Pa­rel­gor­t­ri­sot­to met kip en tuin­bo­nen

Foodies - - FOODNOTES -

“Pe­co­ri­no is erg in­to tuin­bo­nen. Knof­look? Thuis­wed­strijd. Risot­to: land­ge­noot­je. En, kip ik heb je! Een van de be­te­re pe­co­ri­no’s die we proef­den was Pan­ta­le­o­ne ‘Oni­ro­cep’ 2016 uit het Ita­li­aan­se Fa­le­rio.”

PAN­TA­LE­O­NE

Oni­ro­cep 2016 - Fa­le­rio Druif: pe­co­ri­no Al­co­hol: 14% Ty­pe: me­di­um Prijs: € 15,50 (An­fors) Lees meer over de fa­mi­lie Pan­ta­loni die de­ze Pan­ta­le­o­ne maakt bij hun Chic­ca, het wit van de pas­se­ri­na­druif (zie boek). En dan op naar de­ze van pe­co­ri­no. Di­s­tri­bu­eert bit­ters in al­le soor­ten, ma­ten, toon­aar­den en ver­bui­gin­gen. Strak­ke zu­ren ook dit oogst­jaar. Ver­ruk­ke­lijk al­ter­na­tief voor wie al dat op­per­vlak­ki­ge, fruit­vlug­ge ge­ka­kel eens se­ri­eus tot de or­de wenst te roe­pen.

Griek­se sa­la­de met tuin­bo­nen en ge­ma­ri­neer­de fe­ta

Be­rei­dings­tijd: ca. 30 min. Per por­tie: ca. 623 kcal 31 g ei­wit 39 g vet 25 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 2-3 per­so­nen

200 g fe­ta 1 tl ven­kel­zaad ge­roos­terd 2 ci­troe­nen 1 ge­raspt en bei­de uit­ge­perst 3 el olijf­olie 2 el ver­se dil­le zout en pe­per ¼ tl ge­droog­de ore­ga­no 1 ro­de ui grof ge­snip­perd 350 g tuin­bo­nen dub­bel­ge­dopt* ½ kom­kom­mer ge­hal­veerd en in hal­ve maan­tjes 4 el groe­ne olij­ven 1 sten­gel bleek­sel­de­rij in stuk­jes bos­je ver­se pe­ter­se­lie 1 krop litt­le gem ge­was­sen pi­ta­brood of plat­brood om te ser­ve­ren 1 Ver­krui­mel de fe­ta zeer grof bo­ven een kom. Meng het ven­kel­zaad, de ci­troen­schil, de helft van het ci­troen­sap en 1 el olijf­olie er­door­heen. Breng op smaak met pe­per. Roer goed door en laat de fe­ta ca. 20 mi­nu­ten ma­ri­ne­ren. Roer af en toe even door. 2 Meng het ove­ri­ge ci­troen­sap, de ver­se dil­le, de ove­ri­ge olijf­olie en de ore­ga­no en breng op smaak met zout en pe­per. Doe de ro­de ui in een ver­giet en giet er ko­kend wa­ter over­heen. Laat goed uit­lek­ken en roer de ui door de dres­sing. 3 Kook de tuin­bo­nen 2-3 mi­nu­ten in een pan met wa­ter met zout. Giet de tuin­bo­nen af en spoel af on­der koud stro­mend wa­ter. Meng de tuin­bo­nen met de kom­kom­mer, de groe­ne olij­ven, de bleek­sel­de­rij en de pe­ter­se­lie. Spren­kel de dres­sing over de sa­la­de en meng het ge­heel goed door el­kaar. 4 Haal de sla­bla­de­ren los van de krop en ver­deel over 2-3 bor­den. Ver­deel de sa­la­de en de ge­ma­ri­neer­de fe­ta over de bla­de­ren. Ser­veer met pi­ta- of naan­brood.

Pa­rel­gor­t­ri­sot­to met kip en tuin­bo­nen

Be­rei­dings­tijd: ca. 1 uur Per por­tie: ca. 617 kcal 29 g ei­wit 31 g vet 53 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 6 per­so­nen

2 el bo­ter 1 el olie 500 g kip­pen­dij let 2 el bloem ½ tl ge­ma­len foe­lie 2 ui­en ge­snip­perd 2 teen­tjes kno ook ge­snip­perd 300 g pa­rel­gort 1,2 l kip­pen­bouil­lon 350 g tuin­bo­nen dub­bel­ge­dopt* 30 g boe­ren­kool 1 ci­troen uit­ge­perst en de schil ge­raspt zout en pe­per 75 g + 6 tl crè­me fraî­che ge­rook­te­pa­pri­ka­poe­der 1 Ver­hit 1 el bo­ter en de olie in een koe­ken­pan. Meng de bloem met de foe­lie en wen­tel de kip­pen­dij let er­in. Bak de kip­pen­dij lets ca. 3 mi­nu­ten per zij­de in de pan tot ze goud­bruin en gaar zijn. Neem de kip uit de pan. Voeg de ui, de kno ook en de ove­ri­ge bo­ter toe aan de pan en fruit tot de ui zacht is. 2 Doe de kip te­rug in de pan en voeg de pa­rel­gort en de kip­pen­bouil­lon toe. Breng het ge­heel aan de kook, zet het vuur laag en kook ca. 40 mi­nu­ten. Voeg even­tu­eel wat meer bouil­lon toe als de pa­rel­gort al het vocht heeft op­ge­no­men maar nog niet he­le­maal gaar is. Roer de risot­to re­gel­ma­tig door. 3 Neem de kip uit de risot­to. Roer de tuin­bo­nen, de boe­ren­kool, de ci­troen­schil en het ci­troen­sap door de risot­to. Dek de pan af met een dek­sel. Trek in­tus­sen het kip­pen­vlees uit el­kaar. Roer de kip door de risot­to. Breng op smaak met zout en pe­per. 4 Roer 75 g crè­me fraî­che door de risot­to en proef of de tuin­bo­nen en de pa­rel­gort gaar zijn. Gaar even­tu­eel iets lan­ger door met het dek­sel op de pan. Ver­deel de risot­to over 6 bor­den. Gar­neer ie­der bord met een in­ke thee­le­pel crè­me fraî­che en een snu e ge­rook­te­pa­pri­ka­poe­der. Wil je er wijn bij ser­ve­ren? Ha­rold Ha­mers­ma geeft op p. 11 ad­vies.

Tuin­bo­nen­spread op zuur­de­sem­toast

Be­rei­dings­tijd: ca. 20 min. Per por­tie: ca. 367 kcal 13 g ei­wit 16 g vet 40 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 6 per­so­nen

300 g tuin­bo­nen dub­bel­ge­dopt* hand­je­vol ru­co­la 1 teen­tje kno ook ge­snip­perd 30 g pe­co­ri­no ge­raspt ½ ci­troen uit­ge­perst en schil ge­raspt 75 ml + ex­tra olijf­olie zout en pe­per 6 snee­tjes zuur­de­sem­brood snu e chi­li­vlok­ken 1 Maal ¼ van de tuin­bo­nen, de ru­co­la, de knof­look, de pe­co­ri­no, het ci­troen­sap, de ci­troen­schil en 75 ml olijf­olie in keu­ken­ma­chi­ne tot een glad­de spread. Breng op smaak met zout en pe­per. Voeg de ove­ri­ge tuin­bo­nen en maal kort door. Er mo­gen wat gro­te stuk­ken tuin­bo­nen in de spread over­blij­ven voor de bi­te. 2 Roos­ter het zuur­de­sem­brood kro­kant en goud­bruin. Ver­deel de spread over het brood. Maak af met de chi­li­vlok­ken en wat ex­tra olijf­olie. *Dub­beldop­pen: haal de bo­nen uit de peul, blan­cheer ze kort en pel het grijs­groe­ne vel er­af. Su­per­mal­se en knal­groe­ne boon­tjes zijn je be­lo­ning.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands

© PressReader. All rights reserved.