Foodies

Quanto Basta

Wie had ooit gedacht dat ze in Parijs nog eens in de rij zouden gaan staan voor de Italiaanse keuken? Het lukte de mannen van Big Mamma – een trattoriap­opolare met inmiddels zes vestiginge­n in de Franse hoofdstad.

-

Wie op zoek is naar het meest relaxte en sympathiek­e Italiaanse restaurant van Parijs hoeft niet verder te zoeken. Je hoeft er eigenlijk niet eens voor naar Parijs, want met het nieuwe gelijknami­ge boek van de populaire restaurant­groep Big Mamma kook je thuis de parels waarvoor ze in Parijs in de rij staan – en dat is gezien het feit dat het Italiaanse trattoria’s in de Franse hoofdstad betreft een bijzonder fenomeen.

Klein imperium

Wat in 2015 begint als voorzichti­ge droom van een groep jonge Italiaanse honden, groeit in nog geen drie jaar tijd uit tot een klein imperium met inmiddels zes restaurant­s door heel het centrum. Bij East Mamma, Ober Mamma, Big Mamma, Mamma Primi, het Biglove Caffè en bij het onlangs geopende Pink Mamma is het altijd druk. En hoewel ieder restaurant een eigen signatuur heeft, zijn er twee gemeenscha­ppelijke delers die van iedere vestiging een succes maken: zowel het keukenpers­oneel als de ingrediënt­en waarmee wordt gekookt, komen uit Italië.

Eigenwijs Italiaans

De gerechten in het boek variëren van kleine hapjes en classy cocktails tot salades, pizza’s, pasta’s, vlees- en visgerecht­en en vegetarisc­he gerechten en niet te vergeten een hoofdstuk desserts. De recepten zijn traditione­el, maar met een eigenwijze kwinkslag. Dat merk je niet alleen aan de verrassend­e receptuur, maar ook aan de titels van de recepten, zoals Leve de knoflook! (p. 44) en Fresh Parasol Beauty (p. 42). Kortom, een feestje. Maar dan wel op z’n Italiaans. Wat betekent Quanto Basta? Geregeld zie je in de ingrediënt­enlijst van de recepten de afkorting ‘QB’ staan. Het staat voor QuantoBast­a en betekent ‘zoveel als nodig’. Big Mamma houdt zo van de Italiaanse keuken omdat je je niet strikt aan de regels ervan hoeft te houden, dus dat hoef je bij de recepten in het boek ook niet. Dat wil niet zeggen dat je de hoeveelhed­en moet raden, maar dat je moet afgaan op je gevoel en op de smaak. Daarin heb je altijd gelijk.

 ??  ?? Titel: Big Mamma – Italiaanse gerechten in 480 pagina’s Uitgeverij: Good Cook Aantal pagina’s: 480 Prijs: 24,95 euro
Titel: Big Mamma – Italiaanse gerechten in 480 pagina’s Uitgeverij: Good Cook Aantal pagina’s: 480 Prijs: 24,95 euro

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands