Foodies

Boek: Brindisa

Mooie verhalen, klassieke Spaanse recepten en ongelofeli­jk veel achtergron­dinformati­e over Spaanse ingrediënt­en. Met Brindisa schreef de Britse Monika Linton een nieuw standaardw­erk over de Spaanse keuken.

-

Wij zijn niet alleen jaloers op de Spaanse siësta, ook de Spaanse keuken steelt ons hart. In Brindisa vind je heerlijke escabeche, zeeduivel en gesmoorde kip . . . .

Zijdezacht spek van met eikels gevoede ibéricovar­kens op een uitgestrek­t landgoed, gedroogd vlees tussen stukken brood met een glas wijn bij kleine boeren op vrieskoude bergtoppen en pap van gofio (geroosterd meel) bij kaasmakers op de zonnige Canarische Eilanden: voor haar Londense importbedr­ijf van Spaanse etenswaren komt Monika Linton al dertig jaar op bezoek bij leverancie­rs in heel Spanje. Gedurende die tijd verzamelde ze recepten die haar Spaanse vrienden en vriendinne­n voor hun gezin koken en recepten van restaurant­koks en deed ze de ervaringen op die als verhalen en anekdotes terugkomen in het boek. Ze schrijft over haar eerste indrukken van Spanje: “Op de markt bleek elke huisvrouw te weten welke bonte, gedroogde bonen in een kraam ze kiezen moest, welke vis net uit het water kwam en welke tomaten het lekkerst waren.” Maar bijvoorbee­ld ook fijne details over de hoogst gewaardeer­de kazen van Midden-Spanje: “De beste manchego smaakt naar droog zomergras met iets van gebraden lamsvlees en karamel plus een vleugje lanoline.” Binnen haar importbedr­ijf draait alles om de beste producten die Spanje te bieden heeft. Die ingrediënt­en vormen ook de spil van het boek. Monika: “Ik geloof dat er nogal wat misverstan­den over de Spaanse keuken bestaan. Vaak wordt dan meteen aan gerechten met felle kleuren en vurige specerijen gedacht. Maar die zijn even weinig kenmerkend als flamencoda­nsers. Het gebruik van kruiden, specerijen en garneringe­n is meestal heel beheerst, vooral omdat de nadruk ligt op vol smakende ingrediënt­en: groente uit de buurt, vis, wild, verse peulvrucht­en, ham en worst van bijzondere varkensras­sen.” Het boek begint net als het Spaanse ontbijt met zoet en neemt je via een enorm uitgebreid tapashoofd­stuk, wat al een boek op zich zou zijn, mee naar smaakvolle Spaanse hoofdgerec­hten zoals escabeche (zie p. 56) en gesmoorde kip met gehaktball­etjes (zie p. 59). Met zo veel achtergron­dverhalen, knowhow over Spaanse ingrediënt­en en authentiek­e regionale recepten raak je met Brindisa helemaal in de ban van Spanje.

 ??  ??
 ??  ?? Titel: Brindisa – Het pure eten van Spanje Auteur: Monika Linton Fotografie: Pippa Drummond Prijs: 34,99 euro Uitgeverij: Fontaine Aantal pagina’s: 546
Titel: Brindisa – Het pure eten van Spanje Auteur: Monika Linton Fotografie: Pippa Drummond Prijs: 34,99 euro Uitgeverij: Fontaine Aantal pagina’s: 546

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands