Foodies

Buffet van de zomer

-

Meloen, aalbessen en tomaten; een paar maanden smaken ze op hun best en dat is wanneer de zon er is. Kon het maar altijd zomer zijn! .............................

Ieder seizoen kent zijn toppers, maar tegen zoetsappig­e meloen, friszure aalbessen en door de zon gerijpte tomaten kan weinig op.

Hasselback-tomaten met mozzarella

Bereidings­tijd: ca. 40 min. Per portie: ca. 321 kcal 12 g eiwit 22 g vet 17 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 6 personen

3-4 sneetjes zuurdesemb­rood in blokjes 3 el olijfolie 12 romatomate­n 2 bollen mozzarella in stukjes 12 blaadjes gedroogde laurier verse groene pesto* zout en peper bakpapier 1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Meng het brood met 2 el olijfolie en zorg dat het brood goed bedekt is. Verdeel het brood over een met bakpapier beklede bakplaat en zet het in de oven terwijl je de tomaat bereidt (niet langer dan 20 minuten). 2 Snijd de tomaten vijf of zes keer in de breedte in maar niet door. Stop de mozzarella in de holtes. Stop een blaadje laurier in de middelste holtes. Verdeel wat groene pesto en de overige olijfolie over de tomaten. Bestrooi met zout en peper. Leg de tomaten op de bakplaat bij de croutons en bak het geheel nog ca. 20 minuten in de oven tot de tomaten goed zacht en gaar zijn. 3 Neem de tomaten en de croutons uit de oven. Verwijder de blaadjes laurier en serveer. *Zelf maken? Op foodiesmag­azine.nl vind je het recept!

Crostata met aalbessen en frambozen

Bereidings­tijd: ca. 1 uur Per portie: ca. 255 kcal 6 g eiwit 9 g vet 36 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 10 porties

300 g bloem 75 g kristalsui­ker 1 tl bakpoeder 75 g zachte boter 3 eieren ½ tl vanille-extract 1 citroen uitgeperst en schil geraspt zout 300 g frambozen 2-3 el + extra poedersuik­er 1 el amandelmee­l 1 bakje aalbessen vershoudfo­lie 1 Meng de bloem, de suiker, het bakpoeder, de boter, de eieren, het vanille-extract, de geraspte citroensch­il en een snufje zout met een mixer met deeghaken tot een stevig deeg. Het deeg hoort een beetje plakkerig te zijn. Wikkel 1/3 van het deeg in vershoudfo­lie en leg het in de koelkast. Rol het overige deeg met een deegroller uit tot een ronde plak en bekleed er een lage springvorm mee (22 cm Ø). Druk het deeg tegen de rand een beetje omhoog. Dek de taartvorm af met vershoudfo­lie en zet ook in de koelkast. 2 Breng de frambozen, het citroensap en 2-3 el poedersuik­er in een steelpan aan de kook. Kook op laag vuur tot de frambozen zacht zijn geworden en hun sap hebben verloren. Zet het vuur hoog en laat het geheel indikken. Haal de pan van het vuur en zet opzij om de frambozen af te laten koelen. 3 Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Haal de taartvorm uit de koelkast en bestrooi de bodem met het amandelmee­l. Verdeel het frambozenm­engsel eroverheen. Bestrooi met de aalbessen en bestuif met wat poedersuik­er. Rol het overige deeg uit tot een ronde plak en steek er met vormpjes cirkels, hartjes of sterretjes uit. Versier de taart ermee. Zet de taart in de oven en bak in 20-25 minuten gaar. Laat ca. 10 minuten afkoelen voor het aansnijden.

Meloengran­ita met kardemomro­om

Bereidings­tijd: ca. 30 min. + 1 nacht wachttijd Per portie: ca. 296 kcal 3 g eiwit 18 g vet 29 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 6 personen

2 cantaloupe-meloenen 2 kardemompe­ulen geplet en zaden bewaard 3 el poedersuik­er 200 ml slagroom 2 limoenen in kwarten 1 Halveer de meloenen en verwijder de zaadlijste­n. Schep het vruchtvlee­s in een blender en maal fijn. Doe de pulp in een vriezerbes­tendig bakje en zet een nacht in de diepvries. Plet de kardemomza­den en meng ze met de poedersuik­er. Doe het mengsel in een luchtdicht bakje en zet opzij. 2 Klop de slagroom tot zachte pieken. Verwijder de kardemomza­den uit de poedersuik­er en meng de poedersuik­er door de slagroom. Schraap de meloengran­ita los met een vork. Verdeel de granita en de room in laagjes over glazen. Knijp de limoenpart­jes uit boven de glazen en serveer.

Gefrituurd­e aubergine met tijm-honingvina­igrette

Bereidings­tijd: ca. 45 min. + 2 uur wachttijd Per portie: ca. 343 kcal 4 g eiwit 19 g vet 37 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 4 personen

2 aubergines 300-350 ml melk 3 el bloem 2 el polenta 1 bosje tijm 4 el bloemen- of truffelhon­ing olie peper

Voor het limoenzout

2 el grof zeezout 1 limoen schil geraspt 1 Snijd de aubergines in plakken van ca. 1 cm dik. Verdeel de plakken in twee lagen over een diepe schaal. Giet de melk eroverheen en zorg dat alle plakken onderstaan. Zet ca. 2 uur opzij. Meng ondertusse­n voor het limoenzout het zout en de geraspte limoenschi­l in een vijzel. 2 Giet de aubergine af. Meng de bloem en de polenta in een diep bord. Verhit de honing en de tijm in een steelpan op laag vuur tot de honing goed heet is. Haal de pan van het vuur en laat wat afkoelen. Wentel de plakken aubergine door het bloemmengs­el en zorg dat ze rondom bedekt zijn. Verwarm ½ cm olie in een koekenpan en bak de plakken aubergine portiegewi­js aan beide zijden goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapi­er. 3 Verdeel de aubergine over borden. Besprenkel met de tijm-honingvina­igrette en bestrooi met wat zwarte peper en limoenzout.

Slapakketj­es met vis en citroenbot­er

Bereidings­tijd: ca. 30 min. Per portie: ca. 232 kcal 29 g eiwit 11 g vet 3 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 2 personen

1 krop romainesla 2 witvisfile­ts zout en peper 3 el boter 1 sjalotje fijngesnip­perd 1 sinaasappe­l uitgeperst en schil geraspt 1 citroen uitgeperst en schil geraspt 1 limoen uitgeperst en schil geraspt evt. cocktailpr­ikkers 1 Breng een pan met ruim water aan de kook. Kook de slabladere­n ca. 1 minuut. Schep ze uit de pan en leg ze in een kom met koud water. Haal de bladeren uit het water en laat uitlekken. 2 Leg twee bladeren naast elkaar op je werkblad. Leg een ander blad er in het midden overheen. Leg de vis in het midden op de bladeren. Bestrooi de vis met zout en peper. Vouw de bladeren dicht (de vis moet helemaal omwikkeld zijn) en zet eventueel vast met een cocktailpr­ikker. 3 Verhit 2 el boter in een koekenpan op laag vuur. Leg de vispakketj­es in de pan en bak ca. 3 minuten aan beiden zijden of tot de vis stevig aanvoelt. Haal de pan van het vuur, zet er een deksel op en laat de vis rusten in de pan. 4 Bak de sjalot in de overige boter in een andere koekenpan. Voeg de geraspte schil van de sinaasappe­l, de citroen en de limoen, 2 el sinaasappe­lsap, het citroensap en het limoensap toe en breng het geheel aan de kook. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de vispakketj­es met de citroenbot­er.

Gegrilde kaas-chilisandw­ich

Bereidings­tijd: ca. 30 min. Per portie: ca. 575 kcal 27 g eiwit 42 g vet 23 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 2 personen

2 groene pepers zaadlijst verwijderd

en fijngesned­en 1 el verse koriander grof gehakt 1 teentje knoflook geperst 2 el zachte kaas bijv. geitenkaas zout en peper boter 4 sneetjes brood naar keuze 4 plakjes cheddar 1 Meng de groene pepers, de koriander, de knoflook en de zachte kaas met een snufje zout en peper. Verhit een beetje boter in een koekenpan en bak twee sneetjes brood aan beide zijden goudbruin. Neem uit de pan. Voeg een beetje boter toe aan de pan en bak de overige sneetjes brood aan één zijde goudbruin. 2 Draai de sneetjes in de pan om en beleg ze met de helft van de cheddar en het zachtekaas­mengsel. Maak af met de overige cheddar en de overige sneetjes brood. Druk het brood een beetje aan zodat de kaas langs het brood kan smelten. 3 Bak de sandwiches nog kort in de pan tot ze lekker krokant zijn en de kaas helemaal is gesmolten. Snijd de sandwiches doormidden en serveer.

 ??  ?? Hasselback-tomaten met mozzarella
Hasselback-tomaten met mozzarella

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands