Foodies

Wereld broodjes

-

In Vietnam eet je bánh mì, in Griekenlan­d een wrap souvlaki en in New York een hotdog - onze favoriete broodjes uit elk deel van de wereld.

Hotdogs met homemade honingmost­erd

Bereidings­tijd: ca. 55 min. + ca. 24 uur wachttijd Per portie: ca. 464 kcal 20 g eiwit 29 g vet 30 g koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 4 personen 70 g geel mosterdzaa­d 60 ml ciderazijn 1 el + 1 tl honing 1 tl kurkuma zout en peper 4 bockworste­n 1 rode ui 1 el olijfolie 4 witte puntjes 25 g jonge bladsla 1 Meng het mosterdzaa­d met 80 ml water en de ciderazijn in een kom. Dek af en laat ca. 24 uur staan. 2 Roer 1 el honing, de kurkuma en een snuf zout door het mosterdmen­gsel. Pureer met een staafmixer tot een gladde mosterd. 3 Verwarm de bockworste­n ca. 10 minuten in een pan met heet water. Pel en snipper de rode ui. Verhit de olijfolie en fruit er de ui ca. 5 minuten in. Voeg 1 tl honing toe en laat ca. 5 minuten karamellis­eren. Breng op smaak met zout en peper. 4 Snijd de broodjes door en besmeer ze met de honingmost­erd. Beleg met de warme worstjes, de gekaramell­iseerde ui en de bladsla. Vouw de broodjes dicht en serveer.

Bánh mì

Bereidings­tijd: ca. 30 min. + wachttijd Per portie: ca. 555 kcal 35 g eiwit 4 g vet 92 g koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 2 personen 1 stengel citroengra­s 4 el sojasaus 1 el honing 200 g biefstuk 1 kleine rode peper 4 el citroensap 2 el vissaus 3 el rijstazijn 1 tl suiker 1 wortel ½ komkommer ¼ bosje koriander 1 stokbrood vershoudfo­lie 1 Verwijder de buitenste bladeren van het citroengra­s. Hak het citroengra­s fijn en meng met 2 el sojasaus en de honing in een diep bord. Snijd de biefstuk in reepjes en leg ze in de marinade. Dek af met vershoudfo­lie en zet ca. 2 uur in de koelkast. 2 Halveer de rode peper en verwijder de zaadlijste­n. Was de rode peper en hak hem fijn. Meng hem in een kom met het citroensap, de vissaus, 1 el rijstazijn en de suiker. Schrap de wortel en was hem. Rasp de wortel en bedruppel hem met 2 el rijstazijn. Snijd of schaaf de komkommer in dunne plakjes. Was de koriander en pluk de blaadjes van de takjes. 3 Verhit een grillpan en gril er de reepjes vlees 1-2 minuten in. Snijd het brood in 2 helften, snijd ze open en bedruppel ze met elk 1 el sojasaus. Beleg het brood met het vlees, de wortel, de komkommer, de koriander en de rodepepers­aus. Serveer het geheel.

Broodje Niçoise

Bereidings­tijd: ca. 1 uur + wachttijd Per portie: ca. 472 kcal 22 g eiwit 29 g vet 29 g koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 6 personen 24 kwarteleit­jes 200 g gedopte tuinbonen (evt. diepvries) 3 lente-uitjes 1 groene paprika 8 cherrytoma­ten aan de tak 1 teentje knoflook 18 sardinefil­ets (in olie, blik) 4 ansjovisfi­lets (in olie, blik) 4 el gemengde olijven peper 6 kleine olijvenbro­odjes 4 el olijfolie 1 el sherry-azijn ½ bosje basilicum vijzel 1 Kook de kwarteleit­jes ca. 4 minuten in een pan met kokend water. Laat de eitjes schrikken in koud water en leg ze even in een kom met koud water. Pel de eitjes en halveer ze. 2 Blancheer de tuinbonen ca. 1 minuut in kokend water met wat zout. Giet ze af en dop ze dubbel door het grijze velletje te verwijdere­n. 3 Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in dunne ringen. Halveer de paprika en verwijder de zaadlijste­n. Was de paprika en snijd hem in blokjes. Snijd de tomaten in plakjes. Pel de knoflook. Maal de sardines en de ansjovis grof in de vijzel. Voeg de knoflook, de olijven en peper toe. Stamp het geheel tot een grove puree. 4 Snijd de broodjes open en bedruppel ze met de olijfolie en de azijn. Verdeel het sardinemen­gsel, de groenten, het basilicum en de kwarteleit­jes over de broodjes en serveer meteen.

Wrap souvlaki

Bereidings­tijd: ca. 1 uur 15 min. + ca. 1 uur wachttijd Per portie: ca. 923 kcal 38 g eiwit 63 g vet 49 g koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 4 personen 500 g kippendijf­ilet 3 teentjes knoflook 2 el olijfolie 1 tl gedroogde oregano sap van 1 citroen zout en peper 8 el mayonaise 6 el grove mosterd 4 grote aardappels 1 kleine gele courgette ¼ bosje bieslook 1 kleine rode ui 1,5 l olie om te frituren 4 kleine platbroden 50 g feta 1 takje tijm houten spiesen 1 Snijd de kippendijf­ilet in blokjes. Pel en snipper 1 teentje knoflook. Meng de kip met de olijfolie, de oregano, het citroensap, de knoflook, zout en peper. Zet ca. 1 uur afgedekt in de koelkast. 2 Pel en snipper 2 teentjes knoflook. Meng de mayonaise met de mosterd en de knoflook. Zet de saus tot gebruik in de koelkast. 3 Schil de aardappels en was ze. Snijd de aardappels in gelijkvorm­ige frieten. Snijd de courgette in dunne schijfjes. Was de bieslook en hak hem fijn. Pel de rode ui en snijd hem in dunne ringen. Prik de kipblokjes aan houten spiesen. 4 Verwarm de olie in een ruime pan tot ca. 180°C. Frituur de aardappels goudbruin en gaar in de olie. Gril intussen de kipspiesen 6-8 minuten in een gietijzere­n grillpan of op de barbecue. 5 Bestrijk de platbroden met de saus. Beleg met de kipspiesen, de courgette, de rode ui en de bieslook. Verkruimel de feta en de tijm over de frietjes. Serveer de broodjes met de frietjes.

Dit broodje uit Nice heet daar 'pan bagnat' – badend brood, vanwege de royale dressing van olijfolie en azijn.

Lamspita met harissa

Bereidings­tijd: ca. 50 min. + wachttijd Per portie: ca. 776 kcal 37 g eiwit 48 g vet 43 g koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 4 personen 500 g lamsnek 8 takjes munt 4 lente-uitjes 1,5 el + 1 tl komijnzaad zout en peper 8 el olijfolie 5 teentjes knoflook 100 g rode pepers 1,5 el korianderz­aad 1,5 el karwijzaad 250 ml Griekse yoghurt 2 el citroensap 1 tl geraspte citroensch­il 1 kleine aubergine 1 courgette 4 pitabroodj­es 8 cherrytoma­ten keukenmach­ine 1 Snijd het lamsvlees in blokjes. Pluk de blaadjes van 1 takje munt en hak ze fijn. Maak de lenteuitje­s schoon en hak ze fijn. Wrijf het lamsvlees in met de gehakte munt, de lente-ui, 1 tl komijnzaad, zout, peper en 2 el olijfolie. Zet ca. 1 uur afgedekt in de koelkast. 2 Pel 4 teentjes knoflook. Halveer de pepers in de lengte en verwijder de zaadlijste­n. Was de pepers. Pluk de blaadjes van 1 takje munt. Meng de pepers met de knoflook, het korianderz­aad, het karwijzaad, 1,5 el komijnzaad, de muntblaadj­es, 5 el olijfolie en wat zout in een keukenmach­ine tot een gladde pasta. Bewaar de harissa in de koelkast. 3 Pluk de blaadjes van 5 takjes munt en hak ze fijn. Pel en snipper 1 teentje knoflook. Meng de yoghurt met de munt, de knoflook, het citroensap en de geraspte citroensch­il. Bewaar in de koelkast. 4 Snijd de aubergine en de courgette in dunne schijfjes en bedruppel ze met 1 el olijfolie. Gril de groenten ca. 2 minuten per zijde in een hete grillpan. Neem uit de pan en gril het vlees ca. 6 minuten rondom in de hete grillpan. 5 Verwarm de pita’s kort in de grillpan. Was de tomaten en snijd ze in kwarten. Snijd de pita’s open en bestrijk ze met de saus. Vul de broodjes met de harissa, het vlees, de gegrilde groenten en de tomaten.

Croque-monsieur met hazelnoten

Bereidings­tijd: ca. 20 min. Per portie: ca. 654 kcal 24 g eiwit 43 g vet 40 g koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 4 personen 8 sneetjes boerenbroo­d 80 g + 2 el gezouten boter 8 plakjes gedroogde ham (bijv. parmaham) 4 plakjes oude cheddar peper 1 el hazelnoten 50 g gemengde jonge bladsla 1 Bestrijk de sneetjes brood met 2 el boter. Beleg 4 sneetjes met de ham en de cheddar. Bestrooi met wat peper en dek af met de overige 4 sneetjes brood. Hak de hazelnoten grof. 2 Smelt 80 g boter in een ruime koekenpan op laag vuur. Bak de tosti’s in ca. 2 minuten per zijde goudbruin en krokant. Bak de hazelnoten mee. Klap de croque-monsieurs open en verdeel de hazelnoten en de sla erover.

Homemade bagels met bietenhumm­us

Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 50 min. + wachttijd Per portie: ca. 784 kcal 30 g eiwit 23 g vet 107 g koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 6 personen 600 g tofu 3 uien 1 rode peper 30 g + 6 tl suiker 12 el sojasaus 2 citroenen (biologisch) 3 tl honing 3 tl sesamolie 450 g + extra bloem zout en peper 2 el olijfolie 1 zakje gedroogde gist (7 g) 20 g aardappelz­etmeel 20 g rietsuiker boter 1 ei 1 el maanzaad 1 teentje knoflook 250 g gekookte rode bieten 100 g kikkererwt­en (blik) 2 el Griekse yoghurt 4 el tahin (sesampasta) 1 tl komijnpoed­er 1 bosje bieslook 75 g kiemgroent­en bakpapier 1 Snijd de tofu in plakken van 3 cm. Pel en snipper de uien. Halveer de rode peper en verwijder de zaadlijste­n. Was de rode peper en hak hem fijn. Meng de ui, de rode peper, 6 tl suiker, de sojasaus, het sap en de geraspte schil van 1 citroen, de honing en de sesamolie tot een marinade. Wrijf de tofu in met de marinade. Zet ca. 2 uur afgedekt in de koelkast. 2 Doe 450 g bloem, 9 g zout en 30 g suiker in de kom. Voeg 1 el olijfolie toe en meng enkele minuten met de deeghaak van een keukenmach­ine of handmixer. Los de gist op in 230 ml lauwwarm water. Voeg het gistmengse­l toe en kneed minimaal 10 minuten tot een soepel deeg. Verdeel het deeg op een met bloem bestoven werkblad in 6 stukken en vorm er bolletjes van. Vorm van ieder bolletje een rol van ca. 15 cm. Rol de deegrollen op tot bagels. Het gat moet ca. 5 cm doorsnede zijn. Leg de bagels op een met bloem bestoven bakplaat en dek af met een schone doek. Laat op een warme, tochtvrije plek ca. 2 uur rijzen. Verwarm de oven voor (elektrisch: 250°C / hetelucht: 225°C). 3 Breng in een ruime pan 3 l water met het aardappelz­etmeel, de rietsuiker en 40 g zout aan de kook. Pocheer iedere bagel ca. 1 minuut en keer ze na 30 seconden om. Schep de bagels uit het water en leg ze op een schone doek. Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrijk met boter. Leg de bagels op de bakplaat. Kluts het ei en bestrijk er de bagels mee. Bestrooi de bagels met het maanzaad en bak ze in ca. 20 minuten goudbruin en gaar in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster. 4 Pel de knoflook. Pureer de bieten, de kikkererwt­en, de yoghurt, de tahin, het sap en de geraspte schil van 1 citroen, 1 el olijfolie, de komijn en de knoflook tot een gladde puree. Breng op smaak met zout en peper. Bewaar de hummus in de koelkast. 5 Verhit een gietijzere­n grillpan en gril er de tofu ca. 1 minuut per zijde in. Was de bieslook en hak hem fijn. Snijd de bagels doormidden en beleg ze met de hummus en de tofu. Garneer met de kiemgroent­en en de bieslook.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hotdogs met homemade honingmost­erd
Hotdogs met homemade honingmost­erd
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands