Foodies

Winterse kost

- Joachim Hilhorst

De feestdagen zijn achter de rug. Ik kan daar naar uitkijken. Na alle overdaad in december vind ik de eenvoud van januari heerlijk en bevrijdend. Het zijn koude en lange dagen: we eten krachtvoer en winterse maaltijden. Stevige kost en volle smaken. Redacteur Emil dook in Zuid-Frankrijk in de geschieden­is van de cassoulet, een heerlijk Frans gerecht op basis van bonen en vlees. Het is ontstaan uit de ‘arme keuken’ en in de loop van de eeuwen ontwikkeld tot een veel meer verfijnd gerecht dan je op basis van de ingrediënt­en zou denken. Frappant genoeg wordt het door de Fransen het hele jaar door gegeten, hier lijkt het in de winter meer op z’n plaats te zijn.

Nog zo’n perfect voorbeeld van de januarikeu­ken: jus. Een ogenschijn­lijk nederig en ouderwets onderdeel van de maaltijd, vooral bekend van de geprakte aardappels. Of natuurlijk van de onvolpreze­n hit Zuurkoolme­tvettejus van Sjef van Oekel. Maar daarmee doen we deze klassieke saus toch echt te kort. In de kookschool (p. 46) laat foodies-kok Willem zien hoe je op een moderne manier naar zo’n klassieker kan kijken. Mijn favoriet in mijn keuken zijn de pompoengno­cchi met paddenstoe­lenjus (p. 49).

Mocht je nou even geen behoefte hebben aan heerlijkhe­den als gevuld brood (p. 74) of pannenkoek­en (p. 24), maar meer zin hebben in iets fris in januari; geen probleem natuurlijk: daarvoor hebben we een aantal prachtige groenteger­echten uit het boek Heelveelve­g! van Hugh Fearnley-Whittingst­all. En we zijn gaan koken met yoghurt: van een voor de hand liggende – maar daarom niet minder lekkere – froyo tot een verrassend­e lekkere yoghurtsoe­p. Er valt kortom genoeg te beleven deze maand.

Oh ja, het is dus januari – maar geen goede voornemens dit jaar. Onderzoek wijst uit dat we ons er toch niet aan zullen houden, dus wens ik iedereen maar gewoon een heerlijk 2018!

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands