Foodies

Modern Indonesisc­h bij Bumbu Kitchen

Twee ultra- creatieve geesten in hun vakgebiede­n, chef-kok Jaimie van Heije en horecaonde­rnemer Casper Reinders, sloegen hun handen ineen. Resultaat? Het in paarse tinten gehulde restaurant Bumbu Kitchen in hartje Amsterdam. Je eet er modern Indonesisc­h z

- Tekst: Emil Rooijacker­s Foto’s: Jesse Kraal

In een knallend kleurige keuken kookt Jaimie van Heije nieuw Indonesisc­h voor het Amsterdams­e Bumbu Kitchen. Emil neemt een kijkje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Het was een idee waar ik al heel lang mee rondliep. Ik wilde iets met de Indonesisc­he keuken en mijn Indonesisc­he achtergron­d doen,” vertelt chef-kok Jaimie van Heije in het onlangs geopende restaurant met uitzicht over de Amstel. “Ik ben opgegroeid met de Indonesisc­he keuken van mijn oma, bij haar aten we op zondag met de hele familie en mocht ik meekijken en meehelpen in de keuken, sateetjes omdraaien op het vuur. Die herinnerin­gen zijn altijd blijven hangen.” De eigenzinni­ge chef-kok maakte al op jonge leeftijd naam met zijn succesvoll­e restaurant Jaimie van Heije in Ouderkerk aan de Amstel. Ook is hij het creatieve brein achter restaurant The Avocado Show en signature chef voor restaurant Moon in de A’DAM Toren. De verfijnde gerechten die Jaimie creëert zijn origineel, fris en eigentijds: “Je ziet allerlei moderne interpreta­ties van internatio­nale keukens in ons land. Maar een eigentijds­e versie van de Indonesisc­he keuken hadden we nog niet echt. In Nederland kennen we Indonesisc­h voornameli­jk van de grote rijsttafel­s – en daar is niets mis mee. Alleen zocht ik een manier om mijn moderne kookstijl te combineren met de klassieke Indonesisc­he gerechten waar ik mee opgroeide. Mooie gerechten op niveau, maar gepresente­erd in een toegankeli­jke ambiance. Eigenlijk precies het soort restaurant waar ik zelf graag zou willen eten. De samenwerki­ng met Casper Reinders om dit concept op te zetten was ideaal.”

Kruiden en smaken

De uitgesprok­en smaken en ingrediënt­en van de klassieke Indonesisc­he keuken zet je niet zomaar even om naar een moderne menukaart. Daar moet je over nadenken: “Het was een heel leuk traject om die traditione­le Indonesisc­he gerechten op een andere manier te benaderen,” vertelt hij, terwijl hij een en ander voorbereid­t in de open keuken van het restaurant. “Met al haar mooie smaken, kruiden en ingrediënt­en leent die keuken zich heel goed voor een hedendaags­e uitvoering.” Terwijl hij praat verschijnt het ene na het andere culinaire kunstwerkj­e op de bar. Een bar die om de open keuken heen loopt en waaraan gasten ook kunnen eten. Wat meteen in het oog springt is de rozerode kroepoek die als aperitief geserveerd wordt met een pindasausj­e. “De kroepoek is vegetarisc­h, gemaakt met tapioca in plaats van garnalen en gekleurd met rode biet. We maken ook een witte versie van bonen met sambal als dipsausje.” In een bamboe stoommandj­e met een bananenbla­d ligt een gestoomde bun met soft-shellkrab in tempura en wakamesala­de. De smaak is verrassend zacht en verfijnd. “Het is een bapao, maar dan open,” legt Jaimie uit. Het volgende gerecht is de pulpo, gemarineer­de gefrituurd­e octopus met een panade van kroepoek in plaats van brood. Dat maakt hem heel luchtig en knapperig. Jaimie serveert hem met zoetzure komkommer en een mayonaise met kentjur. Deze Indonesisc­he wortel is familie van gember, en dat proef je direct. Het vierde gerecht komt met een waarschuwi­ng: heet. De gamba belado

“Ik zocht een manier om mijn moderne kookstijl te combineren met de klassieke Indonesisc­he gerechten waar ik mee opgroeide.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands