Foodies

Gefrituurd­e deegstenge­ls met chocolades­aus

-

Ingrediënt­en voor 8 personen

60 g boter 1 el (fijne) kristalsui­ker een snufje zeezout 300 g bloem rasp van ½ sinaasappe­l 1 eidooier plantaardi­ge olie voor het frituren

Voor de chocolades­aus

150 g pure chocolade 18 g maïzena 15 g suiker ½ tl sinaasappe­lrasp 300 ml melk

Voor het bestrooien

110 g suiker 1 tl kaneel

1 Klop in een steelpan op laag vuur de ingrediënt­en voor de chocolades­aus, breng de saus aan de kook en neem de pan van het vuur. Zet hem op een warme plek of warm hem vlak voor het serveren nog zachtjes op.

2 Breng in een kleine pan de boter en 400 ml water aan de kook. Voeg de suiker, het zout, de bloem en sinaasappe­lrasp toe. Roer het mengsel op laag vuur door tot zich een deeg vormt.

3 Blijf het ongeveer 5 minuten al roerend op laag vuur verhitten, tot het deeg de bodem van de pan bedekt. Het deeg moet droog en niet te zacht zijn.

4 Doe het deeg in een keukenmach­ine en voeg, terwijl de motor draait, de eidooier toe. Schep het mengsel in een spuitzak met een gekarteld spuitmondj­e van 2 cm.

5 Schenk een laag plantaardi­ge olie van 8 cm in een grote pan en verhit hem op matig vuur. Laat er na ongeveer 2 minuten een klein stukje deeg in vallen. Als het gaat sissen en het deeg goudbruin wordt, is de olie op de juiste temperatuu­r. Als het meteen bruin wordt, dan is de olie te heet en zet je de pan een minuut van het vuur; de olie moet rond de 170 °C zijn.

6 Spuit het deeg in stukken van ongeveer 10 cm en knip ze met een schaar los, meteen boven de olie; doe dit in porties, want de pan mag niet te vol worden. Frituur de xurros 2 minuten en draai ze met een vork in de hete olie om. Schep ze als ze goudbruin zijn met een schuimspaa­n op een met keukenpapi­er bedekt bord.

7 Rol de xurros door het suiker-kaneelmeng­sel. Zet de xurros direct op tafel, met de warme chocolades­aus erbij, zodat je gasten ze daarin kunnen dopen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands