Sa­men la­chen, sa­men eten

Trom­mel je vrien­den op en vier de na­zo­mer met een gro­te schaal krabna­chos of in bier ge­kook­te mos­se­len.

Foodies - - VOORWOORD -

Met een beet­je ge­luk gaat dat zo­mer­se ge­nie­ten in sep­tem­ber nog even door en zit je aan de tuin­ta­fel met krabna­chos en bier­mos­se­len

Mos­se­len met wei­zen­bier en ba­con

★★ ★ Be­rei­dings­tijd: ca. 20 mi­nu­ten Per por­tie: ca. 293 kcal 27 g ei­wit 15 g vet 5 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 2 per­so­nen

3 el olijf­olie 100 g spek­blok­jes 2 teen­tjes knof­look dun­ge­sne­den 300 ml wei­zen­bier 1 kg mos­se­len ge­was­sen en schoon­ge­maakt ½ bos­je plat­te pe­ter­se­lie grof ge­hakt vers brood voor er­bij 1 Ver­hit de olijf­olie in een gro­te pan. Bak er de spek­blok­jes knap­pe­rig in. Voeg de knof­look toe en fruit hem ca. 2 mi­nu­ten. Giet het bier er­bij en breng aan de kook. 2 Con­tro­leer de mos­se­len en gooi be­scha­dig­de exem­pla­ren en mos­se­len die niet slui­ten als je er op tikt weg. 3 Voeg de mos­se­len toe, leg een dek­sel op de pan en kook ze tot al­le mos­se­len open­staan. Ver­wij­der mos­se­len die dicht blij­ven. Schud de mos­se­len en­ke­le ma­len om. Roer de pe­ter­se­lie door de mos­se­len. Ser­veer in war­me kom­men met vers brood.

Krabna­chos met zu­re room en chi­li­saus

★★ ★ Be­rei­dings­tijd: ca. 25 mi­nu­ten Per por­tie: ca. 956kcal 44 g ei­wit 62 g vet 48 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen

2 el in­ge­maak­te ja­la­pe­ños ge­hakt ½ ro­de ui ge­snip­perd 20 kers­to­ma­ten in blok­jes 1 avo­ca­do in blok­jes 1 bos­je ko­ri­an­der ge­hakt 200 g krab­vlees vers, pot of diep­vries 8 el zu­re room sap van 2 li­moe­nen 4 hand­jes tor­til­la­chips evt. paar­se,

ver­krijg­baar bij de na­tuur­win­kel 50 g ge­rasp­te ched­dar chi­li­saus voor er­bij bak­pa­pier 1 Ver­warm de oven voor (elek­trisch: 200°C / he­te­lucht: 180°C) 2 Meng de ja­la­pe­ños, de ro­de ui, de to­ma­ten, de avo­ca­do en de helft van de ko­ri­an­der in een kom. 3 Meng de krab, de zu­re room, het li­moen­sap en de rest van de ko­ri­an­der in een an­de­re kom. 4 Leg de tor­til­la­chips op een met bak­pa­pier be­kle­de bak­plaat en strooi er de kaas over­heen. Bak het ge­heel ca. 5 mi­nu­ten in de oven tot de kaas is ge­smol­ten. 5 Schep er de to­ma­ten­sal­sa over­heen en ver­vol­gens het krab­meng­sel. Be­druip met chi­li­saus naar smaak en ser­veer di­rect.

Wil­lem:"Mos­se­len met ba­con is een gou­den com­bi, zie ook p. 108. Maar dit re­cept met bier smaakt weer to­taal an­ders."

Ge­bra­den eend met prui­men en ste­ra­nijs

★★ ★ Be­rei­dings­tijd: ca. 3 uur + wacht­tijd Per por­tie: ca. 876 kcal 40 g ei­wit 71 g vet 12 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen

1 eend ca. 1,75 kg zout 8 rij­pe maar ste­vi­ge prui­men ge­hal­veerd 1 ro­de ui in par­ten 1 glas ro­de wijn 200 ml kip­pen­bouil­lon 2 stuks ste­ra­nijs 2 ka­neel­stok­jes 1 Ver­warm de oven voor (elek­trisch: 160°C / he­te­lucht: 140°C). Ver­wij­der zo­veel mo­ge­lijk vet uit de buik­hol­te van de eend. Leg de eend op een roos­ter in een bak­blik. Be­strooi de eend met zout en roos­ter hem 1,5 uur in de oven. 2 Neem de eend en het roos­ter uit het bak­blik en giet het vet uit de schaal (be­waar het even­tu­eel om aard­ap­pels in te bak­ken). 3 Doe de prui­men, de ro­de ui, de ro­de wijn, de kip­pen­bouil­lon, de ste­ra­nijs en de ka­neel­stok­jes in het bak­blik en leg de eend er weer tus­sen. 4 Braad het ge­heel nog 1 uur en 15 mi­nu­ten. Laat de eend ca. 20 mi­nu­ten rus­ten voor je hem aan­snijdt en ser­veer hem met de prui­men en het braad­vocht.

San­ne:"De tar­te­let­te met bra­men is on­ze fa­vo­riet. Maar met prui­men is hij ook fan­tas­tisch."

Mas­car­po­ne-bra­mentar­te­let­te

★★ ★ Be­rei­dings­tijd: ca. 35 mi­nu­ten Per por­tie: ca. 440 kcal 6 g ei­wit 33 g vet 26 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 6 per­so­nen

300 g klei­ne bra­men 2 el + ex­tra poe­der­sui­ker 1 vel koel­vers bla­der­deeg 1 ei los­ge­klopt 250 g mas­car­po­ne 1 tl va­nil­le-ex­tract bak­pa­pier 1 Ver­warm de oven voor (elek­trisch: 200°C / he­te­lucht: 180°C). 2 Doe de bra­men in een kom, voeg 1 el poe­der­sui­ker toe en schud voor­zich­tig om. 3 Rol het deeg af op een met bak­pa­pier be­kle­de bak­plaat. Snijd het deeg rond­om 1 cm van de rand in met een mes­je. Prik het deeg bin­nen de­ze rand en­ke­le ma­len in met een vork. Be­strijk het he­le deeg met ei. Bak het deeg in 20­25 mi­nu­ten goud­bruin en kro­kant in de oven. Laat af­koe­len. 4 Klop de mas­car­po­ne met 1 el poe­der­sui­ker en het va­nil­le­ex­tract glad. Strijk de mas­car­po­ne uit op het deeg bin­nen de rand. Schep er de bra­men over­heen en be­stuif het ge­heel met wat poe­der­sui­ker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands

© PressReader. All rights reserved.