Citroen­taart uit Amal­fi

Met ci­troen-ba­si­li­cum­room en gra­pe­fruit

Foodies - - BOEK -

In­gre­di­ën­ten voor

1 taart Voor het korst­deeg

1 ci­troen

40 g poe­der­sui­ker

60 g bo­ter

100 g tar­we­meel

1 zeer vers ei

1 flin­ke snuf zout

1 el aman­del­meel Voor de room

4 gro­te ci­troe­nen

2 li­moe­nen

3 tak­jes ba­si­li­cum

3 zeer ver­se ei­e­ren

120 g poe­der­sui­ker

160 g bo­ter

1 gra­pe­fruit

QB eet­ba­re bloe­men plas­tic­fo­lie spuit­zak 1 Rasp voor het korst­deeg de schil van de ci­troen en meng de­ze door de poe­der­sui­ker. Snijd de bo­ter in blok­jes en meng die met de hand door het meel; het zal aan­voe­len als zand. Voeg het ei, het zout, de ci­troen­sui­ker en het aman­del­meel toe. Roer tot al­les goed ge­mengd is, roer niet te lang. Vorm een bal van het deeg, wik­kel er plas­tic­fo­lie om­heen en laat de bal min­stens 1 uur (maar lie­ver 3 uur) rus­ten in de koel­kast.

2 Was voor de ci­troen­room de ci­troe­nen en li­moe­nen en het ba­si­li­cum. Rasp de schil van 3 ci­troe­nen en 1 li­moen en pers de vruch­ten. Meng rasp, sap en ba­si­li­cum en laat 30 mi­nu­ten trek­ken.

3 Meng in een hit­te­be­sten­di­ge kom het ci­troen­ba­si­li­cum­meng­sel, de ei­e­ren en de poe­der­sui­ker. Plaats de kom op een pan wa­ter op laag vuur en klop het ei­meng­sel op. Het moet in­dik­ken zon­der al te heet te wor­den (zorg dat de tem­pe­ra­tuur on­der de 85°C blijft), an­ders wordt het ei­meng­sel te gaar. Stop zo­dra het dreigt te gaan ko­ken.

4 Neem de pan van het vuur en zet de kom in een bak ijs­wa­ter om het kook­pro­ces te stop­pen. Vis de blaad­jes ba­si­li­cum er­uit met een schuim­spaan. Laat de room 4 tot 5 mi­nu­ten af­koe­len (tot on­der de 50°C). Snijd de bo­ter in blok­jes en meng ze met een staaf­mixer door de room: dit geeft de room een crè­mi­ge tex­tuur. Dek de kom af met plas­tic­fo­lie en zet hem een paar uur koud weg.

5 Ver­warm voor de be­rei­ding de oven voor tot 180°C. Rol het deeg uit tot een plak van 3 mm dik­te en leg die in een ron­de vorm met een door­sne­de van 22 cm of ver­deel hem over klei­ne taart­vorm­pjes. Zet de taart­bo­dem(s) 12 tot 15 mi­nu­ten in de oven. Haal ze uit de oven en laat ze af­koe­len.

6 Snijd de part­jes gra­pe­fruit los en snijd ze in blok­jes. Rasp de schil van de laat­ste ci­troen. Spuit met een spuit­zak toef­jes room over de he­le taart­bo­dem. Gar­neer de taart met bloe­me­tjes, ge­rasp­te ci­troen­schil en blok­jes gra­pe­fruit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands

© PressReader. All rights reserved.