Foodies

Varkenslen­de met witte bonen en mosterd

-

Bereidings­tijd: ca. 1 uur 45 min. Per portie: ca. 935 kcal 63 g eiwit 58 g vet 26 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 6 personen

500 g gedroogde witte bonen ca. 1 l kippenboui­llon 3 takjes tijm 3 takjes peterselie 3 takjes rozemarijn 1 teentje knoflook gesnipperd zeezout en peper 75 g boter 2 el grove mosterd ½ bosje platte peterselie fijngehakt geraspte schil van ½ citroen 2 kg varkenslen­de met zwoerd

Voor de appelmoes

1 tl szechuanpe­per 1 klein stukje verse gember 1 stukje foelie 50 g boter 500 g goudrenett­en geschild klokhuis

verwijderd en in stukken gesneden 250 ml cider

Voor de spinazie

2 teentjes knoflook in plakjes 3 el olijfolie 500 g spinazie gewassen keukengare­n aluminiumf­olie

1 Week de bonen 1 nacht in een ruime hoeveelhei­d water. Spoel ze de volgende dag af en laat goed uitlekken. Doe de bonen in een pan en zet ze onder met kippenboui­llon. Voeg de tijm, peterselie, rozemarijn en knoflook toe. Stoof de bonen afgedekt in ca. 1,5 uur op laag vuur gaar. Breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen.

2 Neem de kruidentak­jes uit de bonen. Schep een kleine hoeveelhei­d bonen uit de pan en pureer ze fijn in een blender. Warm de bonen voor het serveren op met een beetje stoofvocht en roer er de bonenpuree, de boter, de mosterd en de peterselie doorheen. Maak af met de citroensch­il.

3 Bind voor de appelmoes de szechuanpe­per, de gember en de foelie samen in een stukje linnen of in een thee-ei. Smelt de boter in een pan en voeg de appel en de specerijen toe. Dek af en kook het geheel op laag vuur tot de appel zacht is. Voeg de cider toe, breng aan de kook en laat afkoelen. Verwarm de appelmoes voor het serveren op met nog een scheutje cider.

4 Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Snijd het zwoerd van het varkensvle­es om de 1/2 cm in. Bind het vlees op met keukengare­n. Wrijf het vlees in met zeezout en leg het in een bakblik of ovenschaal. Rooster het vlees ca. 1,5 uur in de oven en verlaag na ca. 20 minuten de oventemper­atuur (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Controleer de kerntemper­atuur; deze moet ca. 60°C zijn. Neem het vlees uit de oven en laat losjes afgedekt met aluminiumf­olie ca. 20 minuten rusten.

5 Fruit voor de spinazie de knoflook in de olijfolie, voeg de spinazie toe en verwarm hem tot hij geslonken is. Breng op smaak met zout en peper.

6 Serveer het vlees op een snijplank en geef de bonen, de appelmoes en de spinazie er apart bij.

Sanne:"de garnalen geven je een voorproefj­e van spetses, een idyllisch Grieks eiland."

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands