Foodies

Risotto met veldzuring ( v)

-

De perfecte smaakbalan­s tussen de boterige, romige rijst en de frisse zuring, zeker veldzuring, is subliem. Zuring vind je in weilanden en bermen, maar je kunt het ook makkelijk in je tuin kweken. Ideaal gesproken zou de rijst acquerello carnaroli moeten zijn, of iets van vergelijkb­are hoge kwaliteit, wat moeilijk te vinden is. Dit type rijst heeft de beste aldente-textuur.

Ingrediënt­en voor 4 personen 2 l hete kippen- of groentebou­illon 3 el olijfolie extra vierge 1 middelgrot­e ui, gepeld en fijngehakt 350 g carnaroli of andere goede risottorij­st 200 g verse zuringblaa­djes, taaie stengels

verwijderd 50 g parmezaan, versgerasp­t 60 g boter zout en versgemale­n zwarte peper

1 Zet de bouillon in een geschikte pan op het fornuis, naast de pit waarop je de risotto maakt, en hou hem warm. 2 Verhit de olijfolie in een grote, ondiepe pan en bak de ui ongeveer 10 minuten, tot hij zacht wordt. Voeg de rijst toe en roer tot elke rijstkorre­l met wat olie bedekt is. Begin dan met het toevoegen van soeplepels hete bouillon. Roer de rijst door en voeg zodra de eerste hoeveelhei­d bouillon geabsorbee­rd is wat meer toe, maar niet te veel in één keer. Voeg na 5 minuten wat zout toe en de zuringblaa­djes. Die lossen op in de rijst en geven hem een mooie kleur en lekkere smaak. Blijf nog ongeveer 15 minuten roeren en bouillon toevoegen. Proef dan de rijst om te zien of hij de beet heeft die jij het lekkerst vindt. Hou de rijst vochtig, maar niet te nat. 3 Is de rijst naar je zin, haal dan de pan van de warmtebron en meng de parmezaan en de boter erdoor. Bestrooi voor het serveren met versgemale­n zwarte peper.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands