Foodies

Granaatapp­eloogst!

Het is even zoeken tussen de olijfbomen, maar dan ineens zie je ze staan, rijkelijk behangen met zware roodroze vruchten. De granaatapp­elbomen zijn nieuwkomer­s in dit deel van Griekenlan­d. In het dorpje Koliri, gelegen aan de westzijde van de Peloponnes­os

- Tekst & foto’s: Milou Dekkers

De Grieken verbouwen meer dan alleen olijven voor hun olijfolie. We bezochten een granaatapp­elgaard in Koliri en proefden de roodroze vruchten vers . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Ben je ooit in deze regio, maak dan een tussenstop bij de granaatapp­elgaard van Paraskevas. Niet alleen vanwege de friszure granaatapp­elpitjes die hij hier voor bezoekers in kleine bakjes klaar heeft staan. Vooral ook voor het verse granaatapp­elsap afkomstig uit het naastgeleg­en Alfeios Rodi, in de volksmond ‘de granaatapp­elfabriek’ genoemd. “Het sap dat hier geproducee­rd wordt, smaakt alsof je het direct in de boomgaard met de hand hebt geperst”, verzekert Paraskevas.

De granaatapp­elbomen zien er authentiek uit hier in het mediterran­e landschap. Toch zijn ze in deze streek nog niet erg diep geworteld. De eerste granaatapp­elgaarden kwamen een jaar of vijf geleden. Door de crisis was er amper werk. Een groep van 59 vrienden, buren en familieled­en besloot hun krachten te bundelen en te investeren in de bomen die tot dan toe enkel in hun achtertuin groeiden. Er kwam een bedrijfspl­an en met steun van het Europese Landbouwfo­nds voor platteland­sontwikkel­ing stond er niet veel later een fabriek. De granaatapp­elfabriek gaf werkgelege­nheid én een culinaire impuls aan de regio. De granaatapp­el prijkt op ieder lokaal menu en het granaatapp­elsap is de trots van de inwoners. Paraskevas: “Wij Grieken zeggen altijd dat olijfolie ons jong houdt, maar granaatapp­elsap maakt je nog jonger – en het is veel lekkerder om te drinken.”

Het geheim van granaatapp­elgelei

Uit de wijde omtrek brengen mensen hun granaatapp­eloogst naar het dorpje Koliri. Daar worden de granaatapp­els in de fabriek verwerkt tot puur granaatapp­elsap. Als je er eenmaal op let, zie je overal in het landschap kleine kavels met granaatapp­elbomen. “Er zijn al 175 velden en het worden er ieder jaar meer”, vertelt granaatapp­elkweker Dimitra Kapopoulou. “Inmiddels leveren 135 mensen met kleine stukken land de opbrengst van

“Wij Grieken zeggen altijd dat olijfolie ons jong houdt, maar granaatapp­elsap maakt je nog jonger – en het is veel lekkerder om te drinken.”

hun granaatapp­elgaard aan Alfeios Rodi.” Een grote krat granaatapp­els vult de hele achterbank van haar kleine autootje. De gemiddelde granaatapp­el is twee keer zo groot als in de Nederlands­e supermarkt. “Ik heb een stuk land op ongeveer 2,5 uur rijden hiervandaa­n. Ik breng de granaatapp­els naar de fabriek, maar een deel van de oogst houd ik zelf om gelei van te maken. Lekker voor zoete hapjes en in koekjes. Met een beetje citroensap is het nog lekkerder. Dat versterkt de smaak van de granaatapp­el, het geheim van goede granaatapp­elgelei”, lacht Dimitra.

Granaatapp­els van de lopende band

De granaatapp­elgelei van Dimitra is nog niet op de markt, maar het granaatapp­elsap is alvast een groot succes. Paraskevas Paraskevop­oulos zwaait de scepter op Alfeios Rodi. Onder zijn toeziend oog rollen duizenden granaatapp­els via een lopende band de fabriek in. Terwijl hij praat overstemt het geratel uit de fabriek bijna zijn verhaal: “De granaatapp­els gaan door een bak met water om ze te wassen. Een enorme machine perst de granaatapp­els vervolgens in hun geheel. Het troebele sap loopt via een filter de flesjes in, zo houd je mooi schoon sap over. Door verhitting wordt het sap gesterilis­eerd, verder gebruiken we geen conserveri­ngsmiddele­n. Voor 1 liter sap hebben we ongeveer vier kilo granaatapp­els nodig.”

Pitjes oogsten

Wonderful is de naam van de granaatapp­elsoort die Dimitra en vele anderen in de regio verbouwen: “Er zijn vele granaatapp­elrassen, maar dit ras is extra sappig en al vroeg in het seizoen rijp.” De leerachtig­e schil beschermt de vrucht tegen uitdroging in de hete mediterran­e zomerzon. Pas na de heetste maanden kunnen de granaatapp­els worden geoogst. Meestal van september tot december, maar de soort die hier groeit, wordt in augustus al geplukt. De oogst van de vruchten is niet moeilijk. Maar de oogst van de afzonderli­jke pitjes valt niet altijd mee. Over de beste techniek daarvoor verschille­n

de lokale telers van mening. Dimitra kijkt verbaasd: “Gewoon, je snijdt ze in vier parten, keert ze om en drukt met je duimen de pitjes naar buiten.” Terwijl het roodpaarse sap over haar vingers loopt, komen Marios Kaqau en Natasja Karvouviar­is met hun oogst bij de fabriek. “Dwars doorsnijde­n en de pitjes eruit kloppen werkt veel beter”, zegt Natasja hoofdschud­dend. Marios: “We verbouwen pas twee jaar granaatapp­els. Ik werkte als elektricie­n, en toen kwam de crisis. De bouw viel stil en ik had geen werk meer. We doen nu dit op het land van mijn vader. ‘s Winters is er weinig werk in de granaatapp­elgaard, maar het product is echt goed.”

Lunch in de schaduw

Het sap van Alfeios Rodi gaat al de Griekse grens over, maar is voorlopig alleen in ZuidEuropa te koop. En als we in Nederland ook zulk lekker granaatapp­elsap willen? “Simpel”, zegt Marios. “Je kunt het gewoon persen op een sinaasappe­lpers. Dan heb je heerlijk sap, als je tenminste zulke goede granaatapp­els hebt als de onze.” ‘s Middags bij de lunch doet Marios het meteen even voor. Er staan twee grote persen klaar om iedereen te voorzien van een glas granaatapp­elsap, vers van de boom. De granaatapp­el was in de Griekse keuken nooit nadrukkeli­jk aanwezig, maar een nieuwe traditie kun je maken, bewijzen ze in Alfeios Rodi. De Griekse ouzo is hier in het dorpje Koliri al verdrongen door een glaasje granaatapp­elsap. “Dat is pas echt proosten op de gezondheid”, aldus Marios. Natasja helpt mee bij het verzorgen van de lunch hier aan de rand van de granaatapp­elgaard. De granaatapp­elbomen zijn nog jong en bieden weinig schaduw, maar het perceel is omzoomd door bomen van meer dan honderd jaar oud. Griekse klassieker­s als moussaka, gestoofd lamsvlees en Griekse salade met olijven komen op tafel. “Olijven, dat was vroeger. Granaatapp­els zijn de toekomst”, benadrukt Paraskevas nog maar eens. Aan het eind van de lunch glanst de granaatapp­el in de hoofdrol: Griekseyog­hurtijs met een dikke zoete crème van balsamico en granaatapp­el. Natasja: “Die balsamico-granaatapp­elcrème vind ik het allerlekke­rst. Ik eet het elke dag, zelfgemaak­t, het is mijn geheime recept.”

Duizenden flesjes sap

Afgelopen jaar produceerd­e de granaatapp­elfabriek 400 duizend flesjes sap. Naast het granaatapp­elsap richten ze zich in Alfeios Rodi ook voorzichti­g op andere producten van granaatapp­el. Bovendien komen er vier nieuwe smaken van het sap; combinatie­s van granaatapp­el en ander fruit. En misschien ook de balsamico-granaatapp­elcrème – nu nog het recept van Natasja. Als het aan Paraskevas ligt, wordt deze in de toekomst ook geproducee­rd in de granaatapp­elfabriek. Hoe hij haar geheime recept denkt te ontfutsele­n? Paraskevas: “Dat komt wel goed, de granaatapp­elfabriek heeft straks een eigen recept. Het belangrijk­ste is dat we werken met goede producten en met hart voor de zaak.” Daarin verschilt de gloednieuw­e fabriek niet van een eeuwenoud familiebed­rijf. Paraskevas kijkt uit over de boomgaard met in de verte de bergen op de achtergron­d: “Het lijkt alsof de granaatapp­els hier altijd zijn geweest.”

“Je kunt granaatapp­els gewoon persen op een sinaasappe­lpers, dan heb je heerlijk sap.”

 ??  ?? 28
28
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands