Foodies

3x tomaat

Zin in vakantiege­voel? Met deze mediterran­e gerechten met tomaat zit je zo in je holiday mood.

-

André van Duin zong het al: ‘alles ziet er anders uit als de zon schijnt’. Zo ook deze mediterran­e gerechten met tomaat in de hoofdrol . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Gebakken feta met granaatapp­el en tomaat

Bereidings­tijd: ca. 40 min. Per portie: ca. 318 kcal 17 g eiwit 23 g vet 9 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 4 personen

3 el granaatapp­elsiroop sap van 1 citroen 1 tl bruine basterdsui­ker 2 tl gemalen koriander 2 tl komijnzaad ½ tl chilivlokk­en 400 g diverse tomaten in grove stukken 75 g granaatapp­elpitten zout en peper 400 g feta 2 el olijfolie ½ bosje platte peterselie platbrood voor erbij 1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Meng in een kom de granaatapp­elsiroop, het citroensap, de suiker, de koriander, de helft van de komijn, de chilivlokk­en, de tomaten en de granaatapp­elpitten en breng op smaak met zout en peper. Verdeel het mengsel over een bakblik en rooster 15 minuten in de oven tot de tomaten openbarste­n en sap loslaten. 2 Verdeel de feta in 4 gelijke blokken. Strooi de overige komijn en 1 tl versgemale­n zwarte peper over de feta. Leg de feta op de tomaten in het bakblik en druip er wat olijfolie overheen. Bak het geheel nog 10-15 minuten in de oven tot de feta een beetje bruin wordt en de saus kookt. Serveer het geheel heet en strooi er de peterselie overheen. Geef er platbrood en een salade bij.

Kabeljauw met tomaten ‘en papillotte’

Bereidings­tijd: ca. 50 min. Per portie: ca. 575 kcal 53 g eiwit 26 g vet 27 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 2 personen

125 g chorizo in blokjes 1 el olijfolie 400 g limabonen blik 500 g gemengde rode en gele tomaten in

grove stukken 20 zwarte olijven zonder pit 1 bosje platte peterselie grof gehakt 1 el sherry-azijn 1 tl suiker 1 el tomatenpur­ee zout en peper 300-400 g kabeljauwf­ilet zonder huid ½ tl gerooktepa­prikapoede­r bakpapier 1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Doe de chorizo met de olijfolie in een bakpan en bak de worst op matig vuur tot de oranje olie uit de worst gesmolten is. Neem de stukjes worst uit de pan en doe ze in een kom met de bonen, de tomaten, de olijven, de peterselie, de azijn, de suiker en de tomatenpur­ee. Breng op smaak met zout en peper en meng goed door elkaar. 2 Leg een groot stuk bakpapier in een ovenschaal zodat het papier over de rand hangt. Schep het chorizomen­gsel in het midden van het papier. Bestrooi de kabeljauwf­ilet met het gerooktepa­prikapoede­r en wat zout en peper. Leg de vis op het chorizomen­gsel. Druppel de chorizo-olie eroverheen. Vouw de randen van het papier bij elkaar en rol het op zodat een pakketje ontstaat. Zet het geheel in en de oven en bak 20-30 minuten tot de vis gaar is. 3 Open het pakketje op tafel en strooi er eventueel nog wat peterselie overheen.

Saffraanmo­sselen met orzo en tomaat

Bereidings­tijd: ca. 40 min. Per portie: ca. 677 kcal 27 g eiwit 25 g vet 52 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 2 personen

1 el olijfolie 1 ui gesnipperd 1 stengel bleekselde­rij gesnipperd 2 teentjes knoflook gesnipperd 200 ml witte wijn 500 ml vis- of groentebou­illon 2 snufjes saffraan 350 g tomaten in blokjes 250 g orzo 750 g mosselen schoongema­akt en gewassen 75 g crème fraîche 1 el dille gehakt 1 Verhit de olijfolie in een grote, lage pan met deksel. Fruit er de ui, de bleekselde­rij en de knoflook ca. 10 minuten in tot ze glazig zijn. Voeg de wijn toe en breng aan de kook. Laat 1 minuut koken en voeg de bouillon en de saffraan toe. Breng het geheel aan de kook. Voeg de tomaten en de orzo toe en laat nog 5 minuten koken tot de orzo voor ongeveer 2/3 gaar is. 2 Voeg de mosselen toe en leg het deksel op de pan. Kook nog ca. 5 minuten op laag vuur en schud regelmatig met de pan. Als alle mosselen open zijn gegaan zijn ze klaar. Roer de crème fraîche en de dille erdoorheen en breng indien nodig op smaak met zout en peper.

 ??  ?? Gebakken feta met granaatapp­el en tomaat
Gebakken feta met granaatapp­el en tomaat

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands