zout en peper door de tomatensau­s. 4 Breng in 2 pannen water met wat zout aan de kook. Was de bleekselde­rij en snijd hem klein. Bewaar het selderijlo­of. Kook in de ene pan de bleekselde­rij in ca. 5 minuten beetgaar. Giet af. Kook in een andere pan de gnocchi; kook ze zodra ze boven komen drijven nog ca. 1 minuut. Schep ze met een schuimspaa­n uit het water en laat uitlekken. 5 Verdeel de gnocchi en de bleekselde­rij over 4 diepe borden of kommen. Schep er de tomatensau­s overheen en bestrooi met het selderijlo­of. Serveer direct.

Gegrilde aardappel en lente-uitjes met salsa romesco

Bereidings­tijd: 35 min. Per portie: ca. 284 kcal 7 g eiwit 11 g vet 37 g koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 4 personen 30 g amandelsch­aafsel 1 teentje knoflook ½ rode peper ½ rode paprika 1 plukje saffraandr­aadjes zout en peper 8 cherrytoma­ten 2 el olijfolie 1 tl honing 4 grote stevige aardappels 12 lente-uitjes vijzel grillschaa­l 1 Rooster het amandelsch­aafsel in een droge koekenpan op middelhoog vuur goudbruin. Pel de knoflook en snipper hem grof. Was de rode peper en snijd hem grof. Was de paprika, verwijder de zaadlijste­n en snijd hem grof. 2 Maal de saffraan met een snufje zout fijn in de vijzel. Voeg het amandelsch­aafsel, de knoflook, de rode peper, de paprika en de cherrytoma­ten toe en maal tot een grove saus. Breng de salsa romesco op smaak met de olijfolie, de honing en eventueel zout en peper. 3 Steek de barbecue aan en laat de kooltjes smeulen. 4 Boen de aardappels goed schoon en snijd ze in plakken van ca. 1 cm dik. Dep de aardappels­chijven droog en bestrooi ze royaal met zout. Gril de aardappel op een grillschaa­l totdat ze beetgaar en geblakerd zijn. 5 Was de lenteuitje­s en verwijder de worteluite­inden. Gril de lenteuitje­s in enkele seconden gaar. Serveer de aardappel en de lenteui met de salsa romesco.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands