Bie­tjes met zout­korst en yog­hurt­dres­sing

Foodies - - FOODNOTES -

“Biet is so­wie­so een ro­de­wijn­lief­heb­ber. En dan met na­me ca­ber­net sau­vig­non. Ook lam schuift in dat ge­val graag aan. Wij ook. He­le­maal als er Cha­ka­na Esta­te Se­lec­ti­on 2015 uit het Ar­gen­tijn­se Uco in het glas zit.” CHA­KA­NA Esta­te Se­lec­ti­on Ca­ber­net Sau­vig­non 2015 - Uco Val­ley Druif: ca­ber­net sau­vig­non Al­co­hol: 14,5% Ty­pe: vol Prijs: € 14,30 (Les Gé­né­reux) Zui­ve­re Ar­gen­tijn van drui­ven op 1300 me­ter bo­ven zee­spie­gel. Prach­ti­ge, pu­re ex­pres­sie van het koe­le kli­maat in de An­des. Don­ke­re, har­de cho­co­la­de. Ge­koel­de, diep­paar­se bra­men en cas­sis. Prik­ke­len­de wit­te pe­per en jn­zin­nig tan­ni­ne­spel. Geen te­ken van hoog­te­ziek­te of an­der­soor­ti­ge ver­moeid­heid. Be­hoort tot de top.

Be­rei­dings­tijd: ca. 1 uur en 15 min. Per por­tie: ca. 152 kcal 6 g ei­wit 2 g vet 23 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen

4 el duk­kah zie ka­der 450 g fijn zee­zout 3 ei­wit­ten 800 g ro­de bie­ten ge­was­sen 75 g yog­hurt sap en ge­rasp­te schil van 1 ci­troen ½ el ci­der­azijn ½ tl knof­look­poe­der sui­ker ½ bos­je dil­le fijn­ge­hakt 1 bos­je pe­ter­se­lie fijn­ge­hakt 2 ap­pels bijv. Pink La­dy, zon­der klok­huis en in

dun­ne plak­jes ge­sne­den stok­brood voor er­bij

1 Ver­warm de oven voor (elek­trisch: 190°C / he­te­lucht: 170°C). Meng in een kom 2 el duk­kah met het zout en de ei­wit­ten. Leg op een bak­plaat ie­de­re ro­de biet op een hoop­je van het zout­meng­sel. Be­dek de bie­ten met de rest van het zout­meng­sel en zorg dat ze he­le­maal ‘in­ge­pakt’ zijn. Bak de bie­tjes 45-60 mi­nu­ten – af­han­ke­lijk van de groot­te van de bie­ten – tot je er mak­ke­lijk een mes in kunt prik­ken. Neem uit de oven en laat ca. 10 mi­nu­ten af­koe­len.

2 Roer de yog­hurt met de ci­troen­schil, het ci­troen­sap, de ci­der­azijn, het knof­look­poe­der, een snuf­je sui­ker en de ver­se krui­den tot een glad­de dres­sing. Voeg even­tu­eel wat wa­ter toe als de dres­sing te dik is.

3 Breek de zout­korst open en pel de bie­tjes. Snijd ze in stuk­ken en meng ze met de ap­pel en de dres­sing. Be­strooi met de ove­ri­ge duk­kah en ser­veer met knap­pe­rig stok­brood.

Wil je er wijn bij ser­ve­ren? Ha­rold Ha­mers­ma geeft op p. 11 ad­vies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands

© PressReader. All rights reserved.