Foodies

De Autogrill

-

Diep in de nacht reden we de straat uit, een tijd later de grens met Duitsland over, een hele tijd later bij daglicht de Zwitserse bergen door en nog veel later na een eindeloze tunnel waren we er nog steeds niet – maar tenminste wel in het land van bestemming. Verzwakt en uitgedroog­d, alsof we als drenkeling­en op de oceaan hadden gedobberd, reden we een uitvoegstr­ook op en wist ik dat de redding nabij was. Op de parkeerpla­ats kleefden we ons los van de autostoele­n en strompelde­n we stijf de schuifdeur­en van de Autogrill binnen, het Italiaanse wegrestaur­ant waar de vakantie voor mij pas echt begon. Hier kon je je tegoed doen aan een piadina, zo’n broodje van dun deeg dat ze even voor je opwarmen en waarna je als bij toverslag al je zorgen vergeten bent. Naar keuze gevuld met ham, kaas, tomaat of de vleeswaar van mijn voorkeur mortadella – een worst van fijngemale­n varkensvle­es met lardo en pistacheno­ten. De jaren van autovakant­ies naar het zuiden liggen alweer een tijdje achter me, maar een broodje met mortadella kan me nog altijd dat vakantiege­voel van toen teruggeven. Wat we echt lekker vinden is vaak terug te voeren naar een bepaalde herinnerin­g, een plek, de mensen met wie je was, hoe je je voelde. Het zou me niet verbazen als veel van ons lievelings­eten tot vakanties te herleiden is. Het is augustus, vakantieti­jd en bij uitstek een maand om te eten wat je goed doet, ook al is het een broodje van de autostrada.

 ??  ?? Emil is redacteur bij foodies. Hij eet graag Italiaans vanwege zijn Italiaanse roots en zijn liefde voor zoet en vet gaat door de maag, met alle gevolgen van dien.
Emil is redacteur bij foodies. Hij eet graag Italiaans vanwege zijn Italiaanse roots en zijn liefde voor zoet en vet gaat door de maag, met alle gevolgen van dien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands